Au trecut mai mult de cinci luni de când vă spun că mă lupt cu o dermatită seboreică. Pentru că unele dintre voi m-aţi întrebat despre rutină şi mai ales, dacă am rezultate, am hotărât să vă povestesc mai pe larg despre această problemă cu care mă confrunt. Pentru mine, vestea a venit ca un trăsnet, pentru că nu am avut niciodată probleme cu tenul. Bine, un coş-două, ca orice muritor de rând, însă să am eu un tratament de care să mă ţin? Să am o rutină? Cum aşa? Păi nu e de ajuns să mă demachiez în fiecare seară şi să mă dau când îmi amintesc cu câte o cremă? Nuuuu? Cum să am eu vreo problemă cu tenul, că uite eu mă demachiez mereu! Doamne fereşte! Ghici ce: fereşte, fereşte, până nimereşte!
Cum ştii că ai piele cu dermatită seboreică?
Totul a început la vreo lună după naştere, când am început să văd scuame la nivelul sprâncenelor. Mai mult decât atât, pielea dintre ele avea un aspect uscat, uşor solzos în unele zile. Orice fond de ten aş fi pus, indiferent de cât de hidratant ar fi fost, aspectul inestetic se menţinea. Hmmm… Alte lucruri pe care le-am observat: oricât de bine aş fi curăţat urechile, mereu găseam cojiţe. Lucrul acesta mă cam scotea din minţi, pentru că eu sunt maniacă atunci când vine vorba de urechi. Poţi fi si Brad Pitt în tinereţe, dacă nu le ai… curate, ura şi la gară. Bineînţeles, regula se aplică şi pentru mine. Şi le curăţam şi iar le curăţam, până ce uneori dădea sângele (v-am zis, maniacă – şi nu exagerez!). Cu toate astea, scuamele erau prezente. Clar, acesta era încă un semn de îngrijorare.
Ah, şi părul! Părul meu superb, blond, avea cojiţe la rădăcină. Mătreaţă? Am pus asta pe seama produselor pe care le tot încercam. Poate o mască cu ingrediente care nu mi-au priit? Poate un spray de păr de la care să fi apărut?
Numai că într-o bună zi, am observat toate nenorocirile astea la mine la o analiză mai atentă. Probabil mă confruntam cu un episod mai violent. Atunci mi-am dat seama că deja nu mai este vorba de coincidenţe şi că într-adevăr, am o problemă.
De ce apare dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este de fapt o afecţiune inflamatorie cronică, care nu ţine cont de vârstă (poate apărea şi la bebeluşi). Din păcate, ea nu se poate trata definitiv. Tot ce putem face e să ne îngrijim pielea cât mai bine cu produse special formulate pentru tipul nostru de ten. Fără parfum, fără iritanţi, fără alcool!
În ceea ce mă priveşte, cred că dermatita seboreică a apărut pe fondul schimbărilor hormonale din corp în urma naşterii, a sistemului imunitar scăzut şi a oboselii. Alimentaţia joacă şi ea un rol important în această schemă şi o poate influenţa, iar eu nici aici nu stăteam foarte bine: mâncam când apucam, ce apucam.
Cum am aflat că am piele cu dermatită seboreică?
Întâmplarea face ca la un moment dat să fiu invitată la o conferinţă despre îngrijirea pielii susţinută de către Corina Allan, fondatoarea Pasagera.ro. Mi-am dorit foarte mult să o cunosc, şi cum-necum, am reuşit să las fetiţa cu cineva şi am fugit la eveniment. Pe lângă toooooona de informaţii preţioase pe care le-am primit, Corina m-a privit în ochi şi mi-a zis clar care era problema mea: dermatita seboreică. Plus ten cuperozic, cu ceva rozacee. Păi dacă e bal, bal să fie! În câteva zile mi-a trimis şi o rutină pe care vreau să v-o prezint azi. De asemenea, vreau să vă spun şi ce rezultate am observat în urma folosirii produselor.
Ce rutină am pentru tenul cu dermatită seboreică:
În primul rând, îmi îngrijesc tenul atât dimineaţa, cât şi seara. Mă ţin cât pot de strâns de rutină pentru că am văzut că folosirea corectă îmi face bine.
Aşadar, dimineaţa îmi curăţ tenul folosind o apă micelară. În acest moment folosesc La Roche Posay Ultra, însă înainte de el am consumat o apă micelară Bioderma, Sensibio AR. Dintre cele două, La Roche Posay mi se pare mai potrivită. Cumva, Sensibio AR îmi usca tenul (deşi cu varianta H2O nu am această problemă).
Da, puteţi să râdeţi, însă la început erau aşa multe creme şi paşi şi nebunii, aşa că am pus stimulente pe fiecare produs, pentru a şti cum şi în ce ordine să le folosesc. Pentru că uneori eram şi cu fetiţa atârnată de-un picior sau în braţe, şi nu prea puteam să stau să le iau pe fiecare… pentru mine, până le-am învăţat, a funcţionat.
Mai apoi, aplic serumul Calm Redness Relief Reparing Serum de la Paula’s Choice. Rolul său este de a reduce inflamaţia şi de a repara şi întrări bariera naturală a pielii. Intră extrem de rapid în piele, într-un minut sunt gata pentru aplicarea cremei cu SPF/bb cream/produs cu SPF. Urmează machiajul, dacă este cazul.
Pentru a scăpa de scuamele din zona cu dermatită, aplic antifungicul Kerium DS de la La Roche Posay. Acest lucru nu îl fac zilnic, ci doar când observ cojiţele (urechi, sprâncene sau pe zona dintre sprâncene).
De multe ori, cam aceasta este rutina de dimineaţă. Foarte rar aplic şi o cremă hidratantă după serum.
Seara însă, lucrurile se schimbă. Rutina de seară constă în:
- curăţarea tenului. Acest pas trebuie făcut cu produse blânde, cremoase. În acest moment folosesc gel spumant Sensibio de la Bioderma. Mai apoi, dacă am folosit machiaj, curăţ tenul şi cu apa micelară La Roche Posay. Limpezesc cu apă.
- urmează aplicarea ingredientelor anti iritante şi reparatoare: în acest caz, serumul pe care l-aţi văzut mai sus, Calm Redness Relief Reparing Serum de la Paula’s Choice. Aştept două trei minute, iar apoi trec la
- aplicarea acidului salicilic Clear BHA 2% Regular, Paula’s Choice. Acesta este un exfoliant chimic, care se foloseşte de persoanele care au ten acneic, puncte negre, pori dilataţi, roşeată, sensibilitate. Îl las să acţioneze cam 10-15 minute şi mai apoi continui rutina.
Foarte important: dacă folosim acest tip de produse, trebuie să folosim neapărat şi protecţie solară. Da, chiar şi dacă mergem să luam o pâine de la magazin. NU ieşim din casă fără a aplica protecţie solară!
Am cumpărat un mini produs de 30 de ml şi îl aplic cam de două ori pe săptămână. Este foarte spornic, fiind necesare cam două-trei picături pentru o aplicare
- închei cu hidratarea tenului cu ajutorul cremei Calm Moisturizer pentru ten mixt/gras/normal, în care adaug două picături din booster-ul Resist cu niacinamide (Resist 10% Niacinamide Booster), ambele de la Paula’s Choice.
Calm Moisturizer este special creată pentru tenul sensibil (poate fi aplicată şi în jurul ochilor), care prezintă rozacee/este cuperozic şi roşeaţă.
Pe cealaltă parte, booster-ul este un produs anti-aging. Reduce aspectul porilor dilataţi, ajută la uniformizarea texturii pielii
Ca alternativă pentru crema Calm Moisturizer, o prietenă mi-a recomandat Cicaplast Baume B5. L-am încercat deja de vreo două ori şi îmi place mult formula sa. Intră rapid în piele şi o lasă fină, hidratată. După ce consum tubul de CM, probabil mă voi axa pe acest produs.
În ceea ce priveşte cojiţele din păr, pentru mine, Head & Shoulders face minuni. Conţine zinc pyrithione, care este recomandat în tratamentul dermatitei seboreice apărute la nivelul scalpului. O altă variantă mass market pe care o puteţi lua în considerare este Clear (citiţi etichetele şampoanelor). Corina îmi recomandase şi Selsun, însă nu a fost cazul. H&S şi-a făcut treaba, iar după câteva spălări am scăpat de nesuferitele de cojiţe.
Buun. Şi după ce v-am înşiruit aici zece produse, probabil vă întrebaţi şi cum se mai prezintă pielea mea după ce am urmat rutina aceasta. Ei bine, trebuie să vă spun că am scăpat de scuamele şi cojiţele pe care le uram din tot sufletul. Tenul arată mai bine, este mai curat, mai luminos, roşeaţa s-a redus şi ea (nu pe cât aş fi vrut, dar se vede o diferenţă). Nu mai vreau produse cu parfum (sau vreaaaau, dar tenul meu nu este de acord!), nu mai vreau să mă uit în oglindă şi să văd cojiţe, nu mai vreau să testez în fiecare zi câte o cremă nouă.
Vă recomand şi vouă să începeţi să fiţi atente cu ceea ce puneţi pe ten. Citiţi şi verificaţi ingredientele şi preferaţi să investiţi într-o cremă mai scumpă (poate), dar mai calitativă. Nu mai faceţi compromisuri: îngrijiţi-vă pielea cu formule curate, special formulate pentru tipul vostru de piele.
Voi vă confruntaţi cu dermatită seboreică? Dacă da, cum o ţineţi sub control? Vă recomand să citiţi şi blogul Corinei, cu siguranţă veţi afla multe, multe, lucruri utile!
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Cu părul am și eu probleme, dar am folosit numai șampoane „eco-bio”, destul de scumpe și cu rezultate pe termen foarte scurt. Poate ar trebui să încerc și H&S.
La cat costa, nu ai ce pierde! Dar poate vei castiga un aliat de incredere! 🙂
Si eu am avut probleme cu urechile din cauza dermatitei seboreice. M-am sperait si-am ajuns la dermatolog, pentru ca nu stiam care-i treaba cu cojitele alea in urechile mele. Ma mancau si le scobeam pana-mi dadea sangele uneori. Dermatologul mi-a pus diagnosticul si mi-a recomandat o crema preparata la farmacie. Mi-au disparut pe moment, insa la un an de zile mi-au aparut din nou. Apar, dispar dupa ce ma dau cu crema si tot asa…
Ideea este ca la mine doar in urechi au aparut, capul mi-a fost ferit, se pare. :))
Vai, Amy, ma gandeam ca o sa imi spuna cineva ca sunt nebuna ca trageam de cojite pana la sange! Imi pare rau sa aud ca ai aceeasi problema. Incearca produsul LRP, poate te va ajuta si pe tine. Cel putin, e bine sa ai ceva in casa, pentru orice eventualitate.
Da, o sa am in vedere crema recomandata de tine, pentru ca cea pe care o am eu, preparata la farmacie, are termen de valabilitate mic, vreo 6 luni de la deschidere. 🙂 Si nu, nu esti singura nebuna, mai e aici una! :))
Bun, m-am mai linistit 🙂 :*
Pingback: Noutăţi Bioderma: Photoderm NUDE Touch SPF 50+
[…] Nivea: Balsam Spray NIVEA Hairmilk 7+ BeneficiiCum îngrijeşti pielea cu dermatită seboreicăNoutăţi Weleda: Lip Balms nuanțate și Deodorante Roll OnProduse consumate – iunie […]
Pingback: Produsele preferate în iulie 2017
[…] Bioderma: Photoderm NUDE Touch SPF 50+Noutăţi Nivea: Balsam Spray NIVEA Hairmilk 7+ BeneficiiCum îngrijeşti pielea cu dermatită seboreicăNoutăţi Weleda: Lip Balms nuanțate și Deodorante Roll OnProduse consumate – iunie […]
Pingback: Gel micelar pentru curăţare şi demachiere Clinique 2in1 Micellar Gel – AdinaArustei.Ro
[…] că (mai nou) preocupată de ingredientele produselor pe care le pun pe faţă (mulţumescu-ţi, dermatită seboreică!), am luat la puricit fiecare ingredient din noul gel de curăţire. Nu de alta, dar am deja un […]
Pingback: Îngrijire pentru tenul gras: spray-ul Serozinc La Roche Posay – AdinaArustei.Ro
[…] mult, sunt fană a acestui brand prin prisma formulelor pe care le lansează şi dermatita mea seboreică pare că le tolerează bine, aşa că veţi tot vedea produse la […]
Pingback: Gel de curăţare Low pH Good morning – COSRX – AdinaArustei.Ro
[…] l-am luat pentru a îmi fi aliat în lupta împotriva dermatitei seboreice şi mi-am pus mari speranţe în el. Mhm… iar acum, după mai mult de jumătate de flacon […]
Pingback: Calm Redness Relief Mineral Moisturizer SPF 30 – Paula’s Choice – AdinaArustei.Ro
[…] perioadă am început să pun (şi mai) mare preţ pe îngrijirea pielii mele. Am episoade în care dermatita seboreică mă chinuie, pentru că vine la pachet cu toate scuamele ei nesuferite, dar şi zile în care faţa […]
Pingback: Produse consumate – decembrie 2017 – AdinaArustei.Ro
[…] nou şi le-am şi primit, pentru că îmi sunt ajutoare de nădejde atunci când vine vorba despre dermatita seboreică cu care m-am trezit după naştere. V-am scris despre ele, nu mai […]
Pingback: Cinci produse pe care trebuie să le cumperi din dm – AdinaArustei.Ro
[…] tip de ten, în special celui sensibil. Eu o folosesc dimineaţa, dar şi seara şi ştiţi că dermatita seboreică nu mă lasă să pun orice pe faţă. Costă aproximativ 10 lei şi este foarte, foarte spornic. […]
Pingback: Produse cosmetice consumate - iunie 2018
[…] eterna poveste. Mulţumesc, dermatită seboreică – fără tine aş uita cum arată şamponul […]
Pingback: Rutina mea de îngrijire a tenului - skincare aprilie 2018 - AdinaArustei.Ro
[…] în când câte un coş, am şi puncte albe uneori… Şi să nu uităm şi de urâcioasa de dermatită seboreică. Însă chiar şi aşa, tenul meu este mai luminos, mai frumos şi mai hidratat ca […]
Pingback: Rutina mea de îngrijire a tenului - skincare aprilie 2019 - AdinaArustei.Ro
[…] în când câte un coş, am şi puncte albe uneori… Şi să nu uităm şi de urâcioasa de dermatită seboreică. Însă chiar şi aşa, tenul meu este mai luminos, mai frumos şi mai hidratat ca […]
Buna, Adina. Voiam doar sa-ti multumesc din suflet pentru aceasta postare. Datorita tie, am reusit sa scap nu numai de o dermatita urata, dar si de frustrarea pe care am trait-o de ani incoace, caci fata mea era de nestapanit. Am avut perioade cand am cerut sa lucrez de acasa, pentru ca efectiv nu puteam iesi din casa, fata mea era ingrozitoare (iar daca incercam s-o camuflez, era si mai groaznic, ca aspect si ca senzatie). Am avut zile cand toaaaataaa faata era afectata (inclusiv scalpul), sa nu mai zic de mancarimea pe care incercam s-o inving. Am umblat in lung si-n lat, am urmat tot felul de tratamente si nimic nu a functionat pe o perioada indelungata, incat aproape ca acceptasem ideea ca va trebui sa traiesc cu asta din pacate. Plus ca…nu-i de ajutor s-auzi de la doctori “stai linistita, nu vei muri din cauza dermatitei, vei muri cu ea din pacate”. Am urmat fix pasii pe care i-ai impartasit si de aproape 7 luni am fata foarte curata….si luminoasa 🙂 Inca ma lupt cu discomfortul de pe scalp :(…dar sunt recunoascatoare ca mi-am salvat fata cel putin…sau mai bine spus, m-ai salvat! ITI MULTUMESC! Tot binele din lume!
Vai, Cristina, ce mare bucurie mi-ai facut! Cu mare drag!
Bunaaa
Am ajuns aici, de-abia acum, caci de-abia acum a aparut problema si la mine :(((. Nu stiam ce e, de la Cosmetica mi-au dat tot felul de variante, tot dermatologul m-a lamurit. In mare, mi-a recomandat cam aceleași produse :), dar am o dilema…care e din punctul tau de vedere cel mai bun fond de ten de folosit? Mai alea in perioada cu cojite, dar si dupa ce scap de ele…. Multumeeeesc!
Chrisss, depinde ce tip de piele ai. Eu am ales sa folosesc bb pentru ca mi se pare mai usor ca formula si textura. Ca fond de ten, am double wear fresh, care la fel mi se pare mult mai usor. Eu ma impact bine cu el, arata bine.
Am tenul mixt, super sensibil.
Hugs!
Eu folosesc șampon ketoconazol pentru măreață de câteva zile dar pe față intre sprâncene sau pe frunte deasupra sprancenelor imi apar niște pete roșii rotunde nu știu ce să fac ce să folosesc sa le tin sub control ! Ajutati mă, vă rog!
Adina, nu e cumva o reactie alergica la ceva? Ai mancat ceva, te stii alergica? Cred ca un medic dermatolog ar fi mai in masura sa iti raspunda, pe baza examinarii petelor. Pot fi iritatii, alergii, eczeme… dar trebuie stabilit dupa o examinare. Multa sanatate!
Pingback: Şamponul pentru cai - mit sau adevăr?
[…] Deşi vedete precum Jennifer Aniston şi Sarah Jessica Parker declară că îl folosesc fără a avea reacţii adverse, eu parcă nu m-aş aventura. Nu aş risca să stric echilibrul pe care l-am dobândit cu greu în dermatita mea seboreică. […]