Fix asta m-am întrebat eu acum ceva timp. Cum alegi un irigator (duş) bucal? La ce trebuie să fii atentă atunci când alegi un irigator bucal? Mai ales în contextul în care pe piaţă există zeci de variante, iar preţurile variază de la 100 la 1200 lei. Ce ştie cel de 100 să facă? Dar cel de 1200, care e atââât de scump? De ce l-aş alege pe al doilea?
Aşadar, cu această întrebare în gând, la prima vizită la dentist, am luat abordat subiectul.
De ce avem nevoie de un irigator (duş) bucal?
Un irigator este un instrument care ne ajută să avem o igienă orală mai completă cu ajutorul unui jet de apă. Se numeşte duş pentru că, practic, funcţionează la fel ca un duş: apa pătrunde în spaţiile intradentare şi subgingivale. Poate că folosiţi deja aţă dentară pentru a curăţa spaţiile intradentare, însă jetul este mult mai eficient. În cazul unor lucrări dentare complexe, duşul este mai mult decât necesar, pentru că asigură igiena necesară rapid şi fără efort.
Fluxul de apă se strecoară uşor sub gingii şi înlătură placa bateriană acumulată, lucru care înseamnă că dantura va fi mai sănătoasă.
Cum funcţionează duşul bucal:
Cum alegi un irigator (duş) bucal? De ce trebuie să ţii cont?
Dentista mea mi-a explicat că există patru întrebări pe care trebuie să ni le punem atunci când alegem un irigator (duş) bucal.
1. Am vreo nevoie specifică? Poate o lucrare care necesită îngrijire mai atentă, poate implanturi, aparat dentar etc.
În cazul în care răspunsul tău este că doreşti pur şi simplu o igienă mai bună, mergem mai departe:
2. Cât de des călătoresc?
Există două tipuri de duşuri bucale: mobile sau portabile şi fixe.
Irigatoarele bucale mobile sunt prevăzute cu acumulatori, ceea ce înseamnă că aceştia trebuie schimbaţi.
Irigatoarele bucale fixe se conectează la priză şi de obicei au o putere şi un rezervor mai mari. Capacitatea irigatorului a fost un aspect important pentru mine.
3. Cine va folosi duşul bucal?
Dacă sunteţi mai mulţi membri ai familiei care doresc să îl utilizeze, există produse cu mai multe capete. Fiecare este colorat diferit (sau are un element distinctiv), pentru ca voi să nu le încurcaţi. Fetiţa mea are patru ani, încă nu foloseşte duşul, însă i-am arătat cum funcţionează ca să o pregătesc uşor-uşor.
Unele irigatoare au şi periuţă electrică, însă asta le face un fel de struţo-cămilă. Dentista mi-a recomandat să nu le amestec.
4. Cât de puternic doresc să fie?
Mai exact, cât de puternic vreau ca jetul de apă să fie? Veţi vedea că există anumite gradaţii care stabilesc intensitatea jetului de apă. De exemplu, irigatorul ales de mine are o scară de la 2 la 10, însă am folosit maximum 6, şi acela pentru câteva secunde, pentru că am dinţii sensibili şi resimţeam durerea.
Dacă folosesc duş bucal, pot utiliza şi alte produse pentru igiena dentară?
Sigur că da! Poţi folosi în continuare aţa dentară, deşi trebuie să fii atentă la manevrarea ei. Însă dacă gingiile sângerează, încearcă să o înlocuieşti cu duşul.
Când folosesc duşul bucal? Înainte sau după periaj?
Se recomandă folosirea după periajul dinţilor.
Cum se foloseşte irigatorul (duşul) bucal?
În funcţie de modelul ales, irigatorul trebuie să fie umplut cu apă. Unele modele precizează că poţi pune şi apă de gură în apa duşului bucal. Se conectează la priză şi se curăţă dinţii! Îţi recomand să urmăreşti un videoclip de prezentare al produsului ales şi să citeşti manualul de utilizare, de vreme ce fiecare produs are specificaţiile sale tehnice.
Ce irigator (duş) bucal să cumpăr?
O să încep cu alegerea mea, apoi veţi vedea şi celelalte produse pe care le-am studiat. Eu mi-am dorit un irigator fix, cu mai multe capete, cu un preţ decent (nici 100, dar nici 1200 de lei), pe care să îl pot folosi zilnic. Nu am nicio problemă, vreau doar să menţin dantura curată şi sănătoasă pentru mai mult timp. Aşadar, pe aceste considerente, am ales acest Irigator Bucal, Waterpulse V300.
Mi se pare un produs corect, care îşi face treaba, aşa cum promite. Singurele minusuri ar fi zgomotul şi faptul că apa se consumă destul de repede, însă pentru preţul plătit, mi se pare foarte decent. Am priză în baie, i-am găsit un loc şi nu trebuie să îl mut de colo colo.
Irigator oral Panasonic Ultrasonic Technology EW1611W503
Tehnologie cu ultrasunete, capacitatea rezervorului de 600 ml, alimentare la reţea.
Irigator bucal Oral-B Aqua Care portabil, 2 trepte de intensitate
Am citit un pic despre tehnologia OxyJet şi m-am gândit dacă merită să iau un irigator portabil. Încă nu am decis dacă îl voi comanda sau nu şi pe acesta, pentru că nu se anunţă călătorii în viitorul apropiat. Dar îl ţin în wishlist.
Descoperă aici şi alte modele de duşuri (irigatoare) bucale!
Lista mea nu a fost foarte lungă, după cum puteţi vedea, pentru că m-am ghidat după ce mi-a spus dentista. Am ştiut clar ce caut şi am eliminat din start produsele cu preţuri SF. În principal, ele fac aceleaşi lucruri, doar că sunt mai frumos colorate, mai frumos finisate, mai silenţioase. Pentru câteva minute în care folosesc aparatul, nu cred că merită investiţia. Pe mine mă interesează să curăţe, nu să fie roz :).
Voi aveţi un duş bucal acasă? Îl folosiţi? Cum vi se pare igiena dentară de când l-aţi achiziţionat? Dacă nu aţi făcut-o încă, vă sfătuiesc să investiţi într-un irigator (duş) bucal. Igiena dentară este unul dintre cele mai importante lucruri, nu o neglijaţi!
Pingback: Apa de gură - ce este și de ce trebuie să o folosim - AdinaArustei.Ro
[…] crucială să ne îngrijim dantura, așa că am cumpărat cam tot ce ține de asta: ață dentară, duș bucal, tot felul de periuțe cu perii cât mai moi. De asemenea, am încercat multe branduri de apă de […]
Pingback: Top 5 irigatoare bucale pe care să le încerci - AdinaArustei.Ro
[…] Citește… Cum alegi un irigator (duş) bucal? […]