Atunci când vorbim despre îmbătrânirea pielii, eu una mă gândesc la colagen. De câte ori nu aţi auzit această legătură, piele îmbătrânită-lipsa colagenului?
Cu cât există mai mult colagen, cu atât pielea arată mai bine, este mai plină, mai sănătoasă. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă şi dacă mai adăugăm şi fumat, alcool, expunere la soare fără protecţie – ei bine, producţia de colagen şi rezervele scad. Asta se poate traduce prin apariţia unor noi riduri şi bineînţels, schimbarea aspectului pielii.
Dar ce este colagenul acesta de fapt?
Colagenul este o proteină. Cea mai întâlnită în corpul nostru, dacă ne gândim că este piatra de temelie a oaselor, pielii, muşchilor, tendoanelor, ligamentelor, dar este întâlnit şi în dinţi şi vasele de sânge.
Care este rolul colagenului în corp?
În corpul nostru există cel puţin 16 tipuri de colagen. Fiecare are câte un scop.
- De exemplu, tipul 1 ajută în crearea şi păstrarea structurii oaselor, tendoanelor, dinţilor, pielii.
- tipul 2 se găseşte în cartilajul elastic, şi este vital pentru încheieturi.
- tipul 3 susţine structura muşchilor, organelor şi arterelor
- tipul 4 se găseşte în straturile pielii şi ajută la filtrare.
Cum putem mări producţia de colagen?
Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie să mărim aportul de vitamine şi minerale. În speţă, trebuie să consumăm cât mai des alimente bogate în vitamina C (de exemplu ardeiul gras, căpşunele, citricele), lactate, ciuperci, pieliţă de pui (da, acolo se găseşte colagen), linte, organe, seminţe de susan, caju, cacao. De mare folos este şi supa de oase. Practic, ea reprezintă colagen gătit, aşa că este bogată în aminoacizi necesari producerii lui.
Ce afectează producţia de colagen?
Pe lângă faptul că trebuie să consumăm alimente care să mărească producţia, trebuie să evităm altele, care o sabotează. De exemplu: zahărul şi carbohidraţii rafinaţi, expunerea excesivă la soare, fumatul.
Bun. Acum, că am vorbit despre colagen în general, hai să vorbim despre colagenul pe care îl găsim în produsele cosmetice.
Colagenul solubil. Atunci când vedem printre ingrediente colagenul, e posibil să ne gândim că gata, el o să ne ajute să ne îmbogăţim rezerva de colagen pe care o avem. Însă trebuie să ştiţi că acest colagen este o moleculă mare, care nu poate fi absorbită în straturile adânci ale pielii tocmai din cauza mărimii.
Totuşi, partea pozitivă a mărimii este că ea înseamnă o capacitate mare de reţinere a apei, transformând molecula într-un excelent umectant. Ajută la crearea unei pelicule fine pe suprafaţa pielii, care ajută la o hidratare mai bună, ceea ce atrage după sine un aspect mai neted şi mai plăcut al pielii. Totodată, reduce pierderea apei prin procesul de evaporare.
De ce am scris toată povestea asta despre colagen?
Pentru că tocmai am comandat şi primit un nou produs care îl conţine. Mai exact, serumul Mizon Original Skin Energy Collagen 100. De-a lungul timpului aţi mai văzut acest brand de produse coreene la mine şi pentru că m-am împăcat bine cu melcii, nu am ezitat în a-l pune în coş. Cumva, Mizon îmi inspiră încredere, aşa că pe lista mea de must try mai există şi alte produse.
De ce serul Mizon Original Skin Energy Collagen 100?
În ultima perioadă am dezvoltat o pasiune pentru serumuri. De aceea am tot căutat produse noi pe care să le încerc. Aşa am ajuns la acest produs, care, dacă e să ne luăm după analiza cosdna, are ingrediente foarte bune.
Ce promite să facă serumul Mizon Original Skin Energy Collagen 100?
Să hrănească, să catifeleze, să îmbunătăţească aspectul pielii, să îmbunătăţească elasticitatea. Efect anti-aging.
Potrivit tuturor tipurilor de ten.
Cum se foloseşte serumul Mizon Original Skin Energy Collagen 100?
Eu l-am introdus în rutina de seară. Îl aplic după ce tonerul s-a absorbit în piele. Intră rapid în piele, hidratează şi tenul nu rămâne lipicios.
După cum puteţi vedea, este incolor, iar flaconul este prevăzut cu pipetă. Vă reamintesc că pipeta nu se pune direct pe piele, nu se atinge cu degetele etc. Curăţaţi bine mâinile înainte de a aplica orice produs pe ten!
Voi folosiţi produse cu colagen? Poate suplimente alimentare sau produse cosmetice? Observaţi vreo schimbare?