Nimic nu se compară cu o prăjitură făcută în casă, nu-i aşa? De fapt, eu cred că nimic nu se compară cu a găti în casă. Procedeul, mirosul, nerăbdarea până se coace, mânuţe şi degete care vor să guste compoziţia dulce, ochişori curioşi… Aşa că în ultima perioadă am tot făcut acest chec pufos cu fructe sau cu cacao. Este foarte versatil şi pretabil mai multor tipuri de fructe, mai ales că am descoperit un truc care mă ajută să obţin mereu un chec cu fructe bine definite, care nu umezesc aluatul.
Ingrediente necesare pentru a obţine un chec pufos cu fructe sau cu cacao:
- 220 g zahăr brun
- 5 ouă
- câteva picături de esenţă de vanilie
- 150 ml lapte
- 150 g unt topit
- un varf cuţit de sare
- 1 plic praf de copt
- 420 g făină albă
Cum faci acest chec pufos cu fructe sau cu cacao:
- Mixezi zahăul cu ouăle, până nu se mai simte zahărul.
- Adaugi laptele la temperatura camerei şi untul topit, mixezi până la omogenizare.
- Adaugi esenţa, sarea şi făina în care ai amestecat praful de copt.
- Împarţi compoziţia în două: un chec va fi cu fructe (eu am pus zmeură), altul cu cacao.
În cazul checului cu fructe: speli fructele şi le laşi la scurs într-o strecurătoare. Presari două-trei linguri de griş peste ele şi scuturi uşor, pentru ca grişul să le acopere pe toate părţile. Dacă pui prune sau caise, le desfaci în două şi treci fiecare jumătate prin griş, aşezând-o mai apoi cu faţa în jos. Dacă pui zmeură sau fructe dezgheţate, asigură-te că grişul acoperă toate părţie fructelor! Acesta este secretul pentru ca aluatul să nu pară crud, iar fructele să rămână întregi. Pui în tavă 3/4 din compoziţie, aşezi fructele, pui restul de compoziţie.
În cazul checului cu cacao: pui în tavă 3/4 din compoziţia de chec pufos, iar restul o amesteci cu cacao. Poţi opta şi pentru carob (pudră de roşcove), care e uşor dulceag şi foarte plăcut la gust. Adaugi restul de compoziţie peste chec, presari câteva stafide şi checul e gata de băgat la cuptor! - Tăvile se pun la cuptorul preîncălzit la 175 grade, pentru 25-30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă checul e copt. Dacă scobitoarea este curată, înseamă că e gata! Uneori eu închid gazul şi mut pe electric, pentru a rumeni mai bine checurile.
Puteţi opta pentru o tavă mai mare şi astfel veţi obţine o prăjitură. - După ce s-a copt, lăsăm checul să se răcească pe un grilaj, apoi îl feliem. Este genial lângă o cană de lapte sau de cafea.
Voi faceţi chec acasă? Dacă da, care e reţeta care nu dă greş niciodată?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Pingback: Zece super alimente pentru copii - Super-Mami.Ro
[…] să le oferiţi copilului ca atare dacă sunt proaspete sau să le folosiţi în diverse preparat (checul meu pufos cu fructe iese genial!), în salate, combinate cu cereale etc. Dacă aveţi variante congelate, le puteţi […]
Pingback: Pudra de roşcove pentru bebeluşi şi copii, o alternativă sănătoasă la cacao
[…] diferite deserturi, în cremă sau în blat (spre exemplu eu fac chec şi o folosesc înlocuind astfel […]
Pingback: 20 de idei de pachet pentru școală - inspirație #4 - Super-Mami.Ro
[…] Mango, MigdaleZiua 3: Sandwich cu cremă de brânză și omletă, Căpșune, Ardei galbenZiua 4: Chec cu mere, Migdale, semințe de dovleac, MorcovZiua 5: Lipie cu cașcaval la tigaie (găsiți rețeta pe […]