Nici nu mai ştiu când am început să fac pâine în casă. Mama face foarte des şi cred că mi s-a părut pur şi simplu firesc să fac şi eu pâine acasă. Mai ales de când am fetiţa. Mi se ridică părul când mă gândesc câte minunăţii conţine pâinea noastră cea de toate zilele, cumpărată de la supermarket.
Aşa că de când tot experimentez, am ajuns să fac mereu aceeaşi pâine de casă pufoasă cu seminţe şi cu caşcaval. Da, aţi citit bine: pe lângă seminţe, surpriza din această pâine de casă este caşcavalul. Bonusul: pufoşenia maximă. O să vă convingeţi singure dacă veţi face şi voi această reţetă de pâine de casă.
Ingrediente necesare pentru o pâine de casă pufoasă, cu seminte şi cu caşcaval:
Pentru maia:
- 100 ml lapte călduţ
- 25 g drojdie proaspătă
- o lingură de zahăr
Zahărul hrăneşte drojdia, deci puneţi măcar jumătate de lingură dacă vi se pare prea mult o lingură. Nu e, dar voi alegeţi.
Pentru aluat:
- 100 g lapte călduţ
- un ou la temperatura camerei
- 150 ml apă minerală la temperatura camerei
- o linguriţă sare (în funcţie de sare, eu pun şi două linguriţe. Mi se pare că aceasta pe care o am acum nu e la fel de sărată precum altele)
- 3 linguri seminţe – 30 g
- 550 g făină albă
- 120 g caşcaval ras
- o linguriţă de ulei de măsline
Pentru uns pe deasupra:
- un gălbenuş
- seminţe
Mie îmi place ca pe deasupra să pun seminţe de floarea soarelui şi de dovleac, pentru că se coc şi sunt tare gustoase. Voi puteţi pune mac, parmezan, sare etc.
Cum faci pâine de casă pufoasă, cu seminţe şi cu caşcaval
1. Punem drojdia, zahărul şi laptele într-o cană. Amestecăm uşor şi lăsăm drojdia să se activeze. Asta durează cam 8-10 minute.
Acum eu pornesc cuptorul la temperatură minimă ca să fie călduţ, pentru că de regulă pun bolul cu aluatul în cuptor, ca să fie ferit de vânt şi să crească frumos. Când drojdia e gata, opresc şi cuptorul
2. Între timp, punem într-un bol încăpător ingredientele pentru aluat. Jumătate din făină, oul, sarea, laptele, apa minerală.
Folosiţi lapte călduţ, pentru ca întreg amestecul să fie călduţ. Altfel, drojdia poate fi afectată şi nu mai creşte bine.
Adăugăm şi drojdia şi începem să amestecăm cu o lingură.
Mai apoi încorporăm seminţele şi restul de făină. Frământăm cu drag, pentru că fără iubire, zice Ingrid, pâinea nu iese bună.
Este posibil să aveţi nevoie de 10-20 de grame de făină în plus dacă folosiţi un ou mai mare. Vă veţi da seama că mai trebuie făină dacă aluatul se lipeşte de mâini.
După ce aluatul este gata, punem lingura de ulei pe degete şi palpăm uşor aluatul. Acoperim cu un prosop curat şi dăm la loc călduţ – în cazul meu, în cuptorul cald, pentru aproximativ o oră.
Dacă vreţi ca aluatul să crească mai repede, puteţi face şmecheria cu cuptorul sau puteţi pune bolul cu aluat deasupra unei oale cu apă fierbinte. Aburii vor accelera procesul de creştere.
3. Când aluatul a crescut, îl punem pe masa de lucru pe care am uns-o cu puţin ulei. Radem şi caşcavalul, ca să fie pregătit.
4. Împărţim aluatul în două bile egale, întindem pe fiecare şi punem caşcavalul ras în mijloc. Rulăm şi împletim cele două rulouri.
5. Punem în tavă, ungem cu gălbenuş de ou. Adăugăm seminţe.
6. Lăsăm la crescut din nou, pentru aproximativ 15 minute.
7. Aprindem cuptorul la 175 de grade şi băgăm tava cu pâinea de casă. Se coace în aproximativ 40-45 de minute, în funcţie de intensitatea flăcării.
După 35 de minute verificăm – în acest punct, eu închid gazul şi pornesc partea electrică a cuptorului pentru încă 5 minute. Aşa, pâinea obţine un bronz frumos.
8. După ce s-a copt, scoatem pâinea pe un grilaj şi o lăsăm să se răcească. Saaaaau ne bucurăm de ea aşa caldă cum e!
Mie îmi place să mănânc o felie de pâine pufoasă şi călduţă cu humus, iar Ingrid, fetiţa mea, vrea mereu cu unt.
Este absolut delicioasă! Chiar dacă durează aproximativ două ore ca să fie gata, rezultatul chiar merită. În casă va mirosi delicios, iar papilele voastre vor fi tare răsfăţate.
Găsiţi reţeta pas cu pas pe contul meu de Instagram, în Repere/Highlights, adică aici!
Vai Doamne dar cum.poate sa arate atat de bine!Deci maine vreau sa merg sa.mi cumpar cascaval ca sa fac si eu!Bine,stiu ca nu are cum sa.mi iasa ca aceasta dar vreau sa incerc!
Lore, sa imi spui cum iese! Deja a facut cineva si mi-a trimis poze cu pufosenia ei 🙂
Pingback: Ruladă aperitiv sărată cu caşcaval - AdinaArustei.Ro
[…] făcut această reţetă acum cel puţin cinci ani. Pe aceasta şi pe cea de pâine cu caşcaval le fac destul de des, pentru că o felie de ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval, nu strică la […]
Pingback: Gustare rapidă și sănătoasă: felii de pâine cu brânză Gouda caldă
[…] Când am timp, îmi place să fac pâine de casă cu semințe – rețeta o găsești aici! […]