Am făcut această reţetă acum cel puţin cinci ani. Pe aceasta şi pe cea de pâine cu caşcaval le fac destul de des, pentru că o felie de ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval, nu strică la casa omului. Fie că o servim la micul dejun, fie seara, la cină sau chiar ca gustare pur şi simplu, este uşor de făcut, foaia necesită doar trei ingrediente, arată bine şi compoziţia este foarte permisibilă, după cum veţi putea vedea. Şi ştiţi care e partea cea mai mişto? Că rulada aperitiv poate fi transformată rapid şi în ruladă cu umplutură dulce!
Ce altceva să mai vrei de la o reţetă? Este pur şi simplu perfectă!
Ingrediente necesare pentru ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval:
- 4 ouă
- 4 linguri de făină – 50 g. Dacă ouăle sunt M-L, puneţi încă 15-20 de grame.
- 4 linguri generoase de smântână – 100 g
- un praf de sare
Cum faci ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval:
- Separi albuşurile de gălbenuşuri.
- Pui un praf de sare peste albuşuri şi le baţi spumă cu ajutorul unui mixer.
- Amesteci smântâna cu gălbenuşurile şi cu făina.
- Când albuşurile sunt bătute bine, adaugă compoziţia cu smântâna peste ele. Amestecă uşor, de sus în jos, pale-pale, cu ajutoul unei palete, pentru ca aluatul să îşi menţină pufoşenia.
- Întinde aluatul într-un strat subţire pe o foaie de copt şi dă-l la cuptor pentru 10 minute, la o temperatură de 175 grade. În funcţie de cuptor pot fi necesare 12-15 minute.
Verificaţi dacă foaia este coaptă ridicând uşor hârtia de copt. - După ce s-a copt, scoateţi foaia din cuptor şi de pe hârtia de copt şi puneţi-o pe un prosop curat. O lăsăm câteva minute, apoi o umplem.
Dacă nu se desprinde bine, puneţi puţină apă pe spatele foii de copt.
Cât se coace foaia, ne apucăm de umplutură. Aşa cum spuneam mai sus, umplutura pentru ruladă poate fi atât sărată, cum o facem noi acum, dar şi dulce.
Ingrediente pentru umplutura pentru această ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval:
- jumătate de legătură de mărar – eu pun mereu o legătură, dar sunt mare fană mărar
- o cutie de ricotta, 250 g
- caşcaval – 100 g
- telemea/brânză sărată – 80 g. Dacă nu aveţi, puteţi pune tot caşcaval sau altă brânză şi adăuga sare. Însă mie îmi place să folosesc această combinaţie tocmai pentru a da gust sărat.
Atenţie, deşi puteţi jongla cu cantităţile umpluturii, prea mult caşcaval o poate face înecăcioasă, aşa că vă recomand să folosiţi ricotta. - opţional: ardei roşu tăiat cubuleţe pentru contrast, castravete etc.
Amestecăm ingredientele, le întindem uniform pe foaie cu ajutorul unui cuţit. Rulăm foaia şi o punem înapoi pe foaia de copt şi apoi în cuptoruş închis, însă cald încă, pentru 5 minute. Astfel, caşcavalul se topeşte şi amestecul se împrieteneşte. Scoatem din cuptor, lăsăm la răcit şi apoi punem la frigider. Se păstrează în folie de aluminiu sau în foaia de copt.
Această ruladă aperitiv sărată, cu caşcaval poate fi tăiată după ce a stat câteva ore la frigider, cu un cuţit ascuţit. Arată abolut minunat şi foaia pufoasă complezează foarte bine compoziţia.
Ei, ce spuneţi? Sărată sau dulce? Ce încercaţi mai întâi?