Recunosc că am descoperit cât de uşor este să faci humus acasă în ultimii doi ani. Comandam ocazional, însă într-o zi mi-au căzut ochii pe o conservă de boabe de năut. Şi m-am întrebat: Hei, de ce să nu încerc să fac şi eu humus acasă? Ce pot să pierd? Dar ce pot să câştig dacă iese bun?
Zis şi făcut! Primul humus a fost un pic tare, dar am remediat situaţia adăugând încă un pic de apă – e atât de permisibil! Tot încercând diverse combinaţii, am ajuns la o reţetă de humus care ne place cel mai mult. Este echilibrată, pasta este fină şi delicioasă! De aceea am şi intitulat reţeta cel mai bun humus de pe planetă şi vă invit să îl gătim împreună!
Cum faci humus acasă – ingrediente necesare:
- o conservă de boabe de năut, 400 g
- trei linguri de pastă de susan (tahini) – eu prefer de la Biona, dar găsiţi multe alte variante aici
- trei linguri ulei de măsline
- doi căţei de usturoi (eu îi dau pe răzătoare)
- jumătate de linguriţă de sare (sau după gust)
- zeama de la jumătate de lămâie
- una-două linguri de apă
Cum faci humusul-deliciosul:
- Speli boabele de năut sub jet de apă şi le pui în blender.
Am încercat să fac humus şi cu boabe uscate. Procesul mi s-a părut cam complicat şi destul de lung – boabele trebuie lăsate la hidratat 12 ore, apoi fierte – aşa că prefer să cumpăr boabe de năut în conservă. - Adaugi restul ingredientelor.
Dacă vrei, poţi pune şi fâşii de ardei copt – ori în blender, ori în preparat, tocat grosier. - Apeşi pe buton şi aştepţi câteva secunde. Când humsul este aproape gata adaugi pasta de susan şi mai mixezi scurt, pentru câteva secunde. Asta pentru că în contact cu palele sau cuţitul cald, pasta se susan se poate amărî.
Super complicat, nu? Pui sare după gust, transferi într-un vas şi laşi la frigider o jumătate de oră înainte de a servi. Mie îmi place ca humusul să fie rece, iar lipia caldă. Combinaţia mănânci până pocneşti. - Decorezi cu boia iute (sau praf de ardei iute Cayenne), ulei de măsline. După gust, mai poţi adăuga zeamă de lămâie.
De ce să faci şi să consumi humus:
Nu numai că este uşor şi rapid de preparat (iar rezultatul delicios şi săţios!), însă năutul ajută şi la reducerea bolilor cardivasculare. Scade colesterolul, ajută digestia, echilibrează glicemia, normalizează tranzitul intestinal. Conţine o serie de vitamine şi este o sursă de proteine.
Poate fi uşor acceptat şi de cei mici, mai ales dacă îl întinzi în strat subţire pe o felie de pâine prăjită sau mai sus-amintita lipie. Bineînţeles, în porţia lor poţi adăuga o lingură de apă în plus, ca să îl faci mai uşor.
Voi faceţi humus acasă? Care este reţeta voastră preferată?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Si eu mai fac humus cam dupa aceeasi reteta. Uneori am facut si fara pasta de susan si iese bun si asa
daa, am facut si eu fata tahini cand am ramas fara :).
Pingback: Ce mănâncă un copil de trei ani: meniu pentru o săptămână - Super-Mami.Ro
[…] Miercuri: MD: Lapte cu cereale (pun laptele fierbinte peste cereale, acopăr cu o farfurie şi las să se înmoaie) Prânz: Mămăligă cu brânză şi smântână Cină: Supă cremă de linte. O felie de pâine prăjită cu humus făcut în casă […]
Pingback: Pâine de casă pufoasă, cu seminte şi cu caşcaval - AdinaArustei.Ro
[…] îmi place să mănânc o felie de pâine pufoasă şi călduţă cu humus, iar Ingrid, fetiţa mea, vrea mereu cu […]
Pingback: 7 idei pentru micul dejun al copiilor: rapide, colorate şi delicioase - Super-Mami.Ro
[…] o chiflă tăiată în două sau felii de pâine. – avocado– humus – eu fac humus în casă şi găseşti reţeta care are succes la fetiţa mea dând click pe numele eiPasează cu furculiţa […]