Unii ii spun fruct, altii leguma – este vorba despre tree tomato, tradus mot-a-mot “rosie de copac“. Il mai intalnim cu numele de tamarillo si este o specie care face parte din familia Solanaceae.
Se cultiva in Peru, Ecuador, Chile, Australia, Africa, India si alte zone subtropicale si este exportat cu succes catre Europa.
Copacul leaga rod dupa aproximativ patru ani si durata lui de viata este de aproximativ doisprezece. Fructul are o culoare portocaliu-rosiatica, forma de ou (usor lunguiet) si are intre 4 si 10 cm. La unele fructe se pot observa si dungi de culoare mai inchisa. Pentru a nimeri fructele cele mai gustoase si mai dulci, trebuie sa le alegem pe cele de culoare galbena sau portocalie. Ele aduc aminte de gustul unui mango sau a unei piersici. Fructele rosii sunt mai acre.
Tree tomato contine mai multe seminte decat rosia cu care suntem obisnuiti.
Cum se consuma fructul / La ce se foloseste tree tomato:
Localnicii servesc tamarillo la micul dejun, adaugandu-i putin zahar. Unii il pun in blender si adauga zahar si gheata, rezultand un shake foarte gustos. Se consuma cel mai mult in stare cruda, neprocesat si se inlatura pielita care este usor amara.
Fructul este bogat in pectina si se foloseste ca si conservant.
Eu l-am cumparat in Cameron Highlands, Malaezia, mai mult de curiozitate. Am luat fix doua fructe din acestea (era 2 RM/lei kg) si bine am facut – nu m-am dat in vant dupa el. Se spune ca seamana la gust cu fructul pasiunii, cu mango sau cu caisa, insa eu n-am recunoscut decat vag caisa.
L-ati incercat? L-ati vazut pe undeva prin supermarketurile noastre? Ma voi uita de curiozitate dupa el 🙂
nu cred ca am mai vazut asa ceva :-??
La mega image
nu se mai numește și kaki? Dacă aia e, mâncați cu încredere… Are gust bun, însă nici eu nu mă dau în vând… Am mâncat vreo 4 fructe de kaki din Auchan City… Încă se mai găsește și chiar cam în toate magazinele… Prin toamnă în Auchna prețul unuia era de aproximativ 1,5 lei… De Crăciun era aproape 2 lei… Eu le-am ales după culoare și duritate… Dacă e ușor moale e ok, căci și el va fi mai zemos… Practic se alege ca și pe o roșie, însă nu e roșu… Culoarea ideală este mai spre portocaliu atunci când e copt, însă se coace și acasă în 2-3 zile.
Nu, kaki forma diferita si are niste frunzulite. Tomato tree este ca o rosie (nu gasesti frunze la codita,sa zic asa), miroase cam ca o rosie. 🙂
L-am vazut si la noi, rosie nu stiu cum se numea 🙂