Saluuuuuuuut, eu sunt Adina şi iubesc casele parfumate! Dar nu, staţi aşa, nu vorbim de parfum Glade sau mai ştiu eu ce nebunie. Nu-nu; îmi place să simt miros de scorţişoară, de castane coapte, de turtă dulce, de gogoşi vanilate, de bunătăţi făcute cu drag la cuptor… parcă îmi şi amintesc de dimineţile copilăriei în care eram trezită de mirosul bucatelor pregătite de bunica, draga de ea, la plită sau în rolă. Acum le-au luat locul dimineţile cu iz de cafea, dar tare aş mai vrea să întorc un pic timpul!… Nu vreau să devin melancolică, dar uite că m-a luat valul! Să revenim:
Iată cum ne putem parfuma casa în mod natural:
- ia o folie de aluminiu şi pune pe ea un cub de unt, zahăr şi condimente. Scorţişoară, nucşoară, cuişoare, anason, cardamom – tu alegi! Dă la cuptor şi bucură-te de miros!
- pune la fiert câteva felii de măr, coji de portocale, ghimbir şi câteva batoane de scorţişoară. Bănuiesc că nu s-ar supăra nimeni dacă ai înlocui apa cu vin într-o seară:D
- usucă felii de portocale, lămâi, grapefruit (ori la cuptor, ori pe calorifer) şi aşa vei obţine un potpourri natural!
- dacă mai ai dovleac sau dacă mai găseşti în piaţă, pune-l la cuptor după ce presari muuultă scorţişoară pe el. Şi nucşoară. Deschide laaaaarg uşa bucătăriei! (Poţi înlocui cu mere!)
- înfinge cuişoare în portocale şi pune-le pe acestea pe sau lângă o sursă de căldură (calorifer);
- câteva linguriţe de bicarbonat puse într-un borcănel plus câteva picături de ulei esenţial vor absorbi mirosurile neplăcute, dar vor parfuma în acelaşi timp. Perfect pentru bucătărie!
- pune scorţişoară batoane sau boabe de cafea într-un bol sau pe o tavă, iar printre ele pune lumănări (eventual cu aromă de vanilie, yumm!) Căldura va ajuta mirosul să se răspândească mai bine în cameră!
- dacă ai lămpiţă de aromaterapie, pune în ea câteva picături de ulei de cocos şi condimente (scorţişoară, nucşoară, o ţâââr’ de ghimbir proaspăt ras). Bineînţeles că poţi pune şi ulei esenţial dacă ai!
- daaar mai bine pune uleiul esenţial în difuzorul de aromaterapie! Există sinergii deja preparate sau poţi mixa tu uleiurile esenţiale preferate! Eu am deja un difuzor şi mă gândesc să iau un al doilea, pentur sufragerie. Pe acesta de la Beurer, însă să vedem cum stăm cu bugetul luna asta!
Am, şi eu mai am ceva (de încercat, de această dată) pe listă: vreau să pun câteva picături de ulei esenţial pe un şerveţel, să îl aspir şi apoi să dau cu aspiratorul. Am citit că asta ar lăsa un miros fain în casă. E de încercat, mai ales dacă aveţi copii mici şi animale cărora nu le face bine mirosul artificial.
Voi aveți și alte idei legate de cum ne putem parfuma casa în mod natural?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Eu am uleiuri 100% naturale pe care le pun intr-o chestie mica cu lumanare si apa. Niciodata nu mi-au placut mirosurile artificiale de Glade si alte prostii, am considera ca inspiram destule chimicale atunci cand iesim afara. Acum am niste uleiuri cumparate din DM, de menta, portocala, lavanda si eucalipt. SUnt singurele 100% naturale din ce-am vazut pe acolo. Oferta e cam limitata, n-au atat de multe arome, dar miros bine si ma multumesc pentru ca sunt bune (mai ales cele mentolate) si pentru sistemul respirator.
Sunt de luat in seama ideile tale, dar pacat ca bucataria la mine este destul de departe de dormitor si nu cred c-ar ajunge mirosul chiar atat de usor.
Amy, si eu am uleiuri! Crezi ca acelea din DM sunt naturale, pure? Eu am de pe aromateria.ro… am si scris un articol (sau mai bine spus, Ada l-a scris) despre aromaterapie. Foarte bun, nu stiu daca l-ai vazut 🙂
Da, cele de care ti-am spus eu chiar sunt. Daca ajungi prin DM, arunca un ochi sa te convingi. Nu sunt naturale cele cu mirosuri sofisticate, gen magnolie….
Am citit articolul. 🙂
Amy, si le folosesti in difuzor? Ideea e ca eu iau acum de pe Aromateria (am luat, de fapt), insa caut si alte variante. Mai budget friendly 🙂 insa nu imi pune nimeni la dispozitie certificate in DM… de asta prefer sa dau mai mult si sa fie ceva sigur.
Asa si Farmec zice (scrie) ca sunt pure etc, dar la 10 lei ma cam indoiesc
Vorbesc doar de cele care au eticheta verde, care atesta faptul ca sunt doar din plante, altele nu au, spre exemplu asta este una dintre ele: https://www.dm.de/profissimo-duftoel-naturreines-aetherisches-oel-lavandin-p4010355298744.html
O varianta mai ieftina este aici: https://www.elemental.eu/ro/11-uleiuri-esentiale#/page-4 sau in magazinele naturiste din supermarket-uri.
Mie nu mi-au placut niciodata odorizantele de camera, mi se pareau agresive pentru caile respiratorii… De la unele chiar mi se declanseaza crize de astm, asa ca fug pe cat posibil de ele. In schimb imi plac si mie la nebunie casele parfumate natural, cu iz de copilarie…
Nu-mi lipsesc din casa borcanelele cu bicarbonat + ulei esential (am la baie unul cu ulei de brad si miroase atat de proaspat… eu iubesc brazii, merg in fiecare vara la munte sa-mi incarc plamanii cu parfumul lor). In dormitor tin un borcanel cu bicarbonat+ulei de lavanda si unul cu ulei de bergamota (care imi da o stare de bine incredibila).
Acum, ca a venit frigul, in fiecare weekend (fara exceptie) gatim cate ceva bun si parfumat – mere coapte cu scortisoara, gutui coapte cu scortisoara, dovleac copt, placinta cu branza dulce si vanilie, cornuri cu scortisoara, vin fiert cu felii de portocale, mar, scortisoara si nucsoara, castane coapte… asa ca tot parfumam casa 🙂
Vai, cat de fain o fi la voi in casa! Eu nu apuc sa fac in fiecare weekend ceva bun, insa gatesc zilnic. Totusi, as prefera sa miroasa e scortisoara, nu a mancare… of. Sa vina frigul si ma pun pe treaba 🙂
Te pup, duminica placuta!
Interesante idei 😀 , vom incerca si noi. Mai ales boabele de cafea suna taare bine, cat si bicarbonatul cu uleiuri esentiale (chiar nu ma gandisem ca ar functiona). 🙂 Eu mai pun calamondine (din copacelul nostru) la uscat pe calorifer si parfumeaza camera tare frumos.
Pupici si multumim pentru idei, draga mea! :*
Eu puneam coji de portocale pe calorifer, mai mult nu m-am gandit niciodata :)). O sa le iau pe rand sa le incerc, sa vedem care ne place cel mai mult.
te asteptam cu un feedback 😀
Am hotarat: zahar, unt si condimente la cuptor – cea mai buna combinatie. Singura problema este ca te duce cu gandul la prajituri, iar in cazul meu asta inseamna o pofta de dulce imposibil de stapanit :))
multumim tare mult pentru recomandari
Pingback: Produse consumate – decembrie 2017 – AdinaArustei.Ro
[…] cele din urmă sunt uleiurile esenţiale. Nu le pun în difuzor (apropo, aici găsiţi nişte modele super mişto de difuzoare), ci picur în borcănele sau pe farfuriuţe pe care am pus bicarbonat. V-am scris despre acest lucru când v-am scris câteva feluri în care ne putem parfuma casa in mo cât mai natural. […]