Dacă nu aţi auzit până acum de AliExpress (şi asta m-ar mira), trebuie să ştiţi că AliExpress este o platformă de shopping online cu mii, zeci de mii, milioane de produse. Ce atrage la AliExpress şi cui i se datorează faima şi expansiunea lui, care cresc într-un ritm ameţitor? Ei bine, preţurile mici. Dar hai să le luăm pe rând şi ajungem noi şi comenzi pe AliExpress, dar şi la preţuri.
Ce înseamnă AliExpress? De ce să dau comandă pe AliExpress?
Aşa cum spuneam mai sus, site-ul reprezintă un portal imens cu produse puse la vânzare de selleri (vânzători) din China, Hong Kong, Singapore – ţări non-UE.
AliExpress este un fel de Ebay sau de OLX. Aici veţi găsi magazine reunite sub aceeaşi umbrelă, fiecare magazin având la rândul său produsele sale. Un fel de mall online sau mai bine spus, un fel de Europa (dacă sunteţi din Bucureşti ştiţi la ce mă refer) online – un loc plin de chinezării.
Ce produse găsesc pe AliExpress?
Orice vă trece prin cap. De la lucruri de-a dreptul stupide şi inutile, până la gadgeturi care ne uşurează viaţa. AliExpress este împărţit în câteva categorii mari: îmbrăcăminte pentru femei, îmbrăcăminte pentru bărbaţi, electronice, bijuterii şi ceasuri, genţi şi pantofi, articole pentru copii, sport şi activităţi în aer liber, frumuseţe şi sănătate, unelte, articole pentru casă, automobile şi alte vehicule.
Cum comand de pe AliExpress? Cum aleg vânzătorii?
În primul rând, alege produsele dorite. Vei observa că un produs poate fi vândut în mai multe magazine, uneori folosindu-se aceeşi poză. Totuşi, înainte de a selecta produsul dorit, analizează un pic reviewurile şi costurile de transport.
Review-urile sunt de fapt părerile celorlalţi utilizatori care au comandat şi primit deja (sau nu) produsul pe care ţi-l doreşti şi tu. Este foarte important să treci prin ele, pentru că aşa îţi vei face o părere mai clară despre produsul respectiv.
Spre exemplu, poţi găsi informaţii despre mărimea reală – una dintre cele mai mari probleme ale produselor comandate de pe AliExpress. Când vine vorba despre îmbrăcăminte mai ales, majoritatea articolelor sunt mai mici, chiar dacă în tabel sunt trecute şi măsuri în centimetri sau S-M-L etc.
De asemenea, este foarte posibil să găseşti fotografii reale ale produsului, lucru care te va convinge să îl cumperi sau… nu. Chiar vă sfătuiesc să căutaţi review-uri cu fotografii şi să lăsaţi şi voi la rândul vostru.
Pe scurt: cu cât sunt mai mulţi care au cumpărat acel produs şi cu cât nota este mai mare, cu atât poţi avea încredere mai mare în acel magazin.
Şi costul de transport?
Un alt lucru de care trebuie să ţii cont este costul de transport. Uneori, transportul este gratuit, dar în alte cazuri variază, în funcţie de produsul ales şi valoarea sa.
După ce ai ales produsul dorit, trebuie să achiţi cumprăturile cu cardul. Sfatul meu este să ai un card special pentru cumpărături online, pe care să îl alimentezi în funcţie de necesităţi.
Cât durează să ajungă o comandă de pe AliExpress?
Cea mai rapidă comandă a sosit în două săptămni, iar cea mai întârzâiată în aproape patru luni din momentul plasării ei. Nu mă întrebaţi de ce a durat atât de mult, habar nu am! Ţineţi însă cont că de sărbători sau de sales numărul comenzilor creşte, iar timpul de expediere şi primire va fi cu siguranţă mai îndelungat.
Aşadar, dacă vreţi să comandaţi ceva pentru Crăciun, aţi putea plasa comanda de prin octombrie. Poate chiar final de septembrie, ca să fiţi sigure că vor sosi la timp.
Cât de sigur este să comand de pe AliExpress? Dacă îmi iau banii de pe card şi nu primesc niciun produs?
Atunci când comanzi un produs ai o perioadă de timp estimată pentru livrare. Dacă produsul nu soseşte în acel interval pe care ţi l-ai asumat plasând comanda, poţi deschide o dispută (Open dispute). Vânzătorul este obligat să îţi returneze banii.
Poţi deschide o dispută şi în cazul în care nu eşti mulţumită de produs sau el este mai mic, mai mare, stricat, rupt etc. În formularul de dispută poţi selecta motiv şi adăuga fotografii. Din toate disputele deschise, nu mi-a fost niciodată cerut să trimit înapoi produsul. Poate pentru că preţul său era aşa mic, încât nu a mai vrut nimeni să îşi bată capul cu aşa ceva. Banii mi-au fost restituiţi pe cardul cu care am efectuat plata.
În cazul în care primiţi banii şi apare eroic şi produsul, cel mai ok e să scrieţi vânzătorului şi să rezolvaţi situaţia. Spre exemplu, eu am făcut o nouă comandă fictivă, am plătit, iar el nu mi-a mai expediat produsul. Mi s-a părut de bun simţ să nu mă bucur la 5 dolari ai lui sau mai ştiu eu ce. Asta rămâne la latitudinea fiecăruia, nu o să vină chinezul să vă bată la uşă pentru că a descoperit că voi de fapt aţi primit coletul.
Unde vin pachetele de pe AliExpress?
Ei, aici e cam loterie treaba. Unele pachete vin în cutia poştală, altele trebuie ridicate de la oficiul poştal de care aparţineţi, iar altele de la oficiul vamal. Din experienţa mea, comenzile cu valori mici şi/sau dimensiuni mici vin în cutia poştală sau la oficiul poştal. Nu prea stă nimeni să vămuiască un dolar, doi, cinci. Sfat: puteţi contacta vânzătorul ca să îl rugaţi să pună valoare mai mică pachetului.
Dacă vin în cutie, nu încuiaţi uşa ca să îi usuraţi munca poştaşului.
La oficiul vamal este posibil să plăteşti şi vamă, însă mie nu mi s-a întâmplat. Cred că 1% din toate comenzile mele au ajuns la vamal.
Ce am cumpărat eu de pe AliExpress?
Lucruri de pe AliExpress de care am fost mulţumită (pe unele le-aţi văzut deja pe instagramul meu, aşa că am adăugat fotografii oficiale):
Charm-uri tip Pandora şi cercei.
Cred că unul dintre cei mai renumiţi selleri, cu rating foarte bun, este Baomer. Am luat la plesneală câteva perechi de cercei din argint şi au fost tare finuţi. Mi s-au părut potriviţi pentru cadouri, aşa că pe mulţi i-am măritat deja.
Cei pe care mi i-am oprit eu sunt cei de mai jos, şi îi găsiţi aici .
Iar pe cei cu perle, aici.
Broşe.
Am avut o perioadă în care am căutat broşe, însă multe dintre ele mi s-au părut chinezării. Nu că nu ar fi pe bune, însă fotografiile altor useri, nu m-au convins. Am comandat însă un ac din acesta şi mi s-a părut foarte finuţ lucrat.
O găsiţi aici.
Foreo fake
N-o să vă vină să credeţi, dar am văzut o recomandare a unei bloggeriţe spre un Foreo fake. Nu mai ştiu la cine – scuzeee! – dar mi s-a părut foarte interesant. Nici una, nici două, l-am comandat şi eu. Îl am de vreo două luni şi culmea, chiar îmi place cum vibrează. N-o avea el aceleaşi pulsaţii sau vibraţii ca originalul, însă eu îl folosesc exclusiv pentru buze şi mi se pare genial!
Mă scuzaţ, dar eu nu vreau să dau atâţia bani pe un original. Rutina mea de îngrijire a tenului nu tuşeşte momentan dacă nu folosesc Foreo.
Îl găsiţi aici.
Haine pentru copii, în special baveţele. Jucării nu aş lua, habar nu am cu ce le colorează şi ce pun în ele. Vreţi să fac postare separată pe Super-Mami.Ro despre asta? Uitându-mă prin istoric, am regăsit lucruri care chiar mi-au fost utile.
Şnururi magnetice pentru fotografii.
Nu ştiu cum să vă explic, aşa că mai bine vă arăt. Probabil aţi văzut prin story-urile mele cum arată şi live aceste şnururi magnetice. Mi se par foarte de efect pentru a pune diverse imagini. Am comandat vreo şapte, cu extra magneţei.
Le găsiţi aici.
Huse de telefon
Unde găseşti cele mai haioase huse de telefon? Ai ghicit – pe Ali Express. Probabil o să râdeţi de mine că am un anume telefon şi că îi iau husă de 5 dolari. Ei bine, am avut şi husă originală, însă eu am nevoie de compartiment pentru card, nu pot efectiv fără. De când cu fetiţa iau mereu card la mine, nu portofel. Şi unde să le pun pe toate? Mi-e mult mai uşor (cu) cardul. Deci da, husa originală strânge praf, iar eu folosesc huse de genul acesta. Cea de mai jos e cea pe care o am în acest moment.
O găsiţi aici.
Vase/vaze pentru floricele.
La un moment dat am vrut să amenajez ceva şi am avut nevoie de astfel de vaze. Cum preţurile de la noi erau cel puţin duble, am preferat să comand online. Mi se par super de efect pentru balcon sau o încăpere cu multă lumină.
Le găsiţi aici.
Le găsiţi aici.
Steagul României
Am comandat de-a lungul timpului câteva produse cu steagul României. Spre exemplu, acesta, care se prinde cu arici şi pe care l-aţi văzut pe rucsacul meu. Îmi place să am astfel de steag în casă şi îl port cu mine (cu mândrie!) pe unde merg. Cred că fetiţa mea şi nu numai ar trebui să identifice culorile acestea.
Îl găsiţi aici.
Am aflat de curând (cu stupoare, aş zice) că există un grup de Facebook prin care se intermediază astfel de comenzi. Nu înţeleg de ce ai plăti comision pentru o chestie pe care primeşti banii înapoi dacă nu îţi ajunge? Adică ai garanţia returnării banilor. De ce să plăteşti pe altcineva, de ce să te complici cu transmis adrese, telefoane, colete, întâlniri, ridicări de pachete?
Experienţa mea cu comenzile plasate pe Ali Express:
Ştiu persoane care au sute de comenzi la activ. Eu nu mă număr printre ele, însă sunt sigură că dacă sapi şi cauţi bine de tot, poţi găsi multe comori la preţ de nimic.
Per total, lucrurile pe care le-am luat au fost chiar ok. Puţine nu au fost ceea ce mă aşteptam – îmi vin în minte nişte papucei de casă comandaţi pentru fată – însă la cât au costat, nici nu m-am mai deranjat să deschid dispută. I-am aruncat pur şi simplu.
Cred că este un site imens pe care poţi găsi lucruri ok la preţ prietenos. De fapt, cu cât preţul este mai mare, cu atât este şi calitatea mai bună. Atunci când găsesc un magazin ok mă uit prin toate articolele şi prefer să comand mai multe dintr-un singur loc.
Singurul minus ar fi timpul mare de aşteptare până la livrare, însă în general îmi calculez şi plasez comenzi din timp astfel încât să mă asigur că sosesc până voi avea nevoie de ele.
Acestea fiind zise, închei întrebâdu-vă dacă voi vă comandaţi ceva de pe AliExpress. Sau dacă v-aţi comandat. Cum vi s-au părut produsele primite?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!