De când am făcut scanarea cu OBSERV 520 (despre care daaaa, ştiu, nu am apucat să vă povestesc), am introdus în rutină acidul azelaic. Asta pentru că atunci am observat că fruntea îmi este plină de pete!
Dacă mă uit acum la numărul de produse folosite, mi se pare că rutina de îngrijire este mai simpluţă faţă de cea din 2019. Şi asta pentru că imaginile de la scanner mi-au arătat clar ce probleme am şi unde, aşa că am pus punctul pe i.
Pentru că îl folosesc de atât timp şi pentru că a doua scanare, făcută la aproximativ şase luni, a arătat că produsul cu acid azelaic îşi face treaba, mi-am propus ca azi să vă povestesc despre el.
Ce este acidul azelaic?
Acidul azelaic este un derivat din grâne (spre exemplu orz, grâu). El este produs de către drojdia care trăieşte în mod natural pe pielea normală.
La ce este bun acidul azelaic? De ce să îl folosesc?
- atenuează zonele hiper pigmentate (cu pete), a melasmei
- acţionează asupra acneei. Propionibacterium acnes, be aware! O să îţi dea de furcă!
- ajută la menţinerea curată a pielii, prevenind apariţia punctelor negre sau albe şi a inflamaţiilor diverse
- ajută în tratarea rozaceei (marea mea bucurie…)
- are proprietăţi antibacteriene
- ajută la regenerarea celulară, îmbunătăţeşte aspectul pielii.
Acţiunea acidului azelaic este dată de concentraţia în care se găseşte în produsul ales. De exemplu, dacă aveţi probleme cu acneea, concentraţia de azelaic trebuie să fie de 20%.
Ce produse cu acid azelaic am folosit eu până acum:
1. 10% Azelaic Acid Booster – Paula’s Choice
Am avut o mostră, iar mai apoi am trecut la produsul full size. Este listat ca fiind un produs care poate fi folosit în următoarele cazuri: Anti-Aging / Rozacee / Cuperoză / Erupții / Pete / Melasmă.
Textura este de cremă fină; eu îl aplic de trei ori pe săptămână, în combinaţie cu crema de seară, ca ultim pas al rutinei de skincare.
Dacă vreţi să îl încercaţi – şi aţi putea să luaţi mai întâi o mostră, ca mine, îl găsiţi pe pagina Paula’s Choice România. Tot acolo veţi găsi şi mai multe detalii precum acţiune, ingrediente etc.
2. The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%
În acest caz, vorbim despre o altă textură: cremă-gel. La fel ca produsul de mai sus, concentraţia de azelaic este tot de 10%. Pe mine aceasta m-a interesat, de vreme ce folosesc acidul azelaic în încercarea de a ţine roşeaţa sub control.
Nu conţine alcool sau ulei, având o formulă pe bază de apă.
Acidul azelaic de la The Ordinary poate fi folosit atât dimineaţa (cu aplicare obligatorie a SPF-ului), cât şi seara.
Poţi comanda Azelaic Acid Suspension 10% de la The Ordinary online!
Ce schimbări am observat după ce am folosit acid azelaic:
După ce am introdus produsul în rutină, am observat că petele şi roşeaţa s-au diminuat. Cu ajutorul scannerului am văzut clar aspectul petelor, la o distanţă de aproximativ şase luni. Fruntea mea, acolo unde erau petele localizate, este mult mai curată.
Aşa cum vă spun mereu, aspectul tenului se datorează unui cumul de produse. Nu poţi folosi azelaic şi să te aştepti ca după o lună să ai faţa curată şi strălucitoare. Pur şi simplu nu este de ajuns! Rutina trebuie să fie completă, pentru a-i oferi pielii toate produsele şi nutrienţii necesari.
Dacă aveţi probleme cu pielea, vă recomand să mergeţi la un dermatolog înainte de a aplica pe piele acizi, retino, vitamina C etc.