Dragile mele,
Dupa cum stiti, in ianuarie am fost invitata la evenimentul Activia – Anul schimbarii in bine, in care Mihaela Radulescu ne-a vorbit despre principiile unei vieti sanatoase. Si-a inceput prezentarea povesitndu-ne de vizita ei in fabrica Danone din Bucuresti si ma intrebam cat de interesant o fi fost sa vezi cum se desfasoara intreg procesul. De unde vine laptele care urmeaza sa fie folosit ca materie prima, cum se produc sortimentele, cum se ambaleaza, cat dureaza pana cand un borcanel de iaurt este gata pentru a pleca spre distribuitori?
Multe intrebari – mai ales ca dupa cum stiti, eu sunt curioasa ca o pisica si mereu imi place sa imi bag nasul si in lucrurile tehnice.
A trecut ceva timp de atunci si uite ca intr-o dimineata am gasit in email o invitatie la un eveniment Danone care avea loc.. ghici unde? Fix in fabrica Danone! M-am bucurat ca urma sa mi se raspunda la toaaaaaaaaate intrebarile de mai sus si ca in sfarsit voi ajunge si eu in fabrica, sa aflu mai multe :).
In cadrul acestui eveniment s-a lansat o noua platforma de brand intitulata “Gusta viata zambind“. Danone si-a propus sa ne reaminteasca importanta zambetului in viata noastra – dupa cum stiti, simbolul lor este chiar zambetul.
Fiecare dintre noi are o definitie proprie pentru zambet – iata ce am spus eu:
Important este sa zambim cat mai des. Si daca o facem, sa o facem sincer.
In cadrul evenimentului de prezentare a platformei, directorul general pentru Europa de Est ne-a povestit cum zambetul a fost mereu element central in Danone ca expresie a starii de bine obtinute si a sanatatii obtinute printr-o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Gasiti mai multe informatii pe platforma online “Gusta viata zambind“.
Monica Burcea (o vedeti in foto de mai sus) ne-a adus zambetul pe buze povestindu-ne chiar despre.. zambet si istoria lui. A fost prima data cand am ascultat atatea lucruri despre zambet si mi s-a parut foarte interesant, iar exercitiile pe care le-am facut au reusit sa destinda atmosfera incredibil de mult.
Dupa aceaste prezentari am plecat in fabricaaaaaa! Ne-am echipat corespunzator (de haios 🙂 ) si am pasit, plini de curiozitate, in fabrica Danone. Va voi scrie mai multe despre aceasta, pentru ca mie una mi s-a parut interesanta si am aflat multe lucruri noi.
Dupa aceaste prezentari am plecat in fabricaaaaaa! Ne-am echipat corespunzator (de haios 🙂 ) si am pasit, plini de curiozitate, in fabrica Danone. Va voi scrie mai multe despre aceasta, pentru ca mie una mi s-a parut interesanta si am aflat multe lucruri noi.
Din lapte in iaurt si alte specialtiati – dar cum?
In timpul acestei vizite am aflat ca laptele proaspat provine de la ferme romanesti (bravo). Dupa muls, laptele este stocat in tancuri de depozitare la ferme. Dupa un set de analize care este facut in aceasta etapa, laptele va ajunge la in cisternele care il vor transporta in fabrica. Inainte de descarcare, se fac alte verificari.
Mostra de lapte proaspat
Daca totul este in regula, laptele este pasteurizat – ceea ce inseamna ca va fi adus la o temperatura de aproximativ 90 – 95 de grade pentru a se distruge bacteriile potential patogene si a reduce flora microbiana comuna din lapte.
Dupa pasteurizare, laptele este omogenizat – globulele grase sunt divizate in entitati miiiici, mici, de pana la 1 micron, lucru care va preveni sedimentarea lor si va asigura o distributie uniforma a grasimii in unt si in lapte.
Separarea smantanii de lapte se face prin centrifugare si ea este importanta in prepararea iaurturilor cu diferite valori de grasime.
Iaurtul reprezinta de fapt lapte plus fermenti. Prin fermentarea laptelui, bacteriile benefice transforma o parte din lactoza existenta in lapte si genereaza acid lactic. Acesta va duce la coagularea proteinelor si schimbarea starii laptelui din lichid in consistent, la gustul acrisor si la proprietatile digestive ale iaurturilor.
Odata ajuns in fabrica, iaurtul circula printr-un circuit inchis de tevi de inox, fara a intra in contact cu mana omului sau cu aerul. Astfel se asigura cele mai inalte standarde de calitate si siguranta alimentara.
Stiati ca in Bucuresti se produc zilnic peste 1 milion de iaurturi? 🙂 Robotelul din spatele nostru muta baxurile sigilate si iaurturile pleaca spre noi!
Marturisesc ca m-am simtit tare bine in fabrica si a fost o experienta interesanta. Din cate am inteles, joia este ziua portilor deschise pentru cei mici si mereu vin grupuri de copii care afla despre importanta laptelui intr-o alimentatie sanatoasa si despre cum este el procesat.
Voi stiati care este drumul laptelui?
Iar in final, o intrebare speciala: ce va face pe voi sa zambiti?
Va pup si va trimit un zambet 🙂
ce fain! mereu mi-am dorit sa ajung intr-o fabrica si pana acum am ajuns doar sa vad cum se face hartia :).
Eu am mai fost la Tuborg.. a fost interesant si-acolo.
FOarte tare asta cu hartia! La noi?
sunt maaaree amatoare!!!
🙂
O experienta foarte frumoasa. 🙂
Intr-adevar 🙂
Ce vizita frumoasa, mi-ar placea sa vad intreg procesul,dar recunosc ca m-ar tenta mai mult sa vad cum se pregatesc dulciurile:)
Stefania, lasa ca am fost eu intr-o mini fabrica de cioco si nu ne-au servit cu un gram de cioco 🙁 a trebuit sa ne cumparam noi… urat 🙁
Cei de la Danone au pus la dispozitie toate tipurile de produse, dar.. eu tot la cafea am fugit. Dar intentia a fost, bravo lor!
imi pare rau ca nu am ajuns atunci. si ma bucur ca ai scris cum se face totul.ca circula tot felul de mituri.pupp
Data viitoare sa mergi, e fain.
Pup si eu!
Interesanta postarea de astazi 🙂 chiar nu m-as fi gandit cum este procesat laptele si nici cum arata intr-o fabrica unde se prepara aceste iaurturi.
Sunt foarte sanatoase iaurturile 🙂 ti-am povestit ca eu prepar zilnic salate de fructe in care adaug si iaurt, rezultatul este tare gustos, ca altfel nu prea eram noi asa iubitori de fructe.
Te pup:*
Di, multumesc! M-am gandit eu ca v-ar interesa sa aflati mai multe despre procesarea laptelui. Mi s-a parut foarte interesant si mie imi place emisiunea "How it's made".. si uite-asa, am patruns in culise :))
Foarte bine ca ai gasit o formula de a papa si fructe 🙂
Pupici!
Super interesanta experienta! Mie intotdeauna mi-a placutat Danone in ciuda tuturor scandalurilor si a speculatiilor. Imi place gustul. Toate produsele lor sunt de calitate.
Sa le papi cu placere in continuare, Alex :).
Din fericire ma numar printre oamenii care zambesc mult si des. Nu cred ca stiu sa-ti spun motivele insa cel mai probabil ca e un efect al faptului ca am o viata frumoasa, o familie iubitoare, prieteni minunati, colegi perfecti si un serviciu care ma motiveaza.
Ce frumos! Ma bucur pentru tine!
Pingback: Atelier de terapie prin ras
[…] si mi-a placut ce am gasit. De fapt, pe Monica am avut ocazia sa o ascult atunci cand am vizitat fabrica Danone si mi s-a parut o persoana incredibila. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu apreciez foarte mult […]