Îmi place atât de mult să vă povestesc despre minunăţiile pe care le întâlnesc zi de zi, locuind pe aceste meleaguri!
Voi încerca să vă arăt şi prezint cât mai multe dintre ele, pentru că dacă veţi avea ocazia să veniţi aici în excursie, să ştiţi de ele şi să le încercaţi şi voi.
Vedeta zilei de astăzi este un fruct exotic pe care nu l-am văzut foarte des la noi: rambutanul.
Rambutanul este un fruct exotic originar din Asia de est. Miezul său este dulce şi are aproximativ aceeaşi textură cu cea a unei boabe de strugure. Poate un piiiiic mai rigidă. La mijloc are un sâmbure.
Pentru a-l consuma, trebuie să tăiem fructul pe mijloc şi mai apoi să îl desfacem în două. Extragem fructul parfumat şi dăm cojile la o parte.
Eu îl consum ca atare, însă localnicii îl folosesc atunci când pregătesc salate de peşte.
Numele său descrie de fapt felul în care arată. În malay bahasa (limba oficială a ţărilor în care a fost descoperit), denumirea de “rambutan” semnifică un lucru cu păr, cu ţepi, ceva păros.
Când dorim să cumpărăm rambutan trebuie să fim atente la aspectul fructelor (analizăm coaja) şi al ţepilor. Petele galbene sau maro arată că fructul nu este bun pentru consum!
Rambutanul este bogat în vitamina C şi conţine puţine calorii, aşa că poate fi o masă de seară atât delicioasă, cât şi sănătoasă şi slab calorică. Îmbunătăţeşte procesul metabolic şi ajută la o digestie mai bună.
Localnicii spun că acest fruct ajută şi la întărirea oaselor şi că ar proteja împotriva cancerului.
Voi aţi gustat până acum rambutan? Dacă da, cum vi se pare gustul său?
N-am mai auzit/vazut. Are consistenta gelatinoasa?
Bineinteles ca ma tenteaza. sunt dispusa sa incerc orice din domeniul culinar, mai putin melci, broase sau "scârboşenii" de genul asta..:D
Dami, e fix ca un strugure. Nu l-ai gasit pe unde te-ai plimbat?