Pentru ca nu v-am mai scris nimic despre condimente si ceaiuri de chiar mult timp, am ales sa va vorbesc astazi despre cuisoare (denumirea arborelui: Eugenia caryophyllus sau Caryophyllus).
Acest copac care produce cuisoarele este originar din Indonezia. Iar cuisoarele sunt de fapt.. bobocii sai de floare uscati. Dupa uscarea la soare, bobocii capata un aspect cuneiform si imprastie un miros puternic, picant, intepator. Cuisoarele contin 15-20% ulei esenţial, flavonoide, taninuni, steroli si glicozide sterolice, ulei gras (aproximativ 10%) si acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid protocatehic).
La ce ajuta cuisoarele?
Ei bine, aici sunt multe de spus!
Eugenolul pe care il contin cuisoarele este o substanta anestezica si antiseptica. Taninii si flavonoidele sunt antioxidanti anticancerigeni si ajuta la fortificarea peretilor vaselor de sange; sunt eficiente impotriva formarii cheagurilor.
Cuisoarele sunt un excelent stimulent al metabolismului, ajuta la eliminarea migrenelor, la calmarea durerilor de dinti (se folosesc cu succes in stomatologie; pentru tratament acasa, se mesteca de 3 ori pe zi cate un cuisor), au efect relaxant asupra musculaturii netede din intestine.
Se folosesc in tratarea afectiunilor/infectiilor gatului, nasului; in caz de intepaturi de insecta, se freaca locul cu un amestec format din spirt si cuisoare macinate.
In caz de halena se pot mesteca zilnic cuisoare; persoana va simti o ameliorare.
Din timpuri vechi, cuisoarele alaturi de scortisoara sunt folosite ca si condimente pentru deserturi sau mancaruri (mai ales in Asia). De asemenea, puse in tuica/vin fiert ajuta la combaterea racelii. De cate ori n-ati baut vin fiert in care ati strecurat cateva cuisoare? 🙂
In combinatie cu alte condimente, ajuta la eliminarea balonarii, gastritelor si a durerilor reumatice.
Cum prepar ceaiul de cuisoare?
Mare atentie! cuisoarele nu trebuiesc consumate in cantitate mare. Ceaiul nu se face exclusiv din cuisoare. Fierbem aproximativ 200 ml de apa, transferam intr-o cana, adaugam o lingurita de ceai verde/negru/orice tip de ceai (sau un plic) si unul sau doua cuisoare (pisate sau nu) si lasam la infuzat pentru 5-10 minute. Adaugam lamaie/lime si servim. Mie imi place sa infing in mijlocul feliei de lime cuisor :).
Le mai puteti folosi astfel: infingeti intr-o portocala cuisoare. Sau intr-o mandarina 🙂 Eu m-am jucat cu o clementina. Am vrut sa scriu un mesaj, dar n-am avut unde.. ideea e ca in acest mod se va imprastia un miros frumos in camera.
!Informatii prealuate de pe doctoracasa.ro si wikipedia.
Ce haioasa e clementina decorata cu cuisoare!
Si mie imi plac aceste condimente, in special amestecate in vin fiert cu scortisoara si portocale. Eu sunt mare amatoare de vin fiert….uneori beau si 4-5 cani deodata. Tin minte, o data, am pus multe cuisoare si multa scortisoara si m-a durut asa de tare stomacul :((
si eu pun in ceai si sunt buuune bune :X
Nu am folosit niciodata cuisoare. Pentru ceai as vrea sa incerc si eu, ca tot am inceput sa beau foarte mult. De unde le-ai cumparat?
Maria, se gasesc in orice supermarket, la pliculet. Imi mai place si anasonul, il pun si pe el in ceai 🙂
Aurora, ce-i prea mult strica 🙂 nu?
Nu am vazut, cel putin la mega din zona mea. Anason am baut si eu muult, mai ales dupa ce am nascut si mi s-a cam luat de el :)) Mie imi place foarte mult ceaiul de catina amestecat cu cel de sunatoare- cu o feliuta de lamaie si o lingurita de miere e demential. Mi-ar placea sa incerc si de ghimbir.
Si vreau neaparat sa incerc faza cu clementina si cuisoarele ;))
nu am baut ,dar am sa imi fac si eu sa vad cum este 🙂
Am baut si-mi place. Are multe propritati benefice organismului nostru. Este antibacterial si se poate combina cu diferite ceaiuri.
Nu am baut ,dar voi incerca sigur.si tare mi-as dori sa incerc ceaiul care infloreste in apa
vreau sa incerc <3