Am descoperit tipul acesta de prajitură în Mexic. Cred că în fiecare zi mancam doua – pur şi simplu mi se părea cel mai delicios desert încercat de mine până atunci.. Mai apoi, in Malaezia, duceam dorul dulciurilor grav de tot. Pana cand am intrat intamplator intr-un restaurant si am gasit-o!! In weekend mergeam neaparat la restaurantul acela, la vreo 30 de km de casa, ca sa o servesc. Eram efectiv vrajita de prajitura asta, mai ales ca ea venea langa o cupa de inghetata de vanilie!
Nu trebuie sa va ingrijorati din cauza siluetei mele de pe vremea in care nu eram in tara – dimpotriva, oricate briose cu inima calda de ciocolata as fi mancat, in final am venit fara cateva kg inapoi.
Daca tot vine Valentines Day, m-am gandit ca ar fi o reteta usor de facut, rapida si deosebita. Asa ca v-o propun sa o incercati daca aveti motiv pe 14 sau 24 februarie :). Daca nu, o briosa ciocolatoasa nu strica niciodata :). Dimpotriva, ridica moralul.
Ingrediente pentru lava cake:
– 90 grame ciocolata amaruie (eu am folosit Heidi)
– 90 grame zahar pudra (puteti pune 100 daca le vreti un pic mai dulci); puteti pune si zahar cu granulatie normala, dar trebuie sa mixati pana nu se mai simte;
– 30 grame faina;
– 2 oua;
– 125 grame unt la temperatura camerei;
– esenta de rom;
– cocos, cacao sau zahar pudra pentru decor.
Cum procedam:
1. Punem apa la fiert intr-o cratita.
2. Maruntim ciocolata intr-o cratita mai mica decat cea in care am pus apa, pentru ca o vom topi la bain marine
3.Cat fierbe apa, punem untul intr-un vas – trebuie sa fie la temperatura camerei;
4. Incepem sa mixam untul cu zaharul pudra si mixam..
Intre timp apa a inceput sa fiarba asa ca dam la foc mic punem vasul cu cioclata deasupra, pentru a se topi
6. O transferam peste untul+zaharul din vas
7. Amestecam bine
8. Dupa ce s-a omogenizat, adaugam ouale, mixand bine dupa fiecare
9. Adaugam esenta de rom
10. Adaugam si faina, mixam, mixam.
Pregatim tavile – eu am pus prima data in niste forme de inimioara, de silicon.
11. Se dau la cuptor pentru aproximativ 10 minute la 175 de grade. Dupa cum stiti, cuptorul meu e problematic, asa ca dupa 5 minute am deschis sa vad cum se prezinta briosele si pana le-am scos am stat cu ochii numai pe ele.
Daca vreti un mijloc mai moale, briosele sunt gata atunci cand marginile sunt ferme. In acest caz, coacerea dureaza pana in 10 minute. Totul ţine şi de cuptorul vostru – la un cuptor pe gaz, coacerea este diferită faţă de cea din cuptor electric.
Se servesc cat mai repede dupa ce sunt scoase de la cuptor, altfel mijlocul se raceste si intareste.
Observatii:
1. Daca aveti cuptor electric, briosele (lava cake) trebuie sa va iasa perfect! Atentie la minutele pe care le petrec in cuptor – asta e “cheia”;
2. Valentinu’ o sa ramana in spagat daca ii serviti asa ceva. Adaugati si inghetata de vanilie langa, contrastul este perfect;
Va tenteaza? Va asigura ca este un desert fabulos, care face bine moralului!
aha … deci la tine sunt formele mele de inima, nz nz nz :o(
Eiii! Nu le-as fi scos de la naftalina :)), dar daca e perioada.. 🙂
Arata incredibil de yummy, iar cele in forma de inimioare sunt adorabile :X Kissez!
Multumesc, Maddy 🙂
Daca iubesti ciocolata, cu siguranta o sa ti placa 🙂 Pupicei inapoi!
cat de bine arata!!!! mmmmm :X:X:X
Merci, Andra! :*
Nu ma gandeam ca muffins-urile se fac atat de usor.clar o sa le incerc.pupici
Mai am cateva retete faine de muffins, sunt fana 🙂
O sa le postez si pe ele cand le va veni vremea 🙂
:*
Arata foarte bine 🙂 Poate am sa fac si eu pentru "Valentinul meu " :))
Merci 🙂
Daca le faci, sa-mi spui daca v-au placut! 🙂
Foarte faine, insa inainte sa ma apuc, as avea doua intrebari: cate ti-au iesit? si cat unt se pune? (apare faina de doua ori). Cu multumiri anticipate.
P.S. Si intrebarea nr 3: sunt din Lidl formele de silicon?
Ioana, multumesc tare mult pentru observatii! Am editat.
Au iesit 6 inimioare si 6 in forma de hartie.
Formele nu sunt luate din Romania.
Spor la muffinsi! 🙂
M-am invrednicit sa le fac, m-am cam lacomit si am dublat cantitatea.
Tip pebtru lenese: untul si ciocolata se pot topi la microunde.
In rest, toate bune si frumoase, trebuie sa mai exersez, ca mi s-au lasat cand le-am scos din cuptor.
Thanks again, sunt fan orice se face in 10 min :).
La gust ti-au placut, au iesit bune? 🙂
Foarte bune, am tot gustat din aluat pana sa le pun la copt :). Pacat ca n-am luat inghetata, cred ca era combinatia perfecta.
Mersi, de Valentine's probabil ca o sa fac.
si eu le faceam, iar la mine iesea miezul moale :X
Si mie mi-a iesit la a doua tura 🙂
Ca la incepatoare, ce sa fac 🙂
in lipsa de altceva, m-am apucat de mancat biscuiti :(((
Buni si ei! Voiam sa ma prestez o reteta, dar am ros din biscuiti si nu mai am de ajuns :)) (ca tot mi-ai aintit de biscuiti…)
asa patesc eu cu piscoturile, tot mananc din ele si apoi vad ca nu mai am. gata!mi s-a facut pofta de piscoturi :((
yamyyy, cred ca sunt tare delicioase.pupici
Au fost ;))
yamyy
Doamne ce bine arata!!:X
Merci 🙂
OMFG!!! OMFG!!!! O sa le incerc si eu garantat!!!!
Intrebarea mea este: ai pus compozitia in formele de hartie pentru cupcakes si atat? Sau ai avut si tava? Tot vreau sa fac si eu si desi am formele, nu am tava. Si mi-e frica sa nu se deformeze si sa se reverse in cuptor..
Deci te-am corupt sa le incerci :))
Eu am si tava de briose, in aia le-am pus. Insa daca nu ai, poti cauta forme de aluminiu sau sunt si unele dintr-un carton mai gros. Eu am luat subtirele pentru ca am tava, insa erau mai multe variante si ai de unde sa alegi.
Sau incearca sa le pui intr-o tava de chec, una langa alta, sa nu aiba cum sa curga.
Daca esti din Bucuresti (nu am gasit pe blogul tau sau poate n-am stiut unde sa ma uit si tu ai scris… scuze), mergi la Daiso Japan. Au o gramada de nebunii de genul asta 🙂
Sunt din Craiova :)) Dar np, are Aetana tava dar mi-era lene sa i-o cer ca parca vad ca i-o inapoiez peste o luna. Vreau sa ii fac o surpriza consortzului :)) Asta pentru ca ma trezi azi cu pancakes la pat 😀
Singurul lucru pe care o sa il schimb la reteta: nu pun esenta de rom (dintr-un motiv sau altul nu imi place deloc) si cred ca o sa le spoiesc cu niste crema ceva + bombonele marunte de ciocolata.
N-ai nici vase de alea mici pentru creme brule? poti pune direct compzitia in alea.. (uita-te la foto in care am vasul cu faina, la ingrediente – la tipul ala ma refer 🙂 )
Poti renunta la rom, normal, si poti sa le imbunatatesti aspectul. Si eu voiam asta, dar le-am facut tarziu in noapte si am renuntat la idee, oricum n-aveam pentru cine sa le coafez.
Am ceva asemanator dar putin mai maricele. Cred ca sunt totusi pentru altceva si nu ma risc sa le fac prea mari si sa nu se coaca :)) Nu ma pricep.
M-ai pus la treaba. Sunt pe lista, maine la fac si las lenea la o parte si iau tava cu imprumut :))
O sa le fac poze dupa ce le aranjez si o sa iti arat ce mi-a iesit. :)) Ar fi prima data cand as face cupcakes si sper sa iasa ca le mananc daca nu 😀
Spor la prajiturit :)) Sa-mi spui cum au iesit 🙂
mi-a placut postarea asta! mi-a facut pofta!
Merci. :))
sotul meu adora muffins-urile!cu siguranta trebuie sa imi cumpar si eu forme de silicon !:X:X
Allesandra, sunt niste investitii foarte bune. Nu mai trebuie folosita grasime(unt), se curata usor, se pastreaza forma..
Mi-ai facut pofta, cu siguranta o sa imi fac si eu cat de curand:X
Sa-mi spui cum au iesit :D, fa-ma mandra :))
buneeee tare! Faceam si eu intr-o perioada!! mi-ai facut pofta!
:* refa-le cand ai timp 🙂
oooo, ciocolata, rom si nuca de cocos [:X] I'm in [:X] sa vezi ce i le pregatesc eu lui iubi ca si-asa zice mereu ca fac prajituri numai cand nu e el prin preajma [:))]
Daa, e foarte faina combinatia. Eu oricum cred ca o sa ajung sa pun cocos si-n supa, deci.. :))
cat de buuuun
Ai facut? 😀
se cheama moelleux au chocolat si se gaseste, printre altele, si aici
http://en.julskitchen.com/dessert/moelleux-au-chocolat
Pseudo, multumesc!
Mi-ai facut pofta de muffins azi! 😛 si cum azi am avut putin timp liber, iara aceasta reteta este extrem de simpla, am trecut la treaba.:P A fost prima data cand am facut muffins!:P Aveam hartiutele, forma de muffins, dar nu apucasem sa incerc nicio reteta… postarea ta m-a hotarat!:)) Problema mea a fost ca nu aveam in casa nici cioco, nici rom, nici faina, nici nuca de cocos… de iesit dupa ele, parca nu aveam mood…asadar am trecut la scotocit prin bucatarie dupa ingrediente echivalente. Astfel,
in loc de cele 90g cioco amaruie, am pus 2 l-te cu varf de cacao + 1 l-ta scortisoara,
in loc de 30g faina, am folosit 30g faina de ovaz,
in loc de unt, am pus 3 l-ri de ulei,
in loc de esenta rom, am ras coaja de lamaie (cca 1 l-ta)
Am folosit doar 1 ou, iar la zahar am pus cca 60g+2 pliculete cu zahar vanilat.
Pentru ca nu am avut romul, am adaugat 1 lingura de apa in compozitie. Mi-era teama ca atunci cand pun faina, sa nu se ingroase prea tare.
Le-am mixat pe toate aproximativ in ordinea indicata de tine si le-am lasat la cuptor cca 12min. (Am cuptor obisnuit, nu electric).
Au iesit 12 little muffins :)… si asa gustoase!! Le-am servit cu o asa-zisa "frisca" :))
Sa vezi cum am facut-o, caci nici asa ceva nu aveam in casa, iar la tub nu iau niciodata.
Aveam in frigider iaurt natural cu 2.8% grasime, am amestecat 2 linguri iaurt cu putin zahar vanilat. Nu a iesit nimic pufos, dar la gust era dulce-acrisor, iar in combinatiile cu "muffins-urile" mele, era totul chiar gustos!
O sa mai fac fie noua mea "reteta" :)), fie chiar reteta ta daca o sa am toate ingredientele. Oricum ar fi sunt… deelicioase!
Multumim pentru reteta :*, buna sursa de inspiratie pentru mine astazi!:)
Wow, Ada, tu esti buna la casa omului! Improvizezi si ajungi la un rezultat delicios – dupa cum suna ingredientele. Eu m-am topit cand am auzit de scortisoara… 🙂
Mi-ar placea sa incerc si eu in combinatia noua, dar din pacate aici nu am cuptor.. asa ca.. pofta in cui 🙂
Te pup, sa-ti(va) fie de bine praji! :*
Multumim!:*
Imi cer scuze pentru cele cateva greseli de scris, eram prea entuziasmata ca a mea improvizatie era comestibila si era si aspectuoasa (ca ale tale au iesit).
Vroiam sa folosesc doar 1 ou si ma gandeam ca poate am pus prea mult ulei sau prea putin zahar, dar nu, au iesit numai bune de dulci, iar uleiul nu s-a simtit. Am pus cantitati egale: 3 linguri zahar, 3 de ulei (ca idee zic).
Intre timp… am calculat cu aproximatie si caloriile/portie :)) si mi-au iesit (doar) cca. 815kcal la intreaga compozitie a mea 🙂 deci, vorbim aici de "muffins dietetice" :)), cu cca. 68kcal/muffin (cam cat are si o portocala medie :P)
Stiu ca in astfel de cazuri, caloriile trebuie date uitarii:))… dar mie mi se intampla adesea sa ma apuce mustrarea de constiinta dupa ce consum o praji.:))
Cand o sa iti permita imprejurarile, daca o sa incerci si varianta mea :), poate revii, te rog, aici cu un reply sa imi spui daca iti place. ;)Pup!
super faina reteta…acum ma facut-o si eu….mi-au iesit super bune…doar ce le-am scos de 10 min din cuptor si deja ai mei le-au evaporat :)) dar lasa ca de aia sunt facute….eu am pus pe jumatate din briose bombonele colorate iar pe cealalta jumatate am pus scortisoara….cele cu scortisoara au iesit super super bune…mersi mult de reteta si daca mai stii si alte retete de briose vreau sa le vad:D:D
:)) Ma bucur ca ti-au placut. A iesit moale mijlocul?? Mai am retete, ov cors, dar sambata este ziua retelor de toate felurile 🙂 Poti sa vezi in sectiunea "In bucatarie" tot ce am facut pana acum :).
Va urma….
Sa va fie de bine!
Da da a iesit moale si bun mijlocul….am vazut si restu retetelor si restu postarilor….multumim
Suuuuuuuper, esti maestru chef! 🙂
Te pup, harnicuto.
Reteta este foarte simpla 🙂 de-asta am si incercat-o, si mi-a placut mult rezultatul! Multumesc ca ai impartasit reteta cu restul lumii 🙂
Sa va fie de bine! Si altele, cu drag 🙂
Ps: te rog sa te semnezi data viitoare, mi-ar placea sa stiu cui ma adresez 🙂
O duminica placuta!
multumesc pentru minunata reteta ,am sa o fac si eu 🙂