Buna dimineata! Dupa ce am terminat postarile cu si despre Istanbul, va propun sa fugim intr-o alta tara 🙂
Georgia este o tara situata in regiunea caucaziana, are capitala la Tbilisi si iesire la Marea Neagra. Pe harta, e pe undeva in diagonala cu Romania. Cam astfel de informatii vage stiam eu despre Georgia atunci cand am ales sa merg acolo. Am avut putin timp la dispozitie pentru a mai citi ceva despre tara in care urma sa merg, insa stiam ca odata ajunsa, urma sa imi consolidez cunostintele, asa ca nu m-am agitat 🙂
Georgia este o tara situata in regiunea caucaziana, are capitala la Tbilisi si iesire la Marea Neagra. Pe harta, e pe undeva in diagonala cu Romania. Cam astfel de informatii vage stiam eu despre Georgia atunci cand am ales sa merg acolo. Am avut putin timp la dispozitie pentru a mai citi ceva despre tara in care urma sa merg, insa stiam ca odata ajunsa, urma sa imi consolidez cunostintele, asa ca nu m-am agitat 🙂
Moneda nationala este lari-ul georgian (GEL) si un lari este echivalent a 2 lei (si un pic) romanesti. Daca tot vorbim despre moneda, in ceea ce priveste preturile, nu mi s-a parut mai ieftin “ca la noi”. Transportul in comun este mai ieftin, iar biletele se cumpara in autobuz.
Drumul catre Georgia a fost impartit pe doua segmente parcurse cu avionul: Bucuresti – Istanbul (aeroport Sabiha Gök) si Istanbul – Tbilisi. Pe aeroportul din Istanbul am gasit pasit pentru prima oara intr-un magazin Victoria’s Secret si am fost tare incantata!! Nu si de preturi, care erau destul de mari – a trebuit sa ma limitez doar la cateva produse – daca era dupa mine, le luam pe toate acasa :). Le veti vedea in postari viitoare!
Am aterizat in Tbilisi pe la 03:30 noaptea, iar pana cand am luat bagajele, deja incepea sa se lumineze. Trebuie sa va spun ca destinatia mea era de fapt Kobuleti, o statiune de la malul Marii Negre – in Tbilisi am avut la dispozitie cam o zi (jumatate la sosire si jumatate la plecare). Am petrecut si in Batumi o zi.
Tbilisi se intinde pe dealuri si coline – lucru m-a dus cu gandul la Lisabona, iar una dintre partile sale este inconjurata de formatiuni stancoase – aspect care mi-a amintit de Andorra. Cei care ne-au asteptat au fost draguti si ne-au dus intr-un punct inalt al orasului, de unde am putut vedea superba priveliste.S-au stins lumine, am ajuns cu bine, ne-am cazat si am adormit.
A doua zi am avut ceva timp de mers prin oras si am inceput sa vad mai clar ce era in jurul meu. Oboseala de pe drum isi spunea cuvantul (cateva ore de somn n-au fost suficiente) si combinata cu caldura zilei, m-au facut sa ma misc in reluare.
Am intrat bineinteles intr-un supermarket 😀 si ma uitam la scrisul lor georgian, scris ciudat.. Georgienii au 3 alfabete. Insa nu trebuie sa va faceti griji – fata de Thailanda, in Georgia veti gasi peste tot denumirile si informatiile scrise si pe intelesul nostru:
Piata centrala – Piata Libertatii din Tbilisi (თბილისი) – ca tot vorbeam de scris ;). In varf vom vedea statuia Sfantul Gheorghe:
Din Piata Centrala am mers usor la vale catre bulevardul Rustaveli. Mi s-a parut un fel de centrul Vechi din Bucuresti, plin de baruri si terase, cu iz de narghilea.
Dupa cum veti vedea, in Tbilisi se construieste intr-un ritm alert. Lucrul care m-a frapat pe mine la Georgia este contrastul: in stanga vezi o casa darapanata, veche, iar in dreapta o cladire noua, stralucitoare, opulenta. E un paradox. Daca va veti uita cu atentie la fotografii, veti observa acelasi lucru.
Fotografii facute in drum spre zona Rustaveli
Strazi inguste, murdare, cladiri vechi.. si la capatul strazii, un monument impunator, care parca ar privi cu dispret zona..
Am ajuns in zona Rustaveli – se simte si la preturi si la aspect 🙂
Cetatea veche troneaza…
Si ne oprim si noi sa servim masa
Una dintre mancarurile traditionale este ხაჭაპური Khachapuri, care e de fapt ca o placinta cu branza. Se serveste calda, fierbinte, si e foarte buna la gust.
Acesta este un alt tip de ხაჭაპური Khachapuri, are si ou in compozitie. Puteti gasi diferite compozitii (mai mult detalii despre mancarea georgiana intr-o postare separata).
Din orice magazin/butic puteti cumpara aceste dulciuri. Se numesc churchela si se prepara astfel: pe masa se intind seminte (nuci, alune, migdale etc) si se imbraca intr-o pasta de jeleu (suc de fructe etc). Inainte de a se raci, se pune in interiorul lor o ata pentru a putea fi atarnate. Aromele sunt diferite churchela este foarte populara in Georgia. Poate ca nu arata foarte bine :), dar merita sa o incercati. Preturile variaza de la 3 la 15 lei.
Fructe proaspete..
Tbilisi este strabatut de raul Mtkvari. Dupa cum spuneam si mai sus, capitala georgiana frapeaza: vedem in zare un pod extrem de mare, prea mare..
Inutil de mare as spune eu, pentru ca e doar o pasarela… Pazita.
In partea dreapta a podului observam turnul de televiziune, extrem de sclipicios. (turnul Eiffel e mic copil 🙂 )
Sticla multa, leduri, fier. Podul pedestrian din Tbilisi
Contrast: casa langa pasarela despre care va spuneam mai sus
Ca si impresie generala, Tbilisi este un oras fermecator, care merita vizitat. O cafea savurata pe una dintre colinele sale, o panorama a capitalei, un aer exotic – totul mi s-a parut nou.
Ce spuneti, va tenteaza?
PS: in urmatoarea perioada voi fi plecata din Bucuresti. Voi incerca sa intru pe net cat mai mult, daca voi avea de unde :). Aveti grija de voi!
Citeste si:
Turist in Georgia. 1. O zi in Tbilisi
Turist in Georgia. 2. Cateva zile in Kobuleti
Turist in Georgia. 3. Batumi
Ce-mi plac postarile tale despre calatorii! Asa ti-am descoperit blogul, am dat peste o postare despre Kuala Lampur, parca… oricum era o tara mai indepartata! Iti doresc sa te poarte piciorusele in cat mai multe locuri noi pt ochisorii tai!
Ramona, iti multumesc mult pentru urare! SI tie iti doresc asemenea; este atat de frumos sa calatoresti!
Ahhh, ce frumos :D. Ce-mi place sa "vizitez" locuri noi prin prisma ta :D! Alfabetul chiar e ciudat :)). Imi aminteste de caracterele alea pe care le avea toata lumea pe hi5 la nume ca asa era la moda :))!
Hmm, as vrea sa gust "placintuta" aia, Arata foarte bine <3! Oooh, si sa ne arati ce ti-ai cumparat :D.
Alex, nu am cumparat foarte multe, pentru ca mi-am impus sa nu iau decat strictul necesar. Chiar nu am pus mana pe cosmetice.. 🙂
in ultimii 2-3 ani a inceput sa ma atraga mult Georgia. M-as duce, mai ales dupa ce am vazut postarea ta :).
E altceva! Pacat ca e cam scump sa ajungi acolo..
ador postarile de genul asta! mai vreau!
http://aaannniiieee.blogspot.ro/
Annie, multumesc! Va urma 🙂
Mi-a placut postarea aceasta din mai multe motive!
Am gasit link catre alte postari de calatorie ale tale si ma bucura asta.
Am aflat lucruri noi.
Am savurat plimbarea, a fost ca si cum as fi urmarit actiunea unui film.
Astept cu drag urmatoarele postari!
Drum bun acolo unde mergi, oameni frumosi in jur, experiente placute!:)
Te pup, Adina
Ilda
Lavender Thoughts
Ilda, multumesc! Va iau si pe voi in calatoriile mele 🙂
Cred ca farmecul orasului sta exac in contrasul acela dintre nou si vechi , dintre opulenta si saracie. Nu am ajuns in Georgia, insa sunt convinsa ca mi-ar place , din ce vad in pozele tale. Mie una imi plac extrem de mult postarile de genul asta 😀
Maria, ma bucur sa citesc asta :). Ma motiveaza sa mai scriu 🙂
Pupici!
Imi plac foarte mult genul acesta de postari pe care le faci 🙂 Am impresia ca astfel ajung si eu prin locurile pe unde ai fost 🙂
Allesandra, multumesc! :*
Frumoasa si plimbarea de astazi, ne-ai prezentat locuri! 🙂 Sunt curioasa de ce lucrusoare dragute ai luat de la Victoria`s Secret 🙂 Take care, sper sa reusesti sa te mai si odihnesti! Pupici:*
Nu foarte multe, Di! Le veti vedea in curand.
Pe mine m-a impresionat. Arata nu stiu cum sa zic… nu neaparat uaaaau, cel mai frumos loc… dar imi da o stare anume, pe care nu stiu cum sa o explic. Si asta doar din poze… presupun ca daca as vedea in realitate, as fi si mai impresionata. Dar din pacate… dintr-un salariu modest nu prea ai cum sa vezi multe. Poate sa strangi cativa ani… sunt putin invidioasa pe cei care lucreaza in turism sau nu stiu… ceva ce are legatura cu calatoriile. 🙂
Dana, te inteleg. Dar iti doresc din suflet sa poti ajunge in locurile in care ti-ar placea! off, de as putea sa te iau in valiza 🙂
Pare din alta lume, asa diferit. Cred ca din cauza scrisului. Foarte apetisante placintele 8->
Da, e ciudat 🙂
Am mancat multe, de o vreme m-am dat pe chestii sarate 😀
Ahhh cat imi place ca iar ne scoti la plimbare!!!!!!!!
🙂 Cu drag!
Tocmai ce m-am intors de acolo, dar luna viitoare ma intorc iar la Tbilisi. Ce mai, iubesc orasul acela, amestecul de nou si vechi, parfumul de orient si de "sumbra mostenire comunista" care insa se mai vede (si inca cum!). Oamenii amabili, mancarea divina (se pare ca au o pasiune fierbinte pentru tarhon. Ai incercat limonada de tarhon?). Kachapuri si kinkali, galustele lor…deja salivez…Daca mergeti la shopping, nu uitati sa cumparati ceva bijuterii emailate, maestrii lor sunt vestiti pentru ele, e un mestesug traditional.
Acolo totul se negociaza, de la pretul pentru taxi(benzina e jenant de ieftina)pana la lucrurile din magazin. Preturile sunt cam ca la noi, insa mancarea e ieftina. O lipie mare de 1/5 metri costa 0,60 Gel, adica 1 leu. Legumele de la colt de strada, aproape gratis. Totusi, e o tara pentru nervi tari. Daca umblii si prin parti neturistice ai sa intalnesti si saraci, cersetori batrani, catei vagabonzi, blocuri gri si triste…O tara minunata cu potential nemaipomenit, insa saraca si fara viziune. Treceam prin oras pe langa cladiri ametitor de frumoase, dar paraginite si uitate de toti. Ma pufnea plansul…Totusi iubesc Georgia.
Tocmai ce m-am intors de acolo, dar luna viitoare ma intorc iar la Tbilisi. Ce mai, iubesc orasul acela, amestecul de nou si vechi, parfumul de orient si de "sumbra mostenire comunista" care insa se mai vede (si inca cum!). Oamenii amabili, mancarea divina (se pare ca au o pasiune fierbinte pentru tarhon. Ai incercat limonada de tarhon?). Kachapuri si kinkali, galustele lor…deja salivez…Daca mergeti la shopping, nu uitati sa cumparati ceva bijuterii emailate, maestrii lor sunt vestiti pentru ele, e un mestesug traditional.
Acolo totul se negociaza, de la pretul pentru taxi(benzina e jenant de ieftina)pana la lucrurile din magazin. Preturile sunt cam ca la noi, insa mancarea e ieftina. O lipie mare de 1/5 metri costa 0,60 Gel, adica 1 leu. Legumele de la colt de strada, aproape gratis. Totusi, e o tara pentru nervi tari. Daca umblii si prin parti neturistice ai sa intalnesti si saraci, cersetori batrani, catei vagabonzi, blocuri gri si triste…O tara minunata cu potential nemaipomenit, insa saraca si fara viziune. treceam prin oras pe langa cladiri ametitor de frumoase, dar paraginite si uitate de toti. Ma pufnea plansul…Totusi iubesc Georgia.
Ada, iti multumesc pentru aceast comentariu! Nu am incercat limonada de tarhon pentru ca nu am stiut de ea. De fapt, am baut ceva traditional, dar nu mai retin numele din pacate.
Mai am inca doua postari despre Georgia la care lucrez, esti invitata mea pentru adaugari :). Eu nu am fost decat o data acolo :).
Te pup!
Ada, am baut in Baku limonada. Nu pot sa spun ca e tocmai pe gustul meu.. Dar e de incercat 🙂
aaah,am vazut toate pozele si cea mai frumoasa e…cea cu khachapuri :3 <3 mancaree <3 :)))
papa bun! chiar ca era delicioasa chestia asta <3
Pingback: Turist in Armenia. 2. Erevan, capitala Armeniei | AdinaArustei.ro
[…] Despre mancarea armeneasca nu pot sa va spun foarte multe; mi s-a parut foarte asemanatoare cu cea georgiana, ba chiar si numele era acelasi. Stiind Khachapuri-ul, m-am tinut bine de el :). Am fost serviti cu […]