Dragile mele,
La multi ani inca o data! Tocmai am pasit in noul an si sper ca articolul de azi va va ajuta sa aveti mainile si manichiura frumoase in fiecare zi care se va scurge in 2014.
M-am gandit sa fac o postare de tipul Tips & Tricks pentru o manichiura frumoasa si curata, pentru ca sunt sigura toate dorim sa avem unghii si maini ingrijite. Mainile sunt cartea noastra de vizita – asa am invatat in generala, nu? Trebuie sa avem grija de ele si implicit, de unghiile noastre.
Asa ca am decis sa va scriu eu cateva sfaturi in legatura cu asta si sa va invit si pe voi sa imi impartasiti din experienta voastra. Ce spuneti? Invatam unele de la altele trucuri si mici secrete care ne vor ajuta sa avem unghii care sa atraga priviri admirative? 🙂
In primul rand, trebuie sa va spun ca unghiile trebuiesc ingrijite saptamanal. Ar fi ideal daca am putea sa le albim folosind lamaie (infingem unghiutele in lamaie sau o taiem felii pe care le trecem usor peste unghii) si sa le hidratam (inclusiv cuticulele) cu ajutorul uleiului cald de masline (punem ulei fierbinte – atentie sa nu va ardeti – intr-un bol, ne instalam frumos in fata televizorului si pentru 10-15 minute stam cu labutele in bolul respectiv).
Asadar, aliati de incredere: lamaia si uleiul de masline.
Cuticulele trebuiesc taiate folosind o forfecuta bine ascutita – asta in cazul in care sunteti invatate sa le taiati (va rog sa manuiti instrumentul cu grija, ca sa nu va raniti!). Eu una nu m-am atins de ele pana acum si nu mi se pare ca se vad urat. Daca nu doriti sa le taiati, va sfatuiesc sa le ingrijiti astfel: aplicati o crema grasa pe maini, insistand cu muscari circulare in zona cuticulelor. Lasati crema sa actioneze si sa moaie cuticulele (ideal ar fi sa puneti niste manusi din bumbac in maini si sa stati mai mult de 10 minute cu ele), apoi inlaturati-o. Impingeti usor, bland, cuticulele catre baza unghiei folosind un betisor de portocal. Cuticulele trebuiesc hidratate, nu uitati – altfel le puteti rani!
Exista pe piata si uleiuri speciale pentru cuticule pe care le puteti achizitiona si folosi; de asemenea, scruburile pentru cuticule sunt si ele de ajutor, pentru ca moaie zona si pregatesc unghia pentru pasul urmator.
Betisorul de portocal mai poate fi folosit si pentru indepartarea excesului de oja; daca atingeti lateralele degetului, luati repede betisorul si cu partea tesita inlaturati lacul in exces. Daca s-a uscat, il puteti inmuia in acetona. Un betisor de urechi va poate ajuta si el in cazul in care doriti sa va corectati manichiura. In fine, betisorul de portocal ajuta si la indepartarea particulelor de sub unghie.
Am incercat sa aflu de ce betisoarele de portocal se numesc “betisoare de portocal” si se pare ca teoretic, ele ar trebui sa fie facute din lemn de portocal (de aici si numele). Dar asta ar insemna ca ele ar trebui sa aiba o culoare care bate spre portocaliu pentru a fi “adevarate”. Hmm.. noi le gasim chiar si albe pe piata.
Pentru un efect de albire (mai ales atunci cand vom crea manichiura french), putem folosi un creion alb cu care conturam unghia pe dedesubt.
Cu ajutorul varfului ascutit al betisorului puteti aplica strasuri sau alte abtibilduri manichiurii voastre, deci e util la casa omului 🙂
Unghiile trebuiesc taiate cu o unghiera sau o forfecuta bine ascutite. Se pilesc intr-o singura directie (nu stanga – dreapta!) pentru a capata forma dorita. Eu va recomand
pilele de sticla.
Pilele de sticla se gasesc in diferite forme, modele si marimi si daca nu aveti una pana acum, va sfatuiesc sa va cumparati cat mai repede. V-am explicat cum functioneaza in postarea pe care am subliniat-o mai sus.
Exista si alt tip de pila: cea
multifatetata. Aceasta poate fi folosita atat pentru indreptarea/scurtarea unghiilor, cat si pentru netezirea suprafetei unghiei. In general, pe fiecare fata a acestei pile este scris si la ce se foloseste.
Dupa toti acesti pasi, unghiile sunt pregatite pentru o manichiura :). Daca nu vreti sa aplicati o culoare, puteti incheia pasii de mai sus aplicand un lac protector/hranitor/luciu pentru unghii.
In caz contrar, vreti sa va faceti unghiile, v-am prins 🙂. Pe blogul meu veti gasi zeci de modele, stiti, nu? 🙂
Dar cum sa ne coloram unghiile, fara prea multe batai de cap?
Din experienta, va spun asa: pregatiti masuta pe care urmeaza sa va faceti manichiura. Asezati un servetel / o hartie / o bucata de prosop de bucatarie din hartie pe masa si luati aproape: o penseta, o baza, oja, un top coat si acetona.
Unghiile trebuiesc sa fie curate, fara pic de grasime pe ele. Spalati-va bine pe maini inainte de a va apuca de manichiura, pentru ca riscati sa stricati totul – oja nu va adera, pur si simplu va aluneca! Puteti sa le stergeti cu o discheta imbibata in acetona/alcool pentru degresare, insa ele usuca si eu una prefer sa le spal.
Sa le luam pe rand!
In cazul in care va aluneca mana, nu veti murdari biroul de oja, ci servetelul :). In cazul in care ati prins in zbor vreun fir de par (a se vedea DeeDee), penseta trebuie sa va fie aproape pentru a prinde si indeparta inamicul cat mai repede.
Consider ca o baza de unghii buna nu trebuie sa lipseasca din arsenalul vostru cosmetic. Ea are rolul de a proteja unghia, de a o hrani si de a crea o baza pentru culoarea care urmeaza sa fie aplicata. In plus, culoarea din oja poate pigmenta unghia; aplicarea bazei este stratul care protejeaza unghia de eventuale pete.
Unele baze sunt special create pentru unghiile cu striatii, altele contin mai mult calciu, altele sunt usor cauciucate si sunt indicate atunci cand aplicam oje cu mult sclipici (
essence – Peel off base). Exista o larga paleta de baze de unghii si trebuie sa o alegeti pe cea potrivita.
Eu am folosit multe baze pana acum si le puteti vedea daca va uitati la postarile mele cu si despre manichiuri. As putea numi: Avon, Orkide, Yves Rocher, Oriflame. Nu sunt produse profesionale, dar atat timp cat si-au facut treaba, eu am fost multumita de ele. Oricare ar fi alegerea voastra, nu uitati sa folositi la fiecare manichiura baza de unghii.
Dupa aplicarea fiecarui strat trebuie sa asteptati cateva minute. Altfel, riscati ca pensula sa lase dare sau striatii.
Stratul final are rolul de a adauga luciu si de a creste rezistenta ojei pe unghii. Fixeaza si “sigileaza” culoarea pentru un finish ingrijit si un aspect placut al manichiurii. Ca si in cazul bazei, produsul top coat are diverse proprietati; ba ofera luciu mai puternic, ba promite pastrarea ojei neciobite pe unghii pentru o anumita perioada etc. Trebuie sa gasiti produsul care va place voua si care se comporta cel mai bine pe unghiile voastre.
Exista numeroase modele de manichiura pe care le puteti realiza si voi acasa, nu trebuie neaparat sa mergeti la salon. Gasiti in sectiunea
“Manichiuri acasa” a blogului idei care sper ca va vor inspira. Fie ca vreti un
french clasic, o
manichiura crackle sau o
manichiura Konad, trebuie sa indrazniti sa va puneti imaginatia la treaba!
Excesul de oja poate fi indepartat cu ajutorul unui
creion special (eu am unul de la essence) sau cu o pensula veche pe care o bagati in acetona si curatati lateralele degetelor.
Bine – bine. Ne-am facut manichiura acum cateva zile. Dar cum indepartam oja de pe unghii?
Fie pentru ca s-a ciobit sau pentru ca ne-am plictisit de manichiura pe care o purtam, vine si ziua in care dorim sa o indepartam de pe unghii. In acest sens, va recomand un dizolvant bland, care contine si ulei in compozitie. Acesta ajuta la indepartarea straturilor de oja si hidrateaza. La
Lidl gasiti un astfel de tip de dizolvant, la un pret accesibil,
marca proprie Cien (cea roz).
Bineinteles ca si Bourjois sau
Reserve Naturelle au asemenea produse, insa pretul este un pic mai ridicat.
O modalitate usoara si rapida de a scapa de oja de pe unghii, alternativa la clasica discheta imbibata in dizolvant, este cea folosind
borcanelul cu burete imbibat in acetona. Va trebui sa mai folosim un betisor de urechi inmuiat in acetona pentru marginile unghiilor in cazul in care acestea nu se curata bine.
Acestea sunt recomandarile si pasii pe care va sfatuiesc sa ii urmati pentru a obtine o manichiura frumoasa acasa.
***
Acum e randul vostru: va invit sa ne impartasiti din secretele voastre! Ce sfaturi aveti pentru unghii frumoase si sanatoase?
Si eu folosesc aceleasi metode. 🙂
Iubesc dizolvantul Cien.
In acest an mi-am propus sa folosesc mai des uleiul pentru cuticule pentru ca am inceput sa devin cam lenesa…
Pupici
Spor, Dee, si chef sa-l folosesti 🙂
Pupici
Mi-ai amintit ca imi trebuie o baza peel off, oja jolly jewels mi-a dat mari batai de cap. :))
E utila postarea ta. Recunosc ca mai uit sa folosesc baza, iar unele oje pur si simplu se aplica mult mai frumos fara.
Top coat-ul e eterna problema – vreau uscare foarte rapida. Am gasit unul genial, insa sta prost la capitolul rezistenta, mai caut.
Mie acetona Cien nu mi-a placut deloc. 🙂
Si ca ultima idee – pentru intarirea unghiilor folosesc lotiunea cu B5 de la Farmec. Usuca cuticulele [le dau cu ulei inainte sa o aplic, cand nu uit], dar chiar are efect. 🙂
Pupici
AlexantzA, daca gasesti pe unde peel off, zi-mi si mie :). Eu am una, dar as vrea pentru cineva si nu gasesc neam..
Eu mai uit de top coat, dar de baza niciodata.
Multumesc de ideea cu B5-ul fermecat!
Te pup
Uau, ce articol lung si util… 🙂 Chiar si numai pentru timpul acordat redactarii lui te aplaud ! Imi place si asesc util tot ce ai scris, imi place sa cred ca orice femeie care isi face manichiura acasa se documenteaza si respecta cu strictete acesti pasi, desi am colege care, ca si mine pana acum vreuna an jumate, nu stiu ce e ala base coat si dau cu oja direct pe unghie… :/ Din tot ce ai scris, eu pun accent pe hidratarea si masarea periodica a cuticulelor, care nu numai ca mentine cuticulele sanatoase, dar faciliteaza si cresterea mai rapida a unghiilor si previne ruperea lor. La Multi Ani si unghiute fericite iti doresc ! 🙂
Wanna, merci, chiar mi-a luat ceva timp sa-l fac :). Dar ma bucur ca va place, s-a meritat.
La multi ani si tie, spor la manichiurit 😉
Ce-ai mai muncit la articolul asta. Eu trec peste cativa pasi de multe ori, din comoditate, din lipsa de timp nu imi fac manichiura ca la carte de fiecare data.
Nu-mi place ideea cu albirea unghiei folosindu-ne de creionul alb. Am incercat si aveam impresia ca am mizerie pe sub unghie, ma jena vizual :P.
Pila de sticla vreau si eu urgent, de fapt orice pila mi-ar pica bine acum ca ale mele s-au cam dus. Tre' sa-mi notez ca sa nu mai uit.
Te pup Meg!
Fede, gasesti pila la magazinasele de la metrou.
Nici eu nu folosesc mereu creionul, dar la french nu zic nu 🙂
Pup, merci de vizita si apreciere 🙂
Si eu folosesc aceleasi metode. 🙂
Si eu folosesc aceleasi metode. 🙂
Felicitari, Daniela! Ai unghiute fericite, in acest caz 🙂
multzumim pentru acest articol,eu folosesc pentru cuticule tratamentul de la Farmec,nu le mai tai de multa vreme,lamaia o folosesc shi eu ,shi de azi am inceput sa folosesc shi uleiul de masline ,multzumim pentru safturile utile.Top-coat-ul meu favorit in ultima vreme este Gel-Look de la Golden Rose.Pupici
Oana, am auzit de Gel look. lasa luciu fain?
Pup si eu, ma bucur ca ti-a placut articolul
da lasa un luciu frumos shi eu care sunt innebunita dupa stamping :))))) nu imi lasa dare peste modele 🙂 pupici 🙂
Foarte utile sfaturirile, multumim. De obicem foloseam dizolvantul din DM, care este de asemenea foarte bun, dar o sa-l incerc si pe cel de la Cien. 😀
Alex, multumesc de pont, o sa il incerc si eu pe cel din dm :). Facem schimb 🙂
Felicitari! Un articol complet, frumos structurat si plin de informatii pretioase. Eu sunt din tabara celor care isi taie cuticulele, de cand aveam 12-13 ani. Si nu am avut NICIODATA probleme cu infectii sau alte chestii. Imi place asa si nu as renunta niciodata la acest obicei. Am incercat sa nu le mai tai, sa le dau cu geluri din alea care le dizolva, dar tot nu pot sa le sufar. O sa incerc si eu sa frec putin unghiile cu lamaie, desi in ultima vreme nu s-au mai ingalbenit asa tare. Recomand tratamentul 5 in 1 de la Miss sporty, ajuta mult. Pentru oja scapata pe langa, eu am un truc foarte eficient, invatat de la mama, care l-a invatat de la vecina noastra, o batranica de peste 80 de ani care inca isi mai face manichiura si e foarte cocheta! Tot ce trebuie sa fac e sa mentin unghiile mari nedate cu oja, iar cand murdaresc o alta, trec usor cu unghia mare pe langa conturul ei si curat. Apoi, dupa ce am toate unghiutele pictate, colorez si unghiile mari si am o manichiura fabuloasa. Oricum, chiar daca dam pe langa, oja aia se curata dupa ce ne spalam de doua-trei ori pe maini sau dupa dush, deci nu-i mare problema. 🙂 De mult timp vreau sa filmez si sa pun pe blog cum imi fac unghiile, dar am tot amanat. 🙂 Poate ma mobilizez intr-o zi.
Ca ulei, eu foloseam uleiul de ricin, dar acum am de samburi de struguri si se descurca la fel de bine!
Te pup si multumesc pentru sfaturi.
Draga Dana, multumesc pentru apreciere! Si eu mai apelez la trucul doamnei tale, dar uneori am unghiile scurte si.. nu ma ajuta :)/
Am auzit numai de bine de uleiul de samburi de struguri. Sa mai termin din ce am si o sa l incerc si eu.
Pupici!
Foarte util articolul tau, felicitari pentru tot!
La Multi Ani!! Iti doresc ca Noul An sa iti aduca multe bucurii si impliniri! :* Pupiiici!!
Multumesc, draga Carla! La multi ani cu sanatate si spor la blogguit sa ai si tu 🙂
Eu pot sa spun ca tot de la tine am invatat trucul cu uleiul de masline pe care chiar il folosesc. Acum as vrea sa nu mai uit sa adaug si pasul cu lamaia si as fi tare multumita.
Ce bine ma simt 😀 Bravo, labute frumoase!
La multi ani!
Sunt in trecere la tine pe blog si imi place. Imi place mult cum ai parcurs toti pasii, asa imi mai amintesc si eu.
Mi-au placut trucurile cu manusile, lamaia, cu betisoarele, in mare parte le stiam. Dar ce mi-a suscitat interesul e cum sa iti rezolvi problema cuticulelor intr-o forma naturala.
Eu am pastrat de demult o solutie dizolvanta a acestora de la avon… nu stiu daca o mai au prin catalog.
De asemenea, am avut si eu pe vremuri … un creion alb pentru manichiura french, atunci era in mare voga si nebunie… ce mai vremuri… 🙂
o sa mai trec si eu in revista modele de manichiuri…
ce am vazut pe la tv,,, au aratat niste manichiuri cu unghii foarte ascutite,,, sper sa nu fie moda acestui an
te pup
Anca, bine ai venit, sper sa ma mai vizitezi si sa te "aud" pe aici 🙂
Manichiura cu unghiile ascutite e de ceva vreme si la noi, am vazut fete. Insa foarte populara e in Moldova, in Chisinau, cat am fost pe-acolo erai un pic iesita din tipar daca nu aveai asa manichiura.. Fiecare cu alegerile lui :), eu una nu ma vad purtand.
Nu stiu despre solutia de la Avon, le-au tot schimbat.
te pup si iti urez un an bun!
Foarte frumoasa postarea de astazi cu informatii foarte utile, mai ales fetelor la "inceput de drum" in ale manichiurii 🙂 mi-ar fi placut sa fi citit si eu aceste informatii din start, mai exact acum vreo doi ani cand incepeam si eu sa pun bazele a ceea ce numesc acum pasiune pentru manichiura 🙂
Dupa fotografii nu as fi spus ca nu iti tai cuticulele 🙂 nici eu nu le-am taiat niciodata si nici nu am de gand sa le inlatur deocamdata, la fel m-am invatat si eu – le imping si le dau forma rotunjita, mi-am cumparat de curand o ustensila pentru impins cuticule cu capat din silicon si mi se pare tare utila.
Si eu ma inteleg tare bine cu pilele din sticla – de cand le-am descoperit pot sa spun ca nu le-as mai schimba cu cele clasice, iar la acetona sa stii ca am primit de la Carmen si am incercat acetona marca Ebelin – din Dm si sunt tare multumita de ea, este mai eficienta decat Cien – inlatura frumos oja, mie imi place mult, asa ca iti recomand sa o incerci si tu 🙂
Pupici:*
Di, multumesc pentru apreciere. Si eu as vrea ca acest articol sa fie vazut, sunt lucruri importante in el – dar usor de realizat, cu putina vointa 🙂
Carmen e o scumpa, stiu :). Eu inca nu am incercat acetona Ebelin, sunt fidela Farmecului momentan.
Te pup!
Utile sfaturi 🙂 de cand am vazut base coat-ul peel off la tine tot il caut pe diferite site-uri dar transportul ma linisteste 🙂 sper sa il aduca si la noi in tara 😀
Macy, daca il gasesc pe undeva cand o sa plec din tara iau un sac! Cata lume m-a intrebat de el.. daca stiam, mai luam, ca nu aveau o tona..
Of!
Sa stii ca a fost la noi in tara, in colectia "ready for boarding".
Pupici!
Teoria o stiu , dar mai prost stau cu practica la capitolul ingrijire , nici nu stiu de cand nu le-am mai tinut in ulei 🙂
Foarte utila postarea ta, de pilele din sticla nu stiam, dar ma uit acum .
Mada, sper ca te-am convins sa incerci o pila de sticla 😉
eu mi-am facut obicei ca in fiecare seara sa aplic ulei de cuticule. Il tin aproape, si cand ma pun in pat, la citit bloguri, il aplic – dureaza maxim 10 sec. diferentele se vad!
In fiecare seara? Wow, bravo 🙂
felicitari pentru articol, imi place baza peel off de Essence chiar isi face treaba, tentanta oja Bourjois pentru french , imi doresc un top coat Sally Hansem am auzit doar lucruri bune si ador dizolvantul Cien 🙂
Ela, multumesc. Se pare ca te-am nimerit, cu produsele 🙂
lamaile mele!! :))))) care de fapt nu-s ale mele, dar am tresarit cand am vazut poza :)).
Daa, si eu m-am gandit la tine cand am ales poza 😀
Chestia cu lamaile am invatat-o din Madame Bovary 😀 si este intr-adevar eficienta, iti scoate niste unghii de printesa. Mai pot eu adauga ceva, pentru cine e mamica si are un pufulet de pana in 4-5 ani….sa va faceti manichiura numai dupa ce il adormiti!! 🙂
:)) Merci de sfat, Ana 🙂 eu nu m-am gandit :))
Ce postare utilă! Eu le ştiam pe majoritatea trucurilor, dar nu strică niciodată o recapitulare. Ce-i drept, în ultimele săptămâni nu prea am mai aplicat şi base coat, probabil că din prea multă comoditate sau lene.
Şi eu folosesc tot dizolvantul roz cu pompiţă de la Cien, îmi place că nu conţine acetonă, deşi mă cam chinui un pic până îndepărtez oja de pe unghii, dar nu mi le usucă aşa ca dizolvantul care conţine acetonă.
Te pup!
să citim, zic !
Ce util este acest articol pentru mine in acest moment! 🙂
Multumesc! Am citit cu atentie si am luat aminte: chiar acum merg sa imi pun ulei de masline intr-un bol.
Pupici
Recunosc, unele etape le sar si de aceea poate oja nu tine atat cat as dori.Mersic.
Gabriela Elena Popescu, dureaza mai mult, insa merita 🙂 Cu drag!