Dragi fete călătoare, bună dimineaţa!
Vă invit să ne continuăm excursia prin România, începută săptămâna trecută în articolul Turist în România. 1. Bucureşti – Horezu – Măldăreşti – Peştera Polovragi. Aşa cum vă spuneam atunci, ne îndreptăm către Transalpina!
Eu mai făcusem acest traseu o dată când am mers la ski în Rânca, însă pe atunci era iarna. Voiam neapărat să-l vad şi vara şi şansa a făcut ca el să ne fie fix în drum spre Cheile Nerei.
Teoretic, Transalpina a fost închisă în 2014. Practic, pe propria răspundere poţi înainta. Am înţeles că nu există parapeţi şi de aceea s-a decis introducerea acestei condiţii.
Novaci este localitatea din care se pleacă spre Transalpina.
Transalpina este cel mai înalt drum rutier din Romania şi din întregul lanţ muntos al munţilor Carpaţi, atât din ţară cât şi din afara ei, atingând altitudinea maximă de 2145 m în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munţii Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se şi află, şi leagă Localitatea Saliste din Jud.
Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o “șosea de creastă”, trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m). Traseul, cunoscut ca şi Poteca dracului, a fost iniţial o potecă de munte folosită de păstori pentru a traversa munţii.
Începem să urcăm… Şi mă tem de norii care se adună nervoşi în jurul nostru.
Dar nu pot să nu mă bucur de acest peisaj incredbil. De brazii care stau aliniaţi militareşte, de verdele crud şi de zările care se conturează hotărât.
Aşa cum vă spuneam la început, nu există parapeţi de protecţie, aşa că mergem încet. Nu ne grăbeşte nimeni, timp oricum avem.
Se spune că Transalpina este cea mai frumoasă şosea din România. Chiar şi aşa, n-a reuşit să detroneze Transfăgărăşanul din topul meu. L-am admirat prin 2005 şi ne vom întoarce tot pe acolo către Bucureşti.
Mi se pare că am ajuns într-un punct foarte înalt, aşa că vreau sa cobor. Şi cum ies din maşină, mă loveşte un vânt aspru şi puternic. Mă foiesc, încerc să mă maimuţăresc pentru poze, dar nu rezist prea mult. Mă adăpostesc în maşină…
450 şi cinzeci de oi… sau sunt mii?
Porţiune periculoasă de pe Transalpina
Peisajele mele preferate de munte: brazi şi iarbă verde. Când o să fiu copil, o să mă rostogolesc prin iarbă, la vale, fără să-mi pese că poate îmi pătez hainele de verde Aşa cum făceam când eram mică.
Oprim iar lângă un măgăruş. Mai mai să intre peste mine :). Regret că n-am nimic să îi dau. 🙁
Deja am început să coborâm. S-a mai încălzit şi nici nu ne-a prins ploaia. Ni s-a făcut foame în schimb. În zonă ştim de cabana Groapa Seacă, la care am tras şi astă iarnă, în căutare de cazare. Nu mi-a plăcut atunci cum arăta camera şi-am făcut cale întoarsă. Însă ne gândeam că acum, fiind vară, alta e situaţia. Măcar în ceea ce priveşte masa…
Din păcate, meniul era foarte foarte sărac şi mi s-a părut şi scump, aşa că am continuat drumul către Petroşani. Un drum rău, cu gropi.. dar alternativă oricum nu aveam. Ori cu 20 de km ori fără, tot dracul ăla. Şi e oraş, vom avea mai multe opţiuni.
Ei, dragilor, cum vi s-a părut acest drum la înălţime? Voi l-aţi parcurs vreodată?
Vă pup şi vă trimit un zambet!
Neataaa, calatorie placuta
Sper ca pe acolo sa fie mai frumoasa vremea ca la mine ploua de 4 zile 🙁
buna dimineata ,distractie placuta
Ooo, aici e soare! Va pup, weekend frumos!
la noi e tare frig si a plouat
plouă peste tot…. toamnă,nu?!
Va trimit eu soare! 🙂
peisajul sa crezi ca ai patruns in lumea lui Heidi! 😀
:)) unde mi-erau coditele? nu m-am gandit!
:*
… mai lasat pe ganduri… foarte frumos.. cred ca m-am uitat de vreo 5-6 ori la pozele tale 😉
Debora, ma bucur mult mult ca ti-au placut 🙂
Peisajele sunt minunate, drumurile ingrozitoare. Eu n-am ajuns pe transalpina pana acum dar am admirat-o de la distanta ca sa zic asa. Inca sper sa-i faca si ei cineva dreptate si sa o amenajeze corespunzator.
Gabi, nu pot sa spun ca e chiar ingrozitor drumul pana acolo. E destul de decent, macar pe un sens (vezi foto de mai sus). Dar asta nu e strada pe care sa te dai cu 200 la ora (la naiba :)) )
nu stiu.. cred ca e ok de mers, totusi.
Pupici!
Am fost deja! Nu stiu cum este Transfagarasanul ca sa pot face o comparatie.
Mi-a placut mult drumul, peisajul de vis, astfalt impecabil. Insaaaa, fara parapeti, am crezut ca plec de acolo bolnava de inima. Este foarte abrupt si benzile inguste. Nu sint sofer de ieri de azi si totusi m-a lasat inima de cateva ori cand in curbe, nu stiam unde vor incapea 2 masini.
Plus ca inainte de urcare erau 30 de grade si cand am ajuns sus in jur de 14. A trebuit sa pornesc incalzirea.
Este la un moment dat un spatiu (cum urci) in care poti parca masina pentru a admira peisajul, facut poze. Insa nici o parcare amenajata ceva cat de cat.
In ciuda acestor mici inconveniente este cel mai spectaculos peisaj din Romania. Pentru mine. Merita vizitat!
Cecilia, multumesc frumos pentru acest comentariu! uite cum percepem diferit, ce imi place cand imi scrieti si voi impresii!
Buna! Nu am circulat pe Transalpina pana acum si nici nu mai cred ca o voi face vreodata!
1. pentru ca au parcurs-o niste rude care s-au intors ingrozite la propriu (probabil au si exagerat maxim), ca drumul e foarte greu,ca e altitudinea prea mare, ca li s-a facut rau, ca si-au distrus nu stiu ce pe la masina bla bla bla
2. pentru ca scrii ca Transfagarasanul nu poate fi depasit ca frumusete de Transalpina! Si merg pe mana ta, pentru ca stiu ca ai vazut multe la viata ta!
Pe Transfagarasan am fost acum patru ani, mi-a placut la nebunie, a fost o placere sa il strabat de la Sibiu pana la Vidraru…asa ca vreau sa raman cu amintiri placute!
Din ce am putut sa vad pe Transalpina din pozele postate de tine, mi se pare un pic pustiu si…sinistru.
poate realitatea nu e chiar asa, dar tot nu vreau sa risc! sa mai asteptam sa vedem cum va fi cand se finalizeaza lucrarea.
Nadia, niciodata nu spune niciodata! 🙂
Acum ca sa trec peste acest cliseu, cred ca subiectivismul rudelor tale nu e foarte ok. Poate ca tu nu ai rau de inaltime! uite la mine – as sta si la etajul 100, daca as avea unde! pe cand o prietena de-a mea cauta mereu parter, i-e frica de inaltime…
Eu zic ca fiecare are farmecul sau si fiind in tara noastra, merita macar o data vazut.
te pup!
Superb 🙂 De foarte mult timp imi doresc sa vad si Transalpina. Transfagarasanul l-am vazut de doua ori si ramane o iubire de-a mea <3
Macy, go for it daca ai ocazia! Povestim dupa 🙂
Transalpina imi doresc sa o vad demult! Avem planuit acum 2 ani sa mergem si am ajuns tot pe Transfagarasan, pe care l-am facut de 2 ori in acel an:-(((( si anul trecut inca odata:-(
Uff. Carmen! La anul nu o mai ratati!
Ma seaca un dor grozav de munte. Cand in sfarsit, la sfarsitul lui august imi potolesc setea de mare, ma apuca dorul de munte. Dar eu pe drumul asta nu as merge. Numai vazand imaginile mi se strange stomacul. :)) Superbe fotografiile.
Aoleu, Danuta, dar de ce sa nu mergi? E chiar fain!
cred ca ai parte de o panorama de vis… totodata si cu adrenalina aferenta. nu am fost pe acest traseu insa pe toti cei care au fost prin acele locuri au avut numai laude
Anca, sunt sigura ca o sa ii vina si lui randul in ceea ce priveste calatoriile tale 🙂
Te pup!
Pingback: Turist in Romania. 5. Spre Cheile Nerei. Cascada Văioagă. Ochiul Bei. Cascada Beuşniţa | AdinaArustei.ro
[…] Turist în România. 1. Bucureşti – Horezu – Măldăreşti – Peştera Polovragi Turist în România. 2. Transalpina Turist în România. 3. Petroşani – Târgu Jiu – Băile Herculane Turist în […]
Pingback: Turist în România. Cazanele Dunării - Cascada Bigăr - Anina
[…] Turist în România. 1. Bucureşti – Horezu – Măldăreşti – Peştera Polovragi Turist în România. 2. Transalpina Turist în România. 3. Petroşani – Târgu Jiu – Băile Herculane Turist în […]