Buuuuuuuuună dimineaţa!
Ce spuneţi, fugim la caldură, chiar dacă tocmai a început o nouă săptămână? 🙂
După ce în episodul 1 am aflat generalităţi despre Azerbaijan si Baku, în episodul de astăzi începem să-l explorăm. Am decis să împart prezentarea capitalei în doua, pentru a-l vedea şi ziua, şi noaptea. Eu am facut fotografiile în zile diferite, însă le voi grupa pentru a fi mai uşor de urmărit.
Supranumit si “Orasul luminilor“, Baku este o împletire uimitoare de stiluri. Forma specifică a ferestrelor, arhitectura dantelatî, culorile – toate ne duc cu gândul la Sheherezade şi sultani. Că doar azerii sunt fraţi buni cu turcii şi nu au împrumutat de la ei doar baklavaua şi narghileaua, ci şi elemente de cultură, civilizaţie şi construcţie.
În prima zi am mers în zona centrală a oraşului. Autobuzul ne-a lasat în faţa unei fântâni superbe, din marmura albă, care părea o şezătoare a ciupercuţelor.
Pe partea opusă se află Teatrului de papusi, deci ne aflam pe marele Bulevar – un bulevard luuuung, pe care îl puteţi parcurge cu 120-ul de la un capăt la altul (vezi episodul 1). Ne-am stabilit teatrul ca punct de reper şi fiind oarecum în zona centrală, am luat-o uşor la pas către centrul vechi, unde urma să vizitam primul obiectiv: Maiden Tower.
Maiden Tower (Qız Qalası) este dovada dăinuirii Baku-ului încă din secolul XII. Are aproximativ 30 de metri înălţime şi este parte a zidurilor de apărare de odinioara. Pereţii au între 2 şi 5 metri grosime. Este simbolul capitalei Azerbaijanului şi în acest moment interiorul este transformat în muzeu pe care îl puteti vizita pentru 2 manat. Eu am avut carnetul de student la mine, aşa că intrarea a costat 60 qəpik.
Vă recomand să intrati în acest turn, mai ales pentru panorama pe care o oferă el 🙂
Puteţi vedea harta centrului vechi şi ulterior vă va fi mai uşor să localizaţi obiectivele turistice.
Zidurile orasului, despre care vă spuneam mai sus
De asemenea, puteţi răsfoi paginile electronice pentru a citi informaţii istorice.
Şi tot urcând, ajungem la ultimul etaj! Aici găsim o panoramă tronată de cele trei turnuri de foc. A fost o surpriza minunată, pur şi simplu nu mă aşteptam ca Baku să fie aşa spectaculos 🙂
Maimuţa:
În partea dreapta a turnurilor:
Cu un mare zâmbet pe buze, am coborât şi am mers mai departe, pentru a vedea zidurile vechii cetati. Pe straduţa din faţa turnului, comerţul e în floare:
Străduţa cu clădiri specifice:
Dovezi grăitoare în centrul vechi al oraşului:
Poarta unei moschei care era în drumul nostru:
În zare, în centrul nou, tronează Flame Towers:
Ne continuăm drumul în soarele care începe sa ardă..
Şi ajungem la Muzeul Cartilor în miniatură. Intrare liberă, cu ocazia asta ne mai ascundem şi de căldură un pic 🙂
Foarte faină ideea, am stat un pic pe acolo şi am citit titlurile câtorva cărti. L-am găsit şi pe Cosbuc printre scriitori, alături de steagul României 🙂
Vizavi de muzeu:
La zidurile vechi (City Walls) veţi găsi şi un muzeu al istoriei în care noi am decis să intrăm. Şi bine am făcut! Am citit multe informaţii interesante despre Baku, istoria sa, am văzut costume, arme, vase etc etc tradiţionale. Intrarea a costat tot 0,60 manat şi ţin să precizez că informaţiile au fost oferite şi în limba engleză – răbdare să fie!
Aş putea să privesc ore în şir modul de a scrie (sau picta, mai bine zis) literele acestea!
Instrumente tradiţionale:
Detalii:
Port tradiţional:
Pantofi pentru baie 🙂
Hartă a oraşului, pentru localizarea rapidă a obiectivelor turistice:
O fereastră care arunca spre noi culori – mi-ar plăcea să am aşa ceva!
După ce am iesit din muzeul istoriei, am mers agale către centrul nou. Maiden Tower şi City Walls sunt principalele obiective, aşa că odată bifate, am mers către partea modernă a oraşului.
Monumente şi statui la tot pasul..
Zidurile vechi ale oraşului, din alt unghi:
Muzeul de literatură Nizami
Strada pietonală din zona centrală – vă mai amintiţi că în Ankara vă povesteam de Mado? Ei bine, l-am regăsit aici şi am profitat de ocazie (cu mare bucurie!) şi-am cumpărat iaaaaaaar înghetaţă cu aroma de fistic, mango şi afine. Yummy! Neapărat trebuie să încercaţi măcar o cupă!
Partea opusă:
Am traversat către Bulevard, în dreapta căruia vă puteţi plimba pe faleză
Fântâni…
Parlamentul
Ce să fie, ce să fie?
Clădiri în zona centrală
Serios? Încă o statuie?
Un bloc oarecare – mi-a placut pur şi simplu cum arata
KFC-ul, instalat într-o clădire monument. Se pare că au fost ceva valuri pentru că localnicii ar fi strâmbat din nas..
***
Într-o altă zi am mers la Flame Towers. Se poate ajunge şi pe jos, urcând multe trepte, sau cu un funicular luat de la bază, însă un autobuz e mult mai rapid :). Am coborât şi eu una ţopăiam de bucurie apropiindu-ma! Ştiţi cât de mult imi plac turnurile si tot ce e inalt (că doar am fost în Malaezia împreună), aşa că eram cu ochii numai pe sus :).
Flame Towers se află într-o zonă nouă a oraşului, unde veţi vedea că există un monument pentru cei stinşi în lupte pentru apărarea ţării, morminte şi chiar şi un mausoleu.
O zona foarte curată şi îngrijită, în care azerii se reunesc pentru a se gândi la cei care s-au jertfit pentru libertate (chiar fac asta, i-am vazut cât de solemni erau în preajma plăcuţelor funerare) sau să admire panorama oferită de acest loc înalt. Pentru ca da, nu numai din Maiden Tower putem să vedem frumuseţea Baku-ului!
🙁
Parte din ansamblu:
Trepte de urcat 🙂
Mai aproape de Flame Towers!
Va sfatuiesc să vă luaţi apă şi o paturică, e foarte frumoasa zona şi se merită să staţi pe acolo şi să admiraţi privelistea!
***
O alta zi a fost dedicata Muzeului de Arta Moderna, deschis în 2009. O clădire impresionantă, impunătoare, situată pe o porţiune mai înaltă a oraşului. Înconjurată de verde, domină orizontul şi intimidează prin statură.
Aproape de intrare veţi găsi expuse gazele, care se pare ca sunt animale tradiţionale.
Vedeti o bomboană uriaşă în spatele meu, învelită în steagul Azerbaijanului. Din păcate, nu e comestibilă (acolo dormeam, pana o terminam :)) ). A fost plasată alături de alte bombonele cu steagurile ţărilor participante în campionatul mondial de fotbal (dacă nu ma insel).
Din nou, un loc în care merită să petreceti ceva timp, admirand pur şi simplu priveliştea liniştită.
Şi uite-asa, cu aceasta fotografie, încheiem vizita pe timp de zi în Baku. Eu am ramas impresionată de îmbinarea dintre nou şi vechi, de ingeniozitate, de natură, de dragostea faţă de frumos.. chiar nu ma aşteptam să îmi placă atât de mult acest oraş.
Va invit in episodul trei de sâmbăta viitoare pentru a vedea oraşul Baku pe timp de noapte! Vă asigur că nu este numit degeaba “Oraşul luminilor” 🙂
Vă pup şi vă trimit un zâmbet – sper că v-a plăcut călătoria noastră de astăzi!
Citeşte şi:
Daca nu m-a atras Azerbaijan, acum dupa ce am vazut pozele imi place. Imi plac cladirile moderne, cum ar fi Muzeul de Arta Moderna si cladirile din zona centrala sunt superbe. Pentru partea asta a orasului as vizita aceasta tara 😀
Macy, fiecare tara are farmecul ei, stii ce mereu spun 🙂
Nu m-am gandit niciodata sa vizitez Azerbaijan-ul, dar se pare ca este o tara chiar frumoasa, cel putin capitala. Pana sa ajung pe acolo trebuie sa punctez alte destinatii pe care le am pe lista. 😉
Maya, mai mult n-am vizitat, dar capitala chiar e frumoasa. Ai si mare, deci e un fel de …20 in 1 🙂
multumim ca ai impartasit cu noi minunata incursiune in Baku! Pozele sunt foarte frumoase,nu ma mai satur sa le privesc!
Cu drag!
Azerbaijan.. Nu m-am gandit niciodata la Azerbaijan ca la o destinatie turistica, dar am savurat fiecare poza in parte. Chiar am ramas placut surprinsa de aceste meleaguri nemaivazute pana acum.
Sunt putin invidioasa pe tine pentru ca eu probabil nu voi ajunge niciodata acolo. 😀
Pupici!
Toxic Cupcake, never say never! Te pup!
Or fi fotografiile, o fi descrierea, dar Baku mi se pare demn de vizitat. Chiar l-am pus pe lista de locuri unde aș vrea să merg. Adina, ești o norocoasă să vezi atâtea locuri frumoase!
Vai, ce bine imi pare ca am reusit sa-l pun pe lista! E o destinatie mai putin populara, insa asta nu inseamna ca nu merita!
Te pup, multumesc 🙂
Superbe imagini. Vreau si eu o vacanta cat mai curand. 🙂
Eu abia am venit, dar mai vreau una! :))
Acum am citit acest articol, mi-a placut atat de mult de parca as fi fost si eu pe acolo! Asa-i spun si prietenei mele cand mai da o fuga pe undeva si-i trimite fotografii! O sa citesc si continuarea si citesc incet tot 🙂 Deocamdata nu-mi permit sa calatoresc, din diverse motive 🙂 Dar eu sunt optimista si spun ca deocamdata! 🙂
Pingback: Turist in Azerbaijan. 3. Baku pe seară | AdinaArustei.ro
[…] noastre în Azerbaijan. Sunt sigură că aţi citit deja Generalităţile şi episodul 1, Turist în Baku, şi mă bucur că am reuşit să vă stârnesc interesul pentru acest ţinut nu foarte […]