Nu ştiu voi, însă mie mi se pare că vara, picioarele mele sunt mult mai afectate de căldură. Plus, le văd că sunt şi un pic mai umflate. Aşa că uneori, seara, după ce alerg toată ziua prin casă sau prin parc după fetiţa mea, mi se pare că am pietroaie în loc de picioare. Sunt sigură că şi voi ştiţi senzaţia de picioare grele, aşa că azi m-am gândit să povestim un pic despre asta.
La cine apare senzaţia de picioare “grele”?
În primul rând, trebuie să vă spun că această senzaţie reprezintă de fapt un sindrom. Sindromul picioarelor grele, mai exact, care afectează atât femeile şi bărbaţii. De obicei, femeile însărcinate (dovezi aici: Cum e să fii însărcinată?), persoanele supraponderale şi persoanele trecute de 40-45 de ani resimt această senzaţie mai des. Picioarele grele pot fi semnul unui dezechilibru hormonal sau pot indica faptul că în curând se va instala menstra (este unul dintre posibilii indicatori). Din păcate, la pachet sosesc şi glezne dureroase şi inflamate, vene inestetice.
Când apare senzaţia de picioare “grele”?
Atât ziua, cât şi noaptea, ştiaţi? Noaptea, sindromul picioarelor grele se manifestă sub formă de furnicături, cârcei, crampe.
Cum poţi scăpa de senzaţia de picioare “grele”?
Înainte de a ajunge la medic (în cazul în care problemele persistă trebuie neapărat să mergeţi pentru a trata), puteţi încerca următoarele:
- mişcare cât mai multă. Mă ştiţi: recomand să urcaţi pe scări în loc să luaţi liftul sau scările rulante. Pe cât posibil, o plimbare pe seară este mai mult decât bine venită! În cazul în care zburaţi sau mergeţi mult cu maşina, flexaţi picioarele, mişcaţi-vă pe loc. Dacă sunteţi la volan, o pauza pentru dezmorţire e foarte bine venită.
- dietă cât mai echilibrată, axată pe fructe şi legume. Slavă Domunlui, în această perioadă le găsim din plin! Ce ar fi dacă aţi face o plimbare până în piaţă? Pe jos, desigur!
- încălţăminte şi îmbrăcăminte cât mai lejeră. Eu nu mai port tocuri de dinainte de sarcină şi drept să vă spun, nu le regret deloc. Cred că de maximum cinci ori am purtat în aceşti doi ani. Nu înţeleg de ce mi-aş chinui picioarele inutil, dacă nu merg la un eveniment care cere asta. Prietenele mele mă iubesc şi fără tocuri! Pe cealaltă parte, nu alegeţi încălţări care să vă strângă (espadrile spre exemplu), pantofi cu vârf ascuţit sau cu talpă rigidă.
- hidrataţi-vă cât mai bine! Eu pun lângă mine o sticlă de apă de doi litri şi mă plimb cu ea prin casă. Până seara o beau, iar dacă ies, cumpăr şi afară ceva.
- duşuri scurte şi reci pentru stimularea circulaţiei şi creşterea tonusului vascular. Mai apoi…
- poziţionarea picioarelor pe o pernă sau o pătură. Orice vreţi voi şi vă este mai la îndemână, numai să ţineţi picioarele la aproximativ 45 de grade mai sus decât restul corpului;
- eu am sub birou un scăunel pe care ţin picioarele. De fapt, e o chestie mai dreptunghiulară, din acelaşi pal din care e făcut şi biroul.
Mai mult decât aceste sfaturi, există şi soluţii care pot fi aplicate local. Pentru că mama mea a avut şi are probleme mari cu picioarele, mereu i-am cumpărat şi căutat produse. Aşa am aflat de curând despre gelul cu heparină pentru picioare obosite de la Dr. Hart. Ce e heparina asta şi ce face? Se pare că are funcţie de agent de condiţionare a pielii şi ajută la activarea microcirculaţiei sangvine.
Însă ei nu îi lipseşte niciodată Lioton gel din casă. O altă variantă de produs pe care a folosit-o cu succes (preţul este mult mai prietenos decât cel al Liotonului) este gelul Stimuven Plus de la Aliphia.
Dr. Hart Gel cu heparină va fi următorul produs pe care îl va încerca (de fapt, facem jumate-jumate, pentru că la începutul articolului vă spuneam că şi eu mă resimt pe căldurile acestea). Sunt curioasă cum o să i se pară şi ei – ea e cunoscătoare şi are mai mulţi termeni de comparaţie.
Voi aveţi probleme cu picioarele? Le simţiţi grele? Care credeţi că este cauza?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Atât de aiurea este senzația aceasta , de picioare grele!Este un simptom care trebuie tratat pentru a preveni pe viitor boli mai grave ale circulației periferice!Eu mă împac cu Stimuven Plus dar da, ajută mult sportul , ciclismul e binevenit,eu când merg cu bicicleta măcar la două zile scap de senzația asta o perioadă! Te pup! 🙂
Mihaela, nu stiam ca va place sa pedalati! Si noi suntem fani, iar fetita mea cum vede bicicleta deja incepe sa chitaie :). Intr-adevar, miscarea ajuta!
Mama mea se confrunta cu aceasta problema. Nu stiu daca a gasit rezolvarea, dar in ultima perioada a inceput sa mananca mai multe fructe si sa bea mai multa apa. O sa-i dau si ei articolul, cred ca se va bucura mult sa nu fie singura care simte asta :))
Haha, ce simpatica esti :). Si eu tot caut produse pentru a mea… abia astept sa vad ultimul gel. Desi la mine nu am observat vreun efect wow.
Am și eu problema asta, dar folosesc Venostim gel, produs de FarmaClass, 100ml, 9,5 lei, fără parabeni! Am comandat chiar ieri, online la Farmacia Tei. Gelul+gimnastica+pedalatul+hidratare dau rezultate, dacă sunt făcute zilnic, temeinic, precum temele! 🙁