Anul acesta am avut o recoltă bogată de ardei iuţi. Habar nu aveam că o să se întâmple asta – am pus câteva fire şi au fost atât de roditoare, încât după ce i-am cules, m-am întrebat: –Bun. Şi acum, ce fac eu cu atâţia ardei iuţi?! Dulceaţă de ardei iute nu mai făcusem niciodată, dar îmi surâdea ideea. Îmi rămăsese în gând din momentul în care am văzut la cineva reţeta. Aşa că am decis: o parte merg la uscat, o parte în dulceaţă de ardei iute.
Ce putea să se întâmple? Dacă nu îmi place, o arunc şi gata. Dar măcar ştiu că am încercat!
Ingrediente necesare pentru dulceaţă de ardei iute:
- 500 g ardei întregi;
- 250 ml oţet simplu (+50 ml oţet pe care îi adăugaţi în apa în care puneţi ardeii curăţaţi);
- 220 g zahăr brun.
Cum faci dulceaţă de ardei iute:
1. Curăţaţi ardeii iuţi de seminţe şi nervuri. Tăiaţi-i în fâşii sau mărunţiţi-i la robot. Eu am ales prima variantă pentru că am vrut să simt bucăţile de ardei.
Folosiţi neapărat mănuşi şi nu atingeţi faţa sau ochii cât timt realizaţi această operaţiune.
Pe măsură ce îi curăţaţi, puneţi-i într-un castron cu apă în care aţi mai adăugat 50 de ml de oţet.
2. Deschideţi un geam sau porniţi hota, apoi puneţi oţetul şi zahărul pe foc. Aaa, şi închideţi uşa, dacă nu vreţi ca mirosul de oţet să ajungă în toată casa!
3. În câteva minute siropul se va lega. Pentru a-l testa, puneţi o picătură pe o farfurie şi înclinaţi-o. Dacă picătura îşi păstrează forma, dar alunecă, siropul este gata!
4. Adăugaţi ardeii şi amestecaţi din când în când. Veţi observa că îşi schimbă culoarea, devin sticloşi şi se înmoaie.
5. Ardeii iuţi mai groşi vor lăsa şi ei zeamă, însă unii mai seci vor avea nevoie de apă în plus. Aşadar, mai adăugaţi 150-200 ml de apă pentru ca dulceaţa să nu se lipească de oală.
Ca să verificaţi dacă dulceaţa este gata (mai şi gustaţi din când în când!), puneţi o linguriţă pe farfurie. Ea trebuie să fie densă, iar coaja ardeilor înmuiată.
6. Puneţi dulceaţa de ardei iute în borcane curate, sterilizate.
Din cantităţile de mai sus, mie mi-a ieşit un borcan pe care l-am pus la frigider.
Cum este dulceaţa de ardei iute?
Aşa cum vă spuneam, a fost prima dată când am făcut. Mă aşteptam să fie foarte iute, însă se pare că odată fiartă, iuţeala ardeilor s-a diminuat. În combinaţie cu zahărul brun şi oţetul, ardeii iuţi s-au transformat într-o minunăţie dulceagă, care pişcă un piiiiiic de tot.
Am pus dulceaţa de ardei iute lângă omletă, friptură, tarte… mi s-a părut genială şi ca atare m-a dus cu gândul la bucătăria chinezească. E o reţetă pe care sigur o voi reface, ne-a surprins plăcut.
Dar voi? Aţi mâncat vreodată ducleaţă de ardei iute? Aţi făcut în casă?
Eu am tot sperat sa fac anul asta, dar iar am omis. Imi place foarte mult, numai ca eu stiam reteta de ardei iuti cominati cu ardei neiuti :P.
Da, poti combina 🙂 eu am vrut varianta hard 😛