Nu credeam că o să ajung să scriu vreodată un articol cu sfaturi pentru prevenirea răspândirii Coronavirus pe acest site. Însă dacă măcar zece persoane îl vor citi şi vor aplica măcar un singur lucru din ce am scris eu sau dacă măcar una va fi pusă pe gânduri de sfaturile de mai jos, atunci eu mă declar mulţumită.
Ce este, cum evoluează, de ce e atât de periculos, de ce trebuie să îl luăm atât de în serios, de ce s-au luat măsurile extreme – cum ar zice unii – poţi afla de pe site-urile oficiale. Însă eu vreau să îţi scriu câteva sfaturi pe care le urmăm noi şi pe care mi-aş dori ca şi tu, cea care mă citeşti, să le aplici.
Sfaturi pentru prevenirea răspândirii Coronavirus
Spală-te pe mâini.
Sunt convinsă că ai auzit și citit în 10000 de locuri despre spălatul ăsta pe mâini. Și probabil vei mai citi încă de atâtea ori despre asta.
Cea mai bună metodă de a micșora riscul de a contacta sau răspândi virusul Covid-19 este prin spălatul corect al mâinilor după ce strănuți, tușești, pui mâna pe față, mergi la toaletă sau mergi dintr-un loc în altul. De pildă, dacă pleci de acasă până la farmacie, trebuie să speli mâinile și înainte de plecare, dar și după ce te întorci.
Apa și săpunul ucid pur și simplu virușii – deci nici Corona Virus nu va avea scăpare!
Cum funcționează apa și săpunul:
Virușii se lipesc ușor de mâini, iar atunci când ne spălăm cu apă (doar cu apă), ea nu reușește să îi înlăture complet. Acest lucru se întâmplă pentru că nucleul virusului este înconjurat de un strat de grăsime. Iar acesta nu este dizolvat, atacat, spart, înlăturat.
Săpunul are în compoziție două molecule: una atrasă de apă și una atrasă de… ați ghicit – grăsime! Așadar, atunci când ne spălăm mâinile cu apă și cu săpun, acesta ajută la spargerea barierei de grăsime a virusului și mai apoi la înlăturarea lui completă.
Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, este recomandat să îți speli mâinile timp de 20 de secunde. În acest interval, săpunul are timp să distrugă virusul.
Dacă nu ai săpun la îndemână, poți folosi gelul antibacterian. El nu înlocuiește apa și săpunul, însă până ajungi acasă, îl poți folosi. Gelul antibacterian conține o cantitate ridicată de alcool, ceea ce face ca stratul gras al virusului să fie spart și penetrat.
Însă în cazul în care mâinile tale sunt transpirate sau murdare, gelul poate fi diluat de acestea, ducând astfel la scăderea eficienței lui.
Orice tip de săpun funcționează atât timp cât îl folosiți!
După ce v-ați spălat pe mâini, folosiți un pic de cremă hidratantă. În cazul în care aveți pielea foarte uscată, puteți încerca un produs dermatocosmetic.
Folosirea prosoapelor de hârtie pentru a şterge mâinile sunt preferate celor clasice. Dacă nu ai de hârtie, schimbă-le mai des decât de obicei pe cele din bumbac.
Stai, pe cât posibil, în casă!
Ieșirile care nu au un motiv real te pun expun riscului. Cu cât stai mai mult în public, cu atât cresc șansele ca virusul să se lipească de mânile tale, de haine, de obiecte. Şi astfel să îl iei înapoi cu tine acasă, unde te aşteaptă cei dragi.
Din fericire, mall-urile, restaurantele și cafenelele s-au închis, așa că poți comanda ceva acasă dacă simți nepărat nevoia de ceva bun. Sau poți face, că avem rețete destule!
Dacă trebuie să ieși până la supermarket, fă-ți o listă cu cele necesare. Gândește-o pentru o săptămână sau chiar două. Verifică dacă ai sufciente paste sau ciocolată. Nu ieși zilnic pentru apă sau pentru mâncare pentru pisică!
Anticipează ce se va întâmpla. Mă duc la supermarket, deci am nevoie de pungi, monedă pentru căruț, mănuşi, mască etc. Pune-le la îndemână de acasă, ca să nu stai lângă cărucioare căutând moneda, de exemplu.
Te duci, iei ce trebuie şi te întorci rapid. Nu ai ieşit la plimbare pe faleză!
Poartă o mască de protecție peste nas și gură și mănuși de protecție. Limitează atingerea obiectelor (mânere, clanțe, butoane etc) și interacțiunea cu cei din jur.
Evită locurile aglomerate și transportul în comun, acolo unde se poate! Dacă ai de mers un kilometru de la punctul A la punctul B, mergi pe jos.
Folosește cardul sau fă plata cu telefonul la case self-service pe cât posibil. Banii sunt atinși de multe persoane și sunt purtatori de microbi.
Axeză-te, pe cât posibil, pe lucruri care îți fac plăcere. Citește – pentru inspirație poți vedea ce cărți am citit eu în ultima perioadă – fă exerciții, gătește, croșetează, fă origami, pictează. Orice lucru care te umple de energie pozitivă și care îți distrage atenția.
Comandă online pe cât posibil. Probabil ați văzut deja asta, vă spuneam pe instagramul meu că am comandat pastă de dinți de exemplu. Nu că nu aș găsi aici de cumpărat, să fim serioși – însă am făcut asta ca să micșorez timpul petrecut în magazin.
Roagă curierii să lase pachetele la ușă, eventual comunică-le telefonic seria cărții de identitate.
Dacă trebuie să scoți animalul de companie afară, limitează durata plimbării.
Nu cumpăra tot magazinul! Ok, am înțeles, iei două pungi de făină și trei de paste, dar nu ai nevoie de 20! Gândește-te și la ceilalți!
Cumpără cumpătat, mai ales dacă iei și alimente perisabile. 10 caserole de afine și 8 de zmeură nu vor rezista prea mult!
Găsește afaceri locale pe care să le sprijini. Mulți dintre micii producători sunt disperați în aceste momente, pentru că de exemplu s-au închis restaurantele cărora le livrau și prin care vindeau prăjiturile făcute în laboratorul propriu. Iar evenimentele s-au anulat și ele toate…
Este înfiorător de greu să continui o afacere care presupune salarii, taxe, impozite, atunci când nu mai ai cerere pentru produsul tău finit.
Dacă ai un vecin mai în vârstă, întreabă prin ușă dacă poți ajuta. Și așa ieși – ai putea cumpăra câte ceva în plus și pentru el, nu? Sau poate gătești o porție în plus!
Limitează deplasările la birou. Acum e momentul să lucrezi în pijamale toată ziua, profită de el!
Citește recomandările din partea Ministerului Muncii.
Chiar dacă stai în casă, curăță și dezinfectează suprafețele!
După ce revii în casă, lasă pantofii la intrare, spală-te pe mâini şi schimbă-te de haine. Pune hainele purtate într-un sac sau într-o pungă, iar mai apoi la spălat, când se adună mai multe.
Dezinfectează constant holul şi pantofii!
Aerisește cât mai des!
Folosește pahare/tacâmuri/farfurii diferite, pentru fiecare persoană.
Dacă ai nevoie de medicamente, indiferent de natura lor, sună-ți medicul de familie și cere-i ajutorul.
Până în acest moment, Ministerul Sănătății nu a anunțat existența niciunui vaccin, medicament-minune sau leac luat preventiv (fie el sub formă de produs homeopat, ulei esențial, extract etc) în cazul CoronaVirus.
Urmărește surse de informare de încredere și nu petrece întreaga zi căutând alte și alte știri. Te deprimi, te panichezi inutil. Este important să ne păstrăm calmul şi să facem tot ceea ce ţine de noi!
Pentru a te informa, sună la 0800.800.358. În cazul unei urgențe, apelează 112!
Ascultă sfaturile autorităților! Stați în casă cu mic, cu mare, pentru a ne fi tuturor mai bine!
Pingback: Cum convingi copiii să se spele pe mâini - Super-Mami.Ro
[…] Citeşte şi… Sfaturi pentru prevenirea răspândirii Covid-19 […]
Pingback: Crema de mâini, cea mai bună prietenă - AdinaArustei.Ro
[…] toată lumea ştie deja că apa şi săpunul sunt printre cele mai eficiente arme care ne ajută să prevenim răspândirea Covid 19. În aceste context, după spălarea regulată a mâinilor, crema de mâini este mai mult decât […]
Pingback: Seriale de pe Neflix pe care le-am văzut în 2021 - partea I
[…] faci în plină pandemie, când e frig și urât afară? Ieși la plimbare cu copilul, bun, dar sunt zile în care chiar nu […]
Pingback: Ce cadou să cumperi unei viitoare mămici: idei practice și utile - Super-Mami.Ro
[…] cauza minunatei pandemii cauzate de virusul SARS-CoV2, întâlnirile și plimbările au fost reduse dramatic. Nu mă mai plâng, știți și voi […]