Sunt mulți ani de când am descoperit ce înseamnă să folosești o pensulă profi atunci când îți faci un machiaj. Parcă totul arată mai bine, acoperirea este mai uniformă, linia de tuș mai precisă, conturul mai ferm… așa că de-a lungul timpului am strâns o colecție frumușică de pensule, din care le aleg pe cele necesare atunci când mă machiez. Dat fiind faptul că am mai multe, le pun separat și le spăl pe toate atunci când se adună. Pentru că da, pensulele de machiaj trebuie spălate neapărat!
De ce trebuie să îți speli pensulele de machiaj cât mai des?
Din considerente de… igienă, evident! Porii vor fi mai curați, vei avea mai puține iritații, pielea va arăta mai bine per total. Dar hai să vă spun mai inginerește câteva explicații:
Pensulele murdare și burețeii aplicatori sunt magneți pentru bacteriile și praful din jur. Dacă ai o piele mai sensibilă și/sau cu acnee, folosirea unor pensule spălate și dezinfectate ar trebui să fie obligatorie.
O pensulă murdară îți poate irita pielea. Dacă folosești o pensulă de mai multe ori, aduni straturi de machiaj pe ea, lucru care face ca folosirea pensulei să nu mai fie la fel de eficientă. Mai mult, atunci când pui o astfel de pensulă pe față, pielea intră în contact cu bacteriile acumulate de-a lungul timpului și se poate irita/înroși.
Pensulele murdare nu vor aplica la fel de frumos machiajul precum cele curate. Logic, nu? Mai ales în cazul texturilor cremoase. Să presupunem că ai folosit pensula acum câteva zile pentru un fard cremos, iar azi vrei să o folosești din nou – poate pentru a aplica același fard cremos. Însă pensula este deja plină de produs întărit, lucru care face ca perii să fie mai tari, mai puțin flexibili.
O pensulă murdară îți poate contamina produsele de machiaj. Bacteriile s-au adunat între firele pensulei, iar tu o apropii de trusa de makeup. Ghici cine se transferă de colo-colo? Produsele cremoase, umede, sunt medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Pensulele de machiaj pe care le speli și le îngrijești vor ține mai mult. Pensulele de calitate nu sunt chiar ieftine, așa că atunci când ai grijă de ele, le prelungești durata de viață.
Cât de des trebuie să îți speli pensulele de machiaj?
În funcție de produsul pe care l-ai folosit – de exemplu, în cazul unui produs cremos, pensula trebuie spălată după folosire. În cazul unui produs prăfos, poți spăla pensula o dată pe săptămână. Cu cât mai des, cu atât mai bine – nu lași timp bacteriilor să se adune!
Eu am pensule pe care le folosesc de două ori, maximum trei – de exemplu pe cea de blush – și apoi le dau deoparte.
Cu ce speli sau igienizezi pensulele de machiaj?
Probabil ați văzut pe contul meu de Instagram (@Adina.Arustei) cum procedez eu.
Iau toată armata de pensule în baie, apoi dau drumul la apă călduță. Pun un pic de produs blând (șamponul fetiței mele sau un dermatocosmetic) în palmă, apoi ating ușor cu pensula. Rotesc, ca și cum aș picta.
Clătesc cu apă din abundență, apoi le dau cu balsam și le las 5 minute.
Clătesc din nou și le întind la uscat orizontal, pe șervețele absorbante.
Între folosiri sau pentru/după spălare, poți igieniza pensulele folosing produse de curățare special create pentru acest lucru.
Produse special create, cu diferite texturi, sub diferite forme, care te ajută să îți îngrijești mai eficient pensulele:
Spray de curățat pensule Clinique Makeup Brush Cleanser – 236 ml – 85 lei
Șampon pentru curățarea pensulelor cosmetice Sigma Beauty SigMagic™ 150 ml – 82 lei
Spray pentru curățarea pensulelor beautyblender® Instaclean™ 70 ml – 92 lei
Produs de curățare pentru pensule cosmetice MAC Cosmetics Brush Cleanser – 235 ml – 97 lei
Spray pentru curățarea pensulelor de machiaj Dermacol Brush Cleanser – 16 lei
Gel de curățare pentru pensule cosmetice Real Techniques Original Collection 150 ml – 51 lei
Tu îți speli pensulele, aplicatoarele și burețeii cosmetici? Dacă da, cât de des faci asta și ce produse folosești?