Aici v-am scris despre cum am ajuns noi sa mergem in tur in cautarea celei mai mari flori din lume.
Rafflesia arnoldi este cea mai mare planta din lume si poate fi gasita doar in Indonezia – Sumatra (sezonier) si in Malaezia. In pliante veti gasi ca si in Malaezia este sezoniera, insa ghidul ne-a asigurat de contrariu. Planta aceasta nu are frunze sau tulpina si imprastie un miros greu, neplacut. Este specie rara, pe cale de disparitie.
Pentru a inflori timp de 7 zile, floarea se pregateste un an!
Cum a inceput ziua:
La 8.30 eram in fata agentiei, asteptand masina care urma sa ne duca mai aproape de floare. La 8.40 am vazut un 4×4 uratttt si mare :), in care ne-am urcat impreuna cu alti 14 turisti. Eu am avut norocul (sau nu?) sa stau in fata, langa sofer (care era si ghid si vorbea foarte bine engleza).
Am mers cam o ora cu masina, apoi am intrat in padure. Acolo, ghidul a coborat, a cuplat 4×4 si.. la deal! Am trecut prin gropi, peste un rau, prin pietre, prin noroi.. credeam ca o sa ramanem acolo! Plouase proaspat si noroiul ca ajungea pana mai jos de genunchi. Si nu exagerez! A fost un pic de stres pentru mine: in stanga haul (incepusem sa si urcam) si noi in noroiul acela, cu masina care tragea ba stanga, ba dreapta! Totusi, privind seninatatea ghidului, m-am linistit.
Dupa un drum zbuciumat (la propriu) de aproximativ 40 de minute, am ajuns intr-un loc in care masina a fost parcata.Am coborat toti si acolo ne astepta un localnic, impreuna cu Milo, un caine super simpatic, murdar ca un purcel pe picioare :)). Milo e deosebit de inteligent si descurcaret, topaia vesel in jurul nostru, ba era primul, ba ultimul.. Ghidul ne-a spus ca e stie unde se afla florile, e dresat in sensul asta :)Am pornit in cautarea Rafflesiei in sir indian, nu inainte ca noul ghid (stapanul lui Milo) sa ne puna pe cap niste frunze legate in chip de coroana.
Traseul mi s-a parut destul de greu, mai ales ca plouase si era alunecos. Panta, coborare, sarit pe pietre pentru a traversa rauri, poduri de bambus.. Nu va recomand sa mergeti daca va stiti cu probleme; unii din grup au cazut, s-au plans.. De pe traseu, un rau urat pe care a trebuit sa-l traversam sarind pe pietre:
La un moment dat am facut pauza si Milo a plecat cu stapanul in cautarea Rafflesiei. Din pacate, au gasit doar un boboc (pe care am mers si l-am vazut), asa ca a trebuit sa ne continuam drumul.
Peste ceva timp, iar pauza, iar dezamagire: o alta floare, numai ca ea avea deschise doar 3-4 petale.
Pe langa, o floare care murise deja:
Am vrut sa o vedem inflorita, asa ca am continuat. Intr-un sfarsit, intr-un varf de deal, iata si floarea! Ne-am tinut de liane, de copaci.. ne-am proptit in radacini si am ajuns la floare! S-a meritat efortul, parerea mea.
Floarea poate atinge 1,2m – 1,5 m diametru! E enorma, va dati seama? Textura petalei mi s-a parut asemanatoare cu cea a palariei unei ciuperci.
Detalii Rafflesia, cea mai mare floare din lume:
Dupa aceasta victorie, am coborât înapoi şi ne-am îndepărtat către o cascadă. Unii s-au bălăcit, însă eu am preferat să urmăresc de pe margine şi să mă odihnesc.
Am avut aproximativ o ora aici si dupa ne-am intors la masina. Am mers in satul bastinasilor, ne-au demonstrat cum vaneaza ei (cu un instrument luuuung si subtire, baga sageata pe care o moaie in venin si tintesc – “silent killer”). Tot aici am vazut si o maimuta intr-o cusca, iar o tipa din grup a inceput sa tipe ca ea nu suporta animalele in custi, asa ca i-a dat drumul, spre indignarea celor prezenti. A inceput o discutie despre drepturile animalelor etc, a fost ciudat. Maimuta, saraca, vazandu-se in liberate, n-a fugit cum probabil se astepta tipa aia, ci a inceput sa se joace pe cusca, pe langa cusca..
Am avut aproximativ o ora aici si dupa ne-am intors la masina. Am mers in satul bastinasilor, ne-au demonstrat cum vaneaza ei (cu un instrument luuuung si subtire, baga sageata pe care o moaie in venin si tintesc – “silent killer”). Tot aici am vazut si o maimuta intr-o cusca, iar o tipa din grup a inceput sa tipe ca ea nu suporta animalele in custi, asa ca i-a dat drumul, spre indignarea celor prezenti. A inceput o discutie despre drepturile animalelor etc, a fost ciudat. Maimuta, saraca, vazandu-se in liberate, n-a fugit cum probabil se astepta tipa aia, ci a inceput sa se joace pe cusca, pe langa cusca..
Trecand peste episodul acesta, am mers iarasi la masina, ne-am urcat cu totii si urmatoarea oprire a fost pentru masa de pranz. Dupa masa, grupul s-a impartit in cei care aveau tur de jumatate de zi si cei care aveau pentru o zi intreaga. Intre timp mai venise si o alta masina, asa ca fiecare a urcat in masina conform turului cumparat si.. asta a fost tot.
(Masinuta cu care am fost plimbati prin noroaie.. 🙂 )
Noi ne-am intors la masina noastra si am continuat ziua vizitand plantatiile de ceai, ferme de capsune, asa cum veti afla citind urmatoarele postari.
Important: Cu ce trebuie sa va imbracati!
Noi am avut bluze cu maneca lunga si am cam luat plasa. Un pantalon 3/4 sau scurt si un tricou sunt suficiente. Ma gandeam ca e padure si ca va fi racoare, insa nu a fost cazul, se incalzeste destul de repede. Puteti lua o bluza si daca vi se pare cald (nu uitati si de efort), o lasati in masina. Trebuie neaparat sa purtati adidasi (nu recomand incaltari din panza care se pot uda). Luati de asemenea apa si ceva de rontait sau fructe cu voi – veti avea timp la cascada sa va bucurati de ele.
Citeşte şi:
super…foarte foarte interesant…
super…foarte foarte interesant…
ti-am zis deja ca imi place "floricica" 🙂 astept si restul de postari de pe unde ai mai fost.
O intreaga aventura, eu nu cred ca as fi rezistat.
O super vacanta 🙂 De cand am aflat de existenta acestei flori eram curioasa de cum arata si de mirosul ei si voiam sa o vad, dar acum am vazut-o prin intermediul tau. Pupici
=)) imi imaginez printul =)))
cred ca raflessia aia l-ar inghiti pe print :))
Anton SanditaȘ cred ca ar trebui sa faca saracul cale intoarsa, la cum arata floarea asta :))
Schinteie Irina: hahah, da!
Wow! O să citesc toată seria de articole despre Cameron Highlands (fiindcă n-am făcut-o deja), căci chiar acum citesc o carte, Grădina ceţurilor din amurg, a cărei acţiune e situată fix acolo! O să mă uit la pozele făcute de tine şi o să-mi las imaginaţia să zburde. 😀
Loredana Adriana: rasfoieste jurnalele, sper sa iti placa articolele pe care le vei gasi acolo 🙂
Ce mult imi plac povestile tale !
Multumesc 🙂
Adinut, e cumva carnivora floarea? Din poza nu pare foarte mare, dar din cate am citit, ai zis ca poate ajunge la 1.20-1.50. Cea din poza cam cat aproximezi ca avea in realitate? Eu nu stiu daca as avea ocazia sa merg prin salbaticie sa vad asemenea chestii, tocmai pentru ca al meu uraste sa mearga cu masinile altora, si singura sunt slabe sanse. :)) :*
Da, mai prinde din cand in cand musculite :)). Aceasta avea cam un metru! Floarea este deschisa asa maximum 5 zile, apoi moare, de asta e asa greu sa o prinzi fix inflorita. Cat despre masini, n-o sa poti niciodata sa pleci peste tot cu masina ta… deci ar trebui sa il dezveti de obicei 😀