Zilele trecute m-am apucat să fac curat în produsele mele cosmetice. Şi mă uitam aşa la ele – Doamne, câte am putut să adun! De parcă aş avea 10 feţe (mai ştii?) sau 3 perechi de picioare. Sau parcă aş avea vreo 20 de perechi de ochi, ca să îi machiez pe fiecare cu câte o culoare… Cert e că de când am avut pauza aceasta mare în folosirea cosmeticelor şi a produselor de make-up, am început să vreau să am cât mai puţine, dar cât mai calitative. De aceea m-am gândit să vă scriu astăzi despre ce produse cosmetice trebuie să ai – un mic ghid.
Ce produse cosmetice trebuie să ai pentru îngrijirea tenului
Poate că nu mă dau cu cremă de corp zilnic, dar mă demachiez şi mă dau cu cremă cu SPF neapărat. Aşadar, din trusa de cosmetice nu trebuie să îţi lipsească:
- un demachiant. De la Bioderma la Garnier, verifică ingredientele şi alege o formulă cât mai uşoară, adaptată tipului de machiaj pe care îl porţi. Dacă este natural, fără prea mult tuş şi rujuri rezistente la transfer, apa micelară e cea mai blândă şi indicată.
- o cremă hidratantă pentru seară. După curăţare, tenul are nevoie de hidratare. Poţi opta pentru o cremă în care pui o picătură-două de booster cu proprietăţi anti-aging.
- un gel de curăţare pe care îl foloseşti dimineaţa.
- o cremă de zi cu factor de protecţie. Fie că vrei să obţii un efect mat sau să hidratezi un pic, alege ceva care conţine SPF. Indiferent de anotimp!
- o mască pe care să o foloseşti o dată sau de două ori pe lună. Tu ştii ce tip de ten ai şi ce ai vrea să obţii de la acest produs. Poate hidratare mai multă? Poate hrănire? Poate înlăturarea punctelor negre?
Un produs excepţional pe care îl poţi folosi pentru curăţarea tenului, dar şi a corpului, este uleiul de duş Atoderm de la Bioderma. Dacă ai copil, aprovizionează-te cu flaconul de 1 litru: formula este perfectă şi pentru pielea celui mic!
Alegeţi mereu produse ambalate în flacoane opace, prevăzute cu capac, nu în borcănele, pentru că astfel nu veţi contamina produsul atunci când luaţi din el cu degetul. De asemenea, nu va fi expus aerului (care îi modifică formula, ingredientele pot oxida mai repede etc).
Ce produse cosmetice trebuie să ai pentru îngrijirea părului
- un şampon şi un balsam. Cel din urmă poate fi de tip leave-in sau spray, pentru a scurta timpul petrecut în duş.
- un fixativ sau un spray pentru a adăuga textură părului.
- un şampon uscat. Neapărat! Dacă nu l-ai încercat până acum, nu ştii ce pierzi!
Ce produse cosmetice trebuie să ai pentru îngrijirea corpului
Ştiu că există tot felul de creme şi loţiuni pentru mâini, picioare, fese, degetele mici de la fiecare picior, degetul mijlociu de la mâna stângă etc. Însă nu prea le văd rostul.
- Aşadar, o variantă-două (hai trei) de cremă/unt de corp/ulei sunt de ajuns. Ideea e să ne hidratăm, hrănim şi parfumăm delicat corpul, nu să punem 100 de mirosuri şi texturi, ca şi cum am pune 100 de globuri în bradul de Crăciun.
- scrub. Nu e un produs de folosit la fiecare duş, însă din când în când, e bine să îl utilizezi. Varianta mult prea lăudată cu zaţ de cafea iese din schema mea, pentru că murdăreşte tot în jur. Şi apoi, zaţul acela nu înfundă cumva ţeava?
- Spuneam mai sus de uleiul de duş. Bineînţeles, poate fi şi spumă sau gel de duş clasic, însă alege o variantă hidratantă, care nu lasă film gras pe piele.
Ce produse cosmetice trebuie să ai în trusa de makeup:
- un fond de ten de calitate sau un bb/cc cream. Eu aş putea să folosesc un bb, neavând coşuri sau probleme vizibile. Nu fac asta, pentru că am o cremă nuanţatoare cu SPF, deci am împuşcat mai mulţi iepuri deodată.
- o mascara. Oferta este variată şi nu trebuie să dai sute de lei pentru un rimel. Găseşti calitate şi la 35-50 de lei, serios!
- un blush pentru zilele în care mai vrei un pic de culoare în obraji;
- un concealer (anti cearcăn) care să acopere cearcănele;
- un creion de sprâncene (dacă are şi pensulă specială pentru pieptănat în capătul opus, cu atât mai bine!);
- o pudră translucidă pentru a fixa machiajul;
- un iluminator. De multă lume nu este considerat necesar, însă mie îmi place mult strălucirea discretă pe care o adaugă şi vă recomand să aveţi unul.
- un creion negru sau un tuş. Dacă nu îţi iese uşor linia de tuş, nu te mai chinui: foloseşte creionul! Mai exersezi în weekend 🙂
- o paletă de farduri nude şi una cu nuanţe mai îndrăzneţe, pretabile machiajului de seară.
- rujuri. Un ruj roşu, unul nude şi vreo două-trei alte nuanţe intermediare sau preferate. Tot aici adaug şi balsamul de buze sau strugurelul, pe care vă sfătuiesc să îl aplicaţi cu generozitate (şi) seara.
- Pentru cele de mai sus ai nevoie şi de pensule. O pensulă pentru pudră, trei-patru pentru fard, o pensulă în unghi, una pentru blush, una pentru iluminator: cam acesta este strictul necesar. Spălate cât de des posibil cu şampon blând şi balsam. Pot fi tot cele de mai sus.
Alte produse cosmetice pe care trebuie să le ai în trusa ta sau poate pe noptieră sau lângă laptop:
- o cremă de mâini super hidratantă. Ureea este foarte bună dacă ai mâinile uscate, însă dacă ele sunt şi crăpate, foloseşte mai întâi ulei, apoi aplică produsul cu uree. Ar fi minunat ca produsul să fie destinat şi îngrijirii cuticulelor.
- câteva oje, din care una musai roşie.
Cam acestea sunt produsele pe care vi le recomand să le aveţi. Bineînţeles, lista poate fi foarte, foarte extinsă (tonere, esenţe, corectoare, truse de conturing, serumuri, primere pentru machiaj şi ten etc etc), timp de machiaj şi răsfăţ să avem! – însă cred că acestea sunt must have.
Voi ce spuneţi? Ce aţi scoate sau ce aţi adăuga acestei liste?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Buna Adina!
Nu mi-am pus niciodata problema ca am prea multe produse, ci din contra, dorinta a fost sa incerc cat mai multe!
E la fel ca vorba aia: ochii vad, inima cere! :)))
Dar ai cuprins tot ce trebuia, eu nu vad sa mai fie ceva de scos sau de adaugat ca produse must-have.
Super ideea!
O sa fac si eu un inventar al produselor mele. Nu-mi va lua prea mult, dar voi putea vedea unde am exagerat si unde nu. Tine-mi pumnii! 😄
Ca intotdeuna, multumesc de inspiratie!
Pupici!
:)))))
Ca vrei, ca nu vrei, o sa faci inventarul cat de curand 😀
Pupici!
Eu chiar nu am nicio oja rosie si nu sunt sigura ca am avut vreodata. Intotdeauna mi s-a parut ca mainile mele nu se potrivesc cu culoarea rosie.
Oh, dar ai incercat sa vezi cum vine? Asa eram si eu, pana am pus culoarea pe unghii.
Foarte utilă lista! Mulțumim! Dintre toate, sunt fan uleiul de duș!
Multumesc, Magda! Tot Bioderma? 😀
In ultima vreme am inceput sa folosesc tot mai mult crena de contur pentru ochi si ocazional fiole cu colagen pentru ten. Varsta … 😂
Hehe 🙂 Si eu tin la ten mai mult decat acum 5 ani, insa nu am crema speciala pentru contur. Folosesc ceva in care pun cateva picaturi de booster/anti age 🙂
În mare se pare că le cam bifet… până am ajuns la lista pentru makeup 🙂 Sa dau o raită prin magazinele de profil (fie ele și onlinr)
Eu nu am folosit mai deloc cat a fost fata mica… pur si simplu nu aveam energie. SPF si afara, in parc, la plimbare… Au rancezit rujurile 🙂
Foarte util ghidul 🙂 Eu mai am o gramada de cumparat, dar macar e bine ca am de unde sa incep, nu?
Multumesc, Laura. Oferta e variata, bani si timp sa fie 😀
In machiajul meu zilnic includ si bronzer-ul/pudra de contur. In zilele aglomerate cand chiar nu am timp/chef de bibilit, ma pot lipsi de blush, iluminator si fard de pleoape, dar nu de bronzer :)).
Foarte utila lista, mai ales cand esti la inceput :D.
Timi, merci de apreciere :). Eu sunt fix invers. As manca iluminator pe paine, in timp ce bronzerul… ei bine… ce facem cu el? 😛
numai bine si multumesc de comentariu!
Timi, merci de apreciere :). Eu sunt fix invers. As manca iluminator pe paine, in timp ce bronzerul… ei bine… ce facem cu el? 😛
numai bine si multumesc de comentariu!