Se pare că la un moment dat, fiecare ajunge într-un punct în care se întreabă: cum să fii fericit? Nu te mai încântă în mod deosebit că ai cheile unei maşini fiţoase (şi aşa o parchezi la naiba în praznic, că nu sunt locuri de parcare aproape) sau că ai dat cu cardul şi ţi-ai luat o pereche de cercei cu pietricele strălucitoare, care fac cât salariul pe o lună a unui om care trage de zor. Realizezi că lucrurile materiale îţi aduc o oarecare stabilitate, mulţumire, împlinire – însă e foarte posibil să preferi şi să cauţi o fericire interioară.
Un echilibru între suflet, starea de a fi şi raţiune. Gânduri frumoase, care aduc cu ele voce caldă, calmă şi împrăştie zâmbete şi voie bună. Dimineţi simple, în care nu contează că mănânci pâine cu unt şi nu croissant de la cea mai tare brutărie franţuzească din oraş. Mers pe jos, cu opriri dese pe bănci şi admirat cerul.
Chiar am ascultat zilele trecute o emisiune pe tema asta şi am început şi o carte (de care mi-am amintit acum că nu am terminat-o. Oare unde o fi ascunsă?). Asta m-a făcut să mă gândesc la subiectul acestui articol şi am vrut să îl scriu azi, în zi de sărbătoare (pentru mine).
Aşadar, cum să fii fericit? Iată câteva idei:
1. Nu te mai compara cu alţii. Da, pare că la vecinul e iarba mai verde, capra mai grasă. Şi unde mai pui că dă mai mult lapte!
Iar ea merge la coafor săptămânal, uite ce mişto îi stă părul, pe când tu nu te-ai mai tuns de un an! Ca să nu mai spun că el are un job cu un salariu colosal, pe care tu nici nu ştii pe ce l-ai cheltui. Iar copilul lor are bonă care îi vorbeşte în engleză şi în germană!
Cu ce te ajută comparaţiile? Aduni frustrări inutile, gânduri negative şi alimentezi invidia. Nu ştii că de fapt copilul ei plânge în braţele unei străine în timp ce ea e la coafor sau că pe el îl respinge când ajunge noaptea acasă după job, pentru că pur şi simplu nu îl cunoaşte… Ideea e că fiecare monedă are două feţe..
Îmi amintesc că atunci când eram mică, aş cam fi vrut să fiu în pielea colegei mele de bancă. Era singură la părinţi, avea tot ce îşi doreşte, haine pe care le schimba de zeci de ori. Mult mai târziu, după ce s-a stins, am aflat că de fapt nu a fost un copil iubit şi dorit… iar ea ştia asta. Oare ce o fi fost în sufletul ei? M-a zguduit un pic.
2. Asta mă duce la punctul doi: bucură-te de ceea ce ai! V-am mai spus eu de mult tare că unul dintre cele mai de preţ daruri cu care suntem înzestraţi este libertatea (pe lângă sănătate). Ştiţi cât de mult înseamnă să poţi ieşi când vrei din casă, să pleci, să umbli, să poţi merge în picioarele goale în iarbă? Să îţi pui căştile şi să toooot mergi, fără să ai stăpân?
Poate că nu stăm în cele mai luxoase case (deşi hey, ce fain ar fi să locuim într-un Downton Abbey), însă aşa cum sunt, ne dau sentimentul de acasă. Gândiţi-vă câtă lume nu se bucură de un acoperiş deasupra capului!
Sunt pline metrourile, autobuzele, vin greu… dar dacă nu ar mai veni deloc? Luaţi-vă cu voi o carte, ascultaţi muzică, sunaţi o prietenă – va trece timpul mai uşor. Habar nu avem noi câţi oameni merg pe jos zilnic până la puncte de interes, pentru că nu au niciun mijloc de transport în comun.
3. Dăruieşte. Din suflet, chit că dai un covrig unui bătrân sau un cadou unei prietene. Ia un buchet de flori, opreşte-te pe la o cunoştinţă în drum spre casă.
Dacă ai o prietenă care tocmai a născut, gaseşti aici câteva idei de lucruri sau pur şi simplu, dăruieşte-i timpul tău. Vei vedea când va fi cazul cât de mult înseamnă asta.
4. Investeşte în prieteni (că tot spuneam mai sus). Toţi avem familii, joburi, probelem pe cap – dar o dată pe lună poţi să ieşi cu prietenele tale la o cafea. Sună-le. Sprijiniţi-vă reciproc. Nu ai nevoie de prieteni care sunt acolo doar când e vorba de băută în centrul vechi – ai nevoie de oameni pe care te poţi baza şi în momente grele. La rândul tău, fii prietenă adevărată!
5. Cu toate astea, nu îţi crea aşteptări foarte mari. Oamenii sunt diferiţi, au sisteme de valori şi aprecieri diferite. Nu pune la suflet, nu aduna îndoieli şi nu presupune când se întâmplă ceva. Mai bine vorbeşte deschis despre ceea ce te deranjează. Lucrează la relaţii punând cărămidă cu cărămidă.
6. Spune ceea ce simţi şi simte ceea ce spui. Zilele trecute i-am spus cuiva “mulţumesc“. Şi m-a întrebat de ce? Pentru că nu aş avea de ce să îi mulţumesc, ea îşi face jobul. Însă eu aşa am simţit, şi mi-am dorit mult ca ea să ştie că o apreciez.
Ştiţi, avem tendinţa de a evidenţia doar lucrurile negative. Sărim cu review-uri negative la restaurante, de exemplu. Dar câţi dintre noi transmit mulţumiri bucătarului pentru preparatul delicios cu care tocmai s-au răsfăţat? Câţi dintre noi strâng mâna celui cu care au lucrat şi îl felicită pentru că fac un lucru bun?
6. Fii optimistă. Molipsitor de optimistă! Asta îţi va face bine atât ţie, cât şi celor din jur.
7. Scapă de emoţiile negative.
7. Iartă şi lasă în urmă.
8. Nu mai trăi în trecut.
9. Îndrăzneşte. Mai ştiţi când vă povesteam că în fotografia de absolvire a masterului am părul roz? Pfoaaa, ce reacţii! Ştiţi unde m-a durut de ele? Fix la bascheţi. Pentru că aşa eram eu atunci. De ce să fi purat o mască?
Aşadar, dacă vrei să te vopseşti roz, mov, kaki, fă-o. Vrei blugi rupţi, dar mama şi-ar pune mâinile în cap dacă te-ar vedea? Ia-i. Vrei să îţi iei două tricouri şi trei pantaloni scurţi şi să pleci la mare? Nu uita de loţiunea cu spf.
Doar moartea, cuvintele spuse şi săgeata aruncată nu pot fi reparate. În rest… (acesta e un citiat pe care mi-l amintesc din clasa a şasea, dar nu mai ştiu cine şi cum exact l-a scris)
10. Acceptă-te aşa cum eşti sau lucrează să devii cine eşti. Iubeşte-te.
11. Subliniază-ţi calităţile şi bucură-te de ele. Axează-te pe ele, dezvoltă-le, cultivă-le.
12. Investeşte în tine. Fie că faci un curs. Renunţă la TV şi deschide o carte. Răsfaţă-te cu o prăjitură bună.
13. Fă-ţi timp doar pentru tine, măcar o dată pe săptămână. Chiar dacă ai copii.
Dacă are cine să te ajute cu copilul (cât e mic), acceptă ajutorul, Iar când e mare, poate merge cu tatăl la anumite activităţi pentru ca tu să ai un pic de timp doar pentru tine. Nu, nu se pune drept timpul tău orele în care calci hăinuţele sau faci mâncare.
14. Stabileşte-ţi obiective pentru termen scurt şi mediu.
15. Alege lucruri simple, dar de calitate. Nu ştiu dacă aţi citit cartea Arta simplităţii (pe care v-o recomand), care vorbeşte despre japonezi. Bineînţeles, este o diferenţă uriaşă de cultură, însă ca idee, japonezii nu îşi iau 100 de lucruri, ci două-trei de calitate.
16. Ai grijă de alimentaţia ta.
17. Odihneşte-te suficient.
18. Aminteşte-ţi că schimbarea începe cu tine, de la tine, prin tine. Fă-ţi partea cu simţ de răspundere, cu drag. Fie că duci medicamentele expirate la farmacie în loc să le arunci la coş, fie că foloseşti sacoşe textile în loc de pungi de plastic, fie că în loc să dormi, ieşi la alergat.
19. Propune-ţi, pur şi simplu, să fii fericit. Nu depinde de şi nu trăi prin alte persoane. Alege pentru tine şi asumă-ţi!
Cum vi se par sfaturile mele?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Teoretic da, practic e mai greu sa punem toate astea in aplicare :))
Practic trebuie sa ne autoeducam si sa prioritizam 🙂
Foarte utile!
imi place postarea, foarte optimista si realista, in cele din urma!
De acord cu tine! 🙂
:*
foarte frumos articolul. cunoscandu-te stiu ca nu sunt doar vorbe, ci principii pe care le traiesti si pe care le impartasesti cu prietenii tai ori de cate ori sunt in impas (multumim!) <3
Aw <3 :*
Surprizator mai mult de jumatate din cacarcteristice…. si rotusi :))
Cu siguranta fericirea porneste de la noi. Cred ca in plus, ar trebui sa ne bucuram de fiecare reusita. indiferent cat de mica.
Pingback: 57 de lucruri pe care le iubesc (şi care sunt gratuite!) - AdinaArustei.Ro
[…] (da, există aşa ceva când mai creşte copilul). E vreme de cărţi, bucurii, recunoştinţă, fericire simplă, autentică, şi gânduri. Aşa că m-am gândit ca azi să vă scriu 57 de lucruri pe care le […]