Toamna aceasta a fost tare bună cu noi, iar asta se vede în recoltele din piață. Legume care mai de care mai sănătoase, fructe care mai de care mai parfumate.. așa că nu poți să te duci în piață ca să iei un singur lucru. Nu, chiar nu poți. Iei și vinete, și ardei gras, și ardei kapia, și prune, și struguri, și roșii… spre ieșire vezi și niște mere – nu poți pleca fără să iei măcar două, cere copilul. Și uite-așa vii plin cu de toate…
Privind prada din piață, mi-a venit în gând să fac un ghiveci de legume. Așa că am pus deoparte două vinete pentru asta, alături de alte legume proaspete, am scos și niște carne, și m-am apucat de treabă.
Ingrediente necesare pentru ghiveci de legume cu carne:
Drept să vă spun, rețeta aceasta de ghiveci de legume nu cere absolut deloc carne. Însă eu am pus, pentru că în zilele anterioare am gătit mai ușor, fără carne, iar cea mică mi-a cerut express. Așa că am folosit:
- o pulpă dezosată de curcan și un pic de carne de porc, tăiate cubulețe (maxxxxxim 500 g) – opțional
- 5 morcovi (unul a dispărut în timp ce găteam – Ingrid e di-vinăăăăă!)
- 2 vinete mari
- 2 cepe micuțe
- 2 gogoșari
- 1 ardei gras
- 2-3 roșii – eu am a pus o roșie + un borcan de 400 ml de suc făcut în casă
- 3 linguri ulei pentru carne
- 3 căței de usturoi
- o frunză de dafin
- sare, piper, cimbru
- pătrunjel, mărar
Cum faci ghiveci de legume cu carne:
View this post on Instagram
În primul rând, cureți vinetele de coajă. Le poți lăsa și așa, dar mie personal nu îmi place coaja. Tai vinetele în bucăți nu prea mici (vrem, totuși, să vedem legumele, nu să facem marmeladă), le pui sare și le transferi într-o strecurătoare, la scurs.
Pui uleiul într-o tigaie cu pereți înalți, adaugi carnea și o prăjești pe ambele părți. Apoi o scoți deoparte.
Dacă nu vrei să folosești ulei deloc, pui carnea la fiert pur și simplu pentru 10-15 minute, apoi continui.
În lichidul rămas pui ceapa. Acoperi cu capacul, mai amesteci până ceapa devine moale. Adaugi morcovul, ardeiul, roșiile (sosul de roșii) și vinetele scurse. Acoperi cu capacul și lași să fiarbă 10 minute, la foc mediu, amestecând din când în când.
Dacă lichidul scade prea mult, poți completa cu apă.
Adaugi sare, piper, cimbru, dafin…. usturoiul tăiat fin (ce aromăăăăă!). Adaugi și carnea (pe care eu o scurg).
Mai lași încă 5-10 minute. Legumele se împrietenesc cu carnea, se înmoaie, iar totul e un festival al culorilor și miresmelor toamnei.
Presari pătrunjel/mărar proaspăt și servești ca atare, cu pâine sau cu mămăligă. Poți să pui ghiveciul de legume ca garnitură lângă un orez fiert.
Rezultatul este absolut delicios, vă poate spune și fetița mea de 5 ani, și gata în maximum 40 de minute.
Să aveți poftă!