Neata!
Am ramas datoare cu povestea lavandei, despre care v-am spus pe Facebook, pe pagina blogului. In sfarsit am reusit sa pun mana pe toate pozele, sa le prelucrez si sa am timp pentru aceasta postare. Voi incepe cu Muzeul lavandei si mai apoi voi lasa firul povestii sa continue peste dealuri de mov infinit.
Am ramas datoare cu povestea lavandei, despre care v-am spus pe Facebook, pe pagina blogului. In sfarsit am reusit sa pun mana pe toate pozele, sa le prelucrez si sa am timp pentru aceasta postare. Voi incepe cu Muzeul lavandei si mai apoi voi lasa firul povestii sa continue peste dealuri de mov infinit.
Daaar sa incepem cu inceputul :).
Mi-am dorit foarte mult sa vad campurile de lavanda. Inca din primele zile in Franta mi-am stabilit ca obiectiv asta. Nu stiam cum, cand sau unde, insa era pacat sa le ratez. M-am plimbat prin imprejurimile orasului si am avut de cantarit situatia: Paris sau lavanda? In Paris am mai fost de cateva ori, asa ca a ramas batut in cuie: lavanda!
Am cautat multe informatii pe internet, pana cand am gasit Ruta Lavandei (La route de la lavande). Nu stiu cine o fi facut-o, dar anul acesta – cel putin – nu a coincis cu realitatea. Am urmat indeaproape harta, insa lavanda am intalnit foarte foarte multa doar pe segmentul Sault (se citeste Sol) – Valensole (se citeste Valansol) – nu vreau sa ma dau inteligenta scriindu-va cum se citeste, dar cred ca nu toata lumea stie, asa ca imi asum riscul de-a primi rosiile aruncate.
Lavanda sau levantica incepe sa infloreasca la sfarsitul lunii iunie si se strange spre finele lui august. Eu am ajuns in zona in jurul datei de 15 iulie si a fost perfect.
Drumul catre regiunea Provence se poate face fie pe autostrada, fie pe drumuri nationale. Autostrada costa cam 10 E / 100 km, deci faceti voi calcul daca e rentant. Din punctul de vedere al timpului as fi preferat autostrada, insa din punctul de vedere al peisajului, m-am bucurat ca am ales drumurile nationale.
Franta este o tara magnifica, minunata, extraordinara. Dealuri verzi, cer albastru, drumuri bune, oameni amabili. Am regasit francezii autentici – in oras mi se pare o amestecatura prea mare.
In fiecare orasel gasiti o catedrala sau ceva de vizitat, de aceea e frumos ca Franta sa fie parcursa cu masina si sa fie presarata cu opriri dese.
Ei, dragii mei, dupa cum spuneam, am plecat spre Sault intr-o zi cu soare, o sambata extrem de frumoasa si luminoasa. Pe drum am gasit Muzeul lavandei (Musee de la lavande) – el face obiectul acestei postari. Mai exact, el se gaseste in Coustelle, un orasel prin care am trecut (adresa). Deci intamplator l-am vazut :). Asa ca am oprit si am intrat.
Va voi spune o poveste despre lavanda si aparitia ei inainte de a intra in muzeu 🙂
Se spune ca exista de mult o fata foarte frumoasa, blonda cu ochii albastri, pe nume Lavandula, nascuta in muntele Lure. La un moment dat, a dorit sa plece din tinutul in care se nascuse si s-a uitat pe harta Frantei pentru a cauta o noua locatie. Tot studiind, a ajuns la zona Provence, care era nepopulata si saraca. Vazand cat de trista era zona, fata a inceput sa planga – iar lacrimile ei, de culoarea lavandei, au cazut pe Provence. Observand ca a patat harta, Lavandula si-a sters ochii, insa era prea tarziu. Din acea zi, lavanda a inceput sa creasca in Provence. Legenda mai spune si ca fetele blonde cu ochii albastri pe care le intalnim in zilele noastre in Provence au sclipiri mov in ochi. Nu am observat lucrul acesta :), dar voi o sa stiti si-o sa va uitati mai insistent in ochii lor. Revenim la muzeu 🙂
Pretul este de 5 E pentru studenti si 6 E pentru adulti.
Inauntru vedeti cum se obtine uleiul esential de lavanda, cum se distileaza, cazane, ustensile pentru recoltat etc.
Puteti urmari si un filmulet, este foarte frumos. La iesire veti intra intr-un butic in care veti gasi zeci de produse bio, trio, eco, la a carei obtinere s-au folosit si uleiuri esentiale de lavanda si lavandina. Mi s-au parut scumpe – cam 18 E un lapte de corp, 20 E un spray de corp. Nu duceau insa lipsa de clienti, pentru ca era plin de chinezi care fugeau de colo-colo cu cosurile in mana.
Ca sa revin la lavanda si lavandina, vreau sa va spun ca este foarte usor sa le incurcati. Seamana extrem de bine, insa nu sunt aceeasi planta. Lavanda sau levantica se numeste Lavandula Angustifolia Mill, pe cand lavandina Lavandula latifolia Medikus. Lavanda (cunoscuta printe localnici ca si lavanda fina) se obtine mai greu si este folosita la produsele mai pretentioase (spre exemplu, nu o veti gasi in sapun).
La iesire veti vedea o portiune de pamant cu lavanda.
Nu mi s-a parut spectaculos – eu voiam sa vad campuri intregi, nu asa, 5 metri patrati..
Asa ca am parasit muzeul, asta a fost, mergem in cautarea levanticii adevarate!! In postarea urmatoare 🙂
Acolo era toata lavnda? Hmmm, asteptam urmatoarea postare neaparat ;))
Pupici
Cu siguranta, va urma! 😀
cred ca a fost interesant, insa eu cred ca as fi stranutat intr-o veselie chiar si langa acei 5 m patrati :)) deh, alergia.
Serios? Cum ti-ai dat seama ca ai alergie la lavanda? Nu am mai auzit pe nimeni 🙂
Faina povestea! M-ai facut curioasa in legatura cu produsele ce contin ulei de lavanda. Sper ca la postarea viitoare sa pot mirosi pozele prin ecran. :))
:)) Sa te straduiesti!
Imi plac atat de mult povestile/legendele astea locale pe care fiecare popor/regiune le creste si le trece mai departe din generatie in generatie. Frumos, foarte frumos…te invidiez.
Si mie imi place sa ma amestec cu localnicii. Am avut asa noroc ca am putut sa vorbesc.. chiar frumoasa experienta.
Ce frumos!
Merci, Miha!
vaaai, cate lucruri noi am aflat 😀
astept cu sufletul la gura urmatoarea postare 🙂
E aproape gata! Sper sa fie la fel de interesanta (cel putin) ca si aceasta 🙂
interesanta expunere, multumim, lavanda e una din aromele care le prefer 🙂
Super 🙂 Atunci a2a parte o sa te incante mai mult!
Dragut..asteptam sa vedem ce urmeaza:)
:*
Imi place, imi place… Dar vreau continuarea povestii!!!
Puupp, Adina! 🙂
Ilda
Lavender Thoughts
Pingback: Si-am vazut doar MOV in fata ochilor! [Provence, Franta] - AdinaArustei.Ro
[…] in Seychelles. 4. Insula Praslin, o minunatie din Seychelles Neata! Dupa ce v-am povestit aici despre Muzeul lavandei si alte generalitati, continui povestea calatoriei in care cautam campuri de […]