DESPRE & CONTACT

AdinaArustei.Ro
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
septembrie 1, 2012 In Lifestyle, Să gătim împreună!

Gem de prune cu nuci – reteta in imagini

Incep aceasta postare prin a va spune ca eu nu sunt adepta proviziilor. Nu vreau sa aud de zeci de borcane pregatite din timp, carate, asezate, mutate, depozitate si aliniate frumos in camara sau de cutii si cutiute cu de toate. Nu ma intelegeti gresit – nu spun sa mergem sa imprumutam de la vecinu’ un pahar de zahar, dar de aici si pana la a cumpara cu sacul e cale lunga.
Imi place sa am tot ce imi trebuie daca ma hotarasc sa fac o reteta si sa nu fiu nevoita sa cobor pana la magazin, insa pentru mine, totul cu masura. Inca un alt motiv pentru care cred ca vremea camarii a apus este lipsa spatiului. Acum camara e dressing.. 🙂
Nu vreau sa petrec ore in sir in bucatarie facand siropuri, dulceturi si zacusca. Poate ca atunci cand eram mici aceste activitati erau necesare, insa acum prefer sa imi petrec timpul liber intr-un alt mod. Imi amintesc ca mama facea multe feluri de gemuri si ca aveam fiecare cate un numar de nuci verzi de curatat :). Era jale cand ramaneam cu degetele – si cu unghiile, mai rau! – ‘murdare’ pentru zile si chiar saptamani.
Insa am fost de curand acasa si am adus o punga (probabil un kg de prune). Am ros vreo doua-trei, dar le-am abandonat. Ma gandeam sa le arunc intr-o cratita si sa fac un compot, insa a venit matusa mea in vizita si mi-a adus – cum altfel? – inca vreo doua kg de prune. M-am trezit, asadar, cu prune. Multe. Gustoase, dar multe. Si cum spatiul din bucataria mea nu e foarte generos, a trebuit sa fac ceva cu ele. Sa le arunc – era pacat. Sa le dau – nu am cui. Asa ca am decis sa fac gem de prune.
Nu am mai facut niciodata dulceata, deci a fost un level one :)) de trecut. Si pentru ca mare filosofie n-avea cum sa fie, am fotografiat procedeul – poate va ajuta.
Ce am folosit pentru Gem de prune:
– zahar – 250 gr;
– prune – 1;
– un baton de scortisoara;
– lamaie.
1. Curatam prunele de samburi.
2. Adaugam zaharul peste, amestecam usor de sus in jos si lasam cateva ore la odihnit. (sau chiar peste noapte). Se va lasa un sirop yummm.. 🙂
3. Nuca o punem intr-o tava si o bagam la cuptor pentru a se usca. Eu am pus-o vreo 30 de minute, la foc minim.
4. Revenim la fructe. Au trecut cateva ore, deci le transferam intr-un vas teflonat pentru a incepe sa le preparam.
5. Aprindem plita la foc mic si le lasam in legea lor.
6. Si lasa sirop, si lasa.. Eu am adaugat si o mana de afine, le aveam prin frigi si am scapat de ele.
7. Amestecam din cand in cand
8. Lasam la foc mic cam doua ore. Nu uitati sa amestecati!
Gemul incepe sa se ingroase, sa se lege. Ca sa vedem cand e gata, punem cateva picaturi pe o farfuriuta.
Cand o inclinam, picaturile trebuie sa stea. Cele mari s-au deplasat, pentru ca era multa dulceata 🙂 Dar cele mici nu s-au clintit.
9. Adaugam zeama de lamaie, am taiat mai putin de un sfert:
10. Revenim la nuca. Dupa ce am uscat-o in cuptor, apasam usor pe samburi si scapam de coaja. (Daca faceti tort Krantz, folositi aceeasi tehnica!)
11. Maruntim nuca dupa ce am curatat-o de coaja. Stiti procedeul :D, l-ati mai vazut la bomboanele cu lapte condensat. Sau puteti folosi un sucitor.
12. Adaugam peste gem (mie imi place cu multa multa nuca, voi puteti adauga o parte mai intai).
13. Incorporam nuca si oprim plita:
14. Pregatim borcanele, eu le-am pus intr-o tava pentru a nu se sparge:
15. Punem gemul, intoarcem borcanul:
16. Productia:
Dupa ce am pus tot gemul, le transferam intr-o patura. Facem ca un culcus si le punem asa, fierbinti. Le lasam o zi-doua, pana se racesc. Ce ramane pregatim pentru pozele artistice 🙂
Sectiune 🙂
Impresii Gem de prune:
Este foarte gustos, iar combinatia cu nuca este perfecta! Desi reteta pe care am gasit-o (si adaptat-o) cerea 1 kg de zahar, mie mi s-au parut suficiente 250 gr. Bine am facut ca am pus numai atat! Daca as fi pus 1000 gr, probabil imi crestea glicemia instantaneu si n-apucam sa mai sun la 112.
Va recomand sa gustati si eventual sa mai adaugati zahar – totul depinde de prunele pe care le aveti, cat de dulci sunt.
Sunt multumita ca prima mea incercare de a face dulceata a fost un succes, am folosit inteligent fructele, nu le-am aruncat.. pai da, copiii din Somalia mor de foame si noi aruncam? 😐 Nu se poate!
Nu stiu daca o sa simt o mare satisfactie, sau in orice caz, mai mare decat daca as fi desfacut un magiun de Topoloveni, dar macar pot sa zic c-am facut si eu la viata mea dulceata.
Ceea ce va invit si pe voi! 🙂
Share62
Pin
62 Shares
reteta reteta in imagini
Previous StoryO vizita la Muzeul Lavandei si-o poveste
Next StoryBuline, buline si iar buline :)

Related Articles

  • Desert cu faina de orez
  • Pate de casa - Reteta in imagini

22 replies added

  1. bydee-make-up septembrie 1, 2012 Răspunde

    Nu pot sa spun de cat felicitari!
    Tu chiar esti o adevarata gospodina, iar daca ai facut si primul/gem dulceata … nu mai are cine sa ma contrazica ;)))
    Pupici

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Merci, Dee 🙂 :*

  2. Papadiile Ruxandrei septembrie 1, 2012 Răspunde

    Nici eu nu sunt de acord cu excesul de zahar in dulceturi, prajituri, am mai adaptat si eu retete la acest capitol. Si nici aruncatul mancarii nu-mi place, prefer sa cumpar cat imi trebuie decat sa iau cu tonele pe principiul "sa fie". Sunt curioasa cum e cu nuca, nu cred ca am mancat vreodata.
    Eu stiu sigur ca atunci cand voi face dulceata prima oara va fi de cirese amare. E preferata mea. Si prima placinta va fi cu mere. E preferata lui. 🙂

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Imi amintesc ca atunci cand eram mica, bunica facea magiun si ii punea nuca. De aceea am pus si eu.
      Mama face dulceata de cirese amare, dar eu nu am avut de unde sa iau.. imi place si mie mult!
      Cu o reteta de placinta cu mere te astept peste vreo 2-3 saptamani – am in plan, insa nu stiu cand 🙂
      Te pup.

  3. Papadiile Ruxandrei septembrie 1, 2012 Răspunde

    Uitasem esentialul: imi plac pozele. Iti vine sa le mananci! :))

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Merci! esti tu draguta, mie mi se par ..banale 🙁

  4. miha.ela septembrie 1, 2012 Răspunde

    Azi am pus un ceaun mare cu prune pentru gem pe foc 😀
    Azi am pus si un sac de castraveti la murat.
    Tot azi am mai facut inca o portie de suc de rosii.
    Bonus 😀 am tocat jumatate de sac cu ardei pentru la congelator.

    Arata foarte bine gemul tau, cu nuca nu am preparat niciodata si nici nu stiam de faza cu statul in cap. Dupa ce au fost puse fierbinti la borcane, imediat stranse cu putere. Etichetate si puse pe raft langa surate.
    Mie nu-mi plac chestiile din comert si nici sa dau altora bani ca ar fi eco/bio si nu-mai-stiu-cum. Imi place sa stiu ce mananc.

    Stiu ca e multa munca, am avut ajutoare, am fost 4 insi, ne-am coordonat foarte bine si am terminat destul de repede.

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Miha, felicitari daca ai si rabdare si pentru cine. Eu insa nu am familie mare..
      Incearca sa pui borcanele invers si compara. Eu zic ca se sterilizeaza mult mai bine. Si mama le pune la fel, apoi transfer in patura si lasate sa se raceasca pana cand vor ele.
      Harnicuto 🙂

    • miha.ela septembrie 4, 2012 Răspunde

      O sa incerc, chiar azi i-am povestit soacra-mii. :*

      Ce am facut impart la doi, jumate noua(eu si cu sot)si jumatate socrilor, cred ca suntem doar mancaciosi, numerosi suntem doar cand ne strangem tot familionul. 😀

  5. Liz septembrie 2, 2012 Răspunde

    🙂 frumoasa postare. N-am facut niciodata. Poate ma motivezi si pe mine 😀

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Daca ai de unde sa iei fructe, fa si tu! :*

  6. Enchanted Ana septembrie 2, 2012 Răspunde

    Tocmai a terminat si mama ieri gemul..mirosea superb in toata casa!

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Sa fie sanatoasa mama si sa mai faca! 🙂

  7. Alina septembrie 2, 2012 Răspunde

    eu am facut anul trecut gem de caise, mi s-a parut usor de realizat. anul acesta n-am pus nimic, din cauza ca am gasit greu fructe si am preferat sa le mananc.

    in casa mea nu s-a facut niciodata gem de prune cu nuca, poate ar trebui sa incerc 🙂

    • MeG septembrie 2, 2012 Răspunde

      Incearca, dar nuca musai uscata asa 🙂

  8. KaBea septembrie 2, 2012 Răspunde

    Mamaaa,ce bunatate! Inca n-am apucat sa fac decat compot si…..zacusca! 😀 Cand o sa ai un copil, probabil se vor schimba prioritatile si peste ceva vreme ,o sa ne povestesti si mai multe retete! :))
    Vreauuuu sa degust! :*

    • MeG septembrie 3, 2012 Răspunde

      Vai, Kabea, zacusca! Suna bine! Felicitari, esti o gospodina!
      Eu am trecut doar de nivelul unu :))

    • KaBea septembrie 5, 2012 Răspunde

      Draga mea,pana sa ma marit,recunosc,nu prea am facut decat de nevoie,dar dupaaa….in special pentru copil faci ceea ce ziceai ca n-ai face ! :))
      Treci usor la urmatoarele nivele,ai sa vezi 🙂 !
      Sper sa apuc si eu sa pun reteta,e deosebita,garantat ! 🙂
      Pupici!

  9. Jane septembrie 2, 2012 Răspunde

    Bun gemul arata si foarte bine dar eu nu le faceam cu nuca acum am sa le fac asa multumesc .

    • MeG septembrie 3, 2012 Răspunde

      Incearca sa pui nuca uscata (cum am facut-o eu, e mult mai gustoasa decat cea cruda) intr-o parte, poate o sa iti placa!
      Pup ya

  10. Gabriela Streche septembrie 2, 2012 Răspunde

    Draga Megut ma surpinzi…am vazut eu ca te pricepi la bucatareala dar cu gemul m-ai lasat fara cuvinte. Foarte, foarte simpatic. Promit ca daca intru in bucatarie blogul tau o sa fie singura sursa de inspiratie.

    • MeG septembrie 3, 2012 Răspunde

      Gabriela, pai se poate.. fugi si pune-ti sortul de bucatarie! E posibil sa-ti placa sa te joci cu ingredientele!
      Te pup.

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Despre mine

Adina Aruştei

Bună şi bine ai venit pe blogul meu! Te invit să păşeşti cu încredere într-o lume plină de culoare şi frumos.  Citeşte mai mult...

Scriu și pe

Adina Aruştei

Hai şi pe Facebook!

Facebook

Comentarii recente

  • Top 5 irigatoare bucale pe care să le încerci - AdinaArustei.Ro la Cum alegi un irigator (duş) bucal? Modele şi recomandări
  • 20 de idei de pachet pentru școală - inspirație #4 - Super-Mami.Ro la Chec pufos cu fructe sau cu cacao
  • Ce să faci cu copilul în Istanbul - mini vacanța noastră de 1 iunie la Turist in Istanbul: Generalitati
  • Şamponul pentru cai - mit sau adevăr? la Cum îngrijeşti pielea cu dermatită seboreică
  • Unde Gasesc Gardasil 9 - Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Vaccinul Impotriva HPV la Vaccinul HPV – experiența mea cu cele trei doze

Articole mai vechi

Hai și pe Instagram!


adina.arustei

View

Aug. 5

Open
La mai puțin de două ore de București se află salina Slănic și după ce am fost acolo, cred că merită să o recomand.
Galeriile se află la 208 metri sub pământ și sunt absolut impresionante! 😍 
Aerul sărat din Salina Slănic e incredibil și curată tot. 🧘‍♀️✨ Dacă n-ai fost încă, well... trebuie să mergi! 💙
Înainte de a pleca, află de pe www.Super-Mami.ro ce trebuie să iei cu tine. Avem articol dedicat 🎉
---
#salinaslanic #visitromania #romania #romanian

La mai puțin de două ore de București se află salina Slănic și după ce am fost acolo, cred că merită să o recomand.
Galeriile se află la 208 metri sub pământ și sunt absolut impresionante! 😍
Aerul sărat din Salina Slănic e incredibil și curată tot. 🧘‍♀️✨ Dacă n-ai fost încă, well... trebuie să mergi! 💙
Înainte de a pleca, află de pe www.Super-Mami.ro ce trebuie să iei cu tine. Avem articol dedicat 🎉

---
#salinaslanic #visitromania #romania #romanian
...

70 2

adina.arustei

View

Iul. 14

Open
După drumul sushi-ului de acum ceva timp, încep drumul pastelor 😜
Cine și ce paste recomandă în București? Unde le găsim pe cele mai bune? 
Swipe swipe, poate îți fac poftă și îți vin idei 😶‍🌫️🍝
---
#pastalover #pasta #italianfood #italiano

După drumul sushi-ului de acum ceva timp, încep drumul pastelor 😜
Cine și ce paste recomandă în București? Unde le găsim pe cele mai bune?
Swipe swipe, poate îți fac poftă și îți vin idei 😶‍🌫️🍝

---
#pastalover #pasta #italianfood #italiano
...

53 5

adina.arustei

View

Iun. 23

Open
9 ani de Ingriduț,
9,(9) motive pentru care o iubesc. Hm. Doar atâtea?...
La mulți ani, copil rupt din soare! ♥️
---
#birthdaygirl #9th #nineyearstogether
#birthday

9 ani de Ingriduț,
9,(9) motive pentru care o iubesc. Hm. Doar atâtea?...

La mulți ani, copil rupt din soare! ♥️

---
#birthdaygirl #9th #nineyearstogether
#birthday
...

104 17

adina.arustei

View

Iun. 17

Open
Happiness is... Fresh #lavender. With a twist 🌹
Cui îi mai place lavanda? 💜
---
#happiness #mood #lavender #nature #shareyourvibe

Happiness is... Fresh #lavender. With a twist 🌹
Cui îi mai place lavanda? 💜
---
#happiness #mood #lavender #nature #shareyourvibe
...

49 5

adina.arustei

View

Iun. 7

Open
Opriți internetul, stați așa un pic, că treaba-i foarte serioasă!
Vreau să vă fac cunoștință cu niște Mofturi. Așa le-a zis mama lor, Mofturi, că eu le-aș fi zis "Mai vreau, da' nu mai pot".
Deci mofturi, da' nu de alea de copil, că-i gheața prea rece, roșia prea roșie și laptele prea alb.
Nu. 
Vorbim aici - sau mai bine zis, voi și priviți, noi am degustat 🫣 - ozn-urile dulciurilor, din punctul meu de vedere. 
Cine mă cunoaște știe că foarte rar refuz dulce și sunt zile în care întreb prin birou CINE și CE ARE. Așa că privesc cu interes si fac  diferite topuri. Degustând, ofc 🙈
Nimic convingător de la începutul anului, daaaar Mofturile... 
tot avem zilele astea libere, profitați și mergeți pe strada Tunari 85 la @mofturidulci .Atât zic.
Și mai întreb și: ghicește cineva ce gusturi au Mofturile mele? 😁🦄
Ps: Da, știu, Bezea are fața aia oropsită pentru că a trebuit să se mulțumească doar cu mirosul 🤕
--
#bucharest #musttryinbucharest #yummy

Opriți internetul, stați așa un pic, că treaba-i foarte serioasă!
Vreau să vă fac cunoștință cu niște Mofturi. Așa le-a zis mama lor, Mofturi, că eu le-aș fi zis "Mai vreau, da` nu mai pot".
Deci mofturi, da` nu de alea de copil, că-i gheața prea rece, roșia prea roșie și laptele prea alb.
Nu.
Vorbim aici - sau mai bine zis, voi și priviți, noi am degustat 🫣 - ozn-urile dulciurilor, din punctul meu de vedere.
Cine mă cunoaște știe că foarte rar refuz dulce și sunt zile în care întreb prin birou CINE și CE ARE. Așa că privesc cu interes si fac diferite topuri. Degustând, ofc 🙈

Nimic convingător de la începutul anului, daaaar Mofturile...
tot avem zilele astea libere, profitați și mergeți pe strada Tunari 85 la @mofturidulci .Atât zic.

Și mai întreb și: ghicește cineva ce gusturi au Mofturile mele? 😁🦄

Ps: Da, știu, Bezea are fața aia oropsită pentru că a trebuit să se mulțumească doar cu mirosul 🤕
--
#bucharest #musttryinbucharest #yummy
...

24 0

adina.arustei

View

Mai 23

Open
Astăzi am lansat seria HONOR 400 ✨
Am fost trup și suflet implicată în această lansare, cine lucrează cu mine știe că am trimis emailuri la 1 noaptea, la 6 dimineața, din uber, din aeroport, din holul vreunui hotel, de la și din metrou. Am tras pe dreapta și am răspuns pe WhatsApp.
Am intrat în ședințe în timp ce am dat feedback, am aprobat (sau nu) și am prezentat și vorbit despre piețele mele. 
Am analizat, am propus, am făcut strategii cu GM-ul, am coordonat oameni, am făcut onboarding, am explicat de două-trei-cinci ori. 
Am făcut de toate, de nici nu mai știu care e fișa postului meu.
Am muncit, am muncit, am muncit.  Și, între timp, am fost și mama Bezelei și a lui Ingrid, am spalăt și pieptănat păr blond, am făcut pachețel, m-am jucat, am citit și am ieșit în parc 👯
Când mi-a venit să plâng că-s singură, fără Calin Clej , am plâns, mi-am plâns nenorocul de a fi avut un om așa valoros lângă mine și de a-l fi pierdut prematur, și apoi m-am întors la laptop. Chiar, mâine... Vor fi două luni. În care în stânga mea a fost liniște... 🕊️
Când mi-a venit să zic "Gata!", a urmat ca un ecou: "Și cine face totul în locul meu? Cui las eu brandul ăsta atât de iubit de Călin?"
Când n-am mai putut, tot am mai putut un pic 🥹
Dar acum că am lansat - despre asta e vorba, de fapt, vreau să vă arăt una dintre cele mai impresionante funcții AI de pe #HONOR400: transformarea unei imagini statice în videoclip - swipe left! 
Am luat o poză veche, de când eram bebeluș - o știți, am mai pus-o pe aici, și am așteptat să văd magia.
Rezultatul este absolut incredibil și sunt curioasă ce va spune mama. 
Oare așa drăgălașă eram când eram bebeluș? ♥️🥹
---
#CreateLikeaPro #HONORAI

Astăzi am lansat seria HONOR 400 ✨
Am fost trup și suflet implicată în această lansare, cine lucrează cu mine știe că am trimis emailuri la 1 noaptea, la 6 dimineața, din uber, din aeroport, din holul vreunui hotel, de la și din metrou. Am tras pe dreapta și am răspuns pe WhatsApp.
Am intrat în ședințe în timp ce am dat feedback, am aprobat (sau nu) și am prezentat și vorbit despre piețele mele.
Am analizat, am propus, am făcut strategii cu GM-ul, am coordonat oameni, am făcut onboarding, am explicat de două-trei-cinci ori.
Am făcut de toate, de nici nu mai știu care e fișa postului meu.
Am muncit, am muncit, am muncit. Și, între timp, am fost și mama Bezelei și a lui Ingrid, am spalăt și pieptănat păr blond, am făcut pachețel, m-am jucat, am citit și am ieșit în parc 👯
Când mi-a venit să plâng că-s singură, fără Calin Clej , am plâns, mi-am plâns nenorocul de a fi avut un om așa valoros lângă mine și de a-l fi pierdut prematur, și apoi m-am întors la laptop. Chiar, mâine... Vor fi două luni. În care în stânga mea a fost liniște... 🕊️
Când mi-a venit să zic "Gata!", a urmat ca un ecou: "Și cine face totul în locul meu? Cui las eu brandul ăsta atât de iubit de Călin?"
Când n-am mai putut, tot am mai putut un pic 🥹

Dar acum că am lansat - despre asta e vorba, de fapt, vreau să vă arăt una dintre cele mai impresionante funcții AI de pe #HONOR400: transformarea unei imagini statice în videoclip - swipe left!
Am luat o poză veche, de când eram bebeluș - o știți, am mai pus-o pe aici, și am așteptat să văd magia.
Rezultatul este absolut incredibil și sunt curioasă ce va spune mama.
Oare așa drăgălașă eram când eram bebeluș? ♥️🥹
---
#CreateLikeaPro #HONORAI
...

113 22

adina.arustei

View

Mai 20

Open
Nopți și nopți la rând am dormit nemișcată, ca să nu o trezesc. Pe Ingrid, zic 🙈 și poate că mă durea spatele, îmi era sete, îmi era foame, dar întotdeauna a fost ea cea mai importantă. Am preferat să o las să doarmă, să îi număr degețelele, să mă joc în părul ei, să încerc să adorm la loc... Orice, numai să nu mă ridic, pe cât posibil.
Azi noapte m-am trezit pe la trei, dar surpriză: un sentiment familiar, dar totuși, îngropat printre alte zeci, sute, mii, de amintiri. Nu am putut decât să mă uit la ele, așa îngrămădite cum erau pe mine, și să zâmbesc 🥹
Uitasem cum e să fii captiv și totuși, să vrei asta, să accepți și să ți se pară firesc. Și să îți fie și drag.
E singura captivitate pe care o voi mai accepta vreodată.
---
#thisislove #lovestory #catlife #catandgirl #sleeping #love

Nopți și nopți la rând am dormit nemișcată, ca să nu o trezesc. Pe Ingrid, zic 🙈 și poate că mă durea spatele, îmi era sete, îmi era foame, dar întotdeauna a fost ea cea mai importantă. Am preferat să o las să doarmă, să îi număr degețelele, să mă joc în părul ei, să încerc să adorm la loc... Orice, numai să nu mă ridic, pe cât posibil.
Azi noapte m-am trezit pe la trei, dar surpriză: un sentiment familiar, dar totuși, îngropat printre alte zeci, sute, mii, de amintiri. Nu am putut decât să mă uit la ele, așa îngrămădite cum erau pe mine, și să zâmbesc 🥹
Uitasem cum e să fii captiv și totuși, să vrei asta, să accepți și să ți se pară firesc. Și să îți fie și drag.
E singura captivitate pe care o voi mai accepta vreodată.
---
#thisislove #lovestory #catlife #catandgirl #sleeping #love
...

192 10
Mai multe... @adina.arustei

  • Termeni & Condiții
  • Confidenţialitate

Copyright ©2024 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Hai în comunitatea AdinaAruştei.ro! Urmăreşte-mă pe Facebook:

AdinaAruştei.Ro