Dragile mele gospodine,
Pentru astazi am pregatit o reteta nu foarte aratoasa, ce-i drept, insa foarte sanatoasa si gustoasa. Va garantez asta!
Am dorit sa inlocuiesc pateul pe care il vedem in comert cu ceva.. facut in casa. Cu o pasta in care stiu ce pun, in care sa nu existe E-uri sau alte prostii. Asa am ajuns la reteta de mai jos pe care am executat-o si papat-o rapid. Sunt sigura ca daca aveti copilasi cautati si voi retete si tipuri de mancare care sa fie cat mai naturale cu putinta. Asadar, va invit sa faceti pate in casa!
Pentru a face Pate de casa – Reteta in imagini, avem nevoie de:
– 500 gr ficatei de pasare proaspeti (in ultima perioada am luat de curcan si credeti-ma, se vede si simte diferenta!);
– un morcov;
– o ceapa;
– telina;
– patrunjel radacina;
– 50 gr unt;
– 2 linguri smantana;
– foi de dafin, piper;
– condimente (eu am avut un mix adus din Africa; el contine nucsoara, ghimbir, piper, cardamom si ienibahar, asa ca nu am mai pus nimic);
– sare si piper.
Cantitatile sunt la libera alegere – puteti folosi mai mult ficatel, de exemplu.
Cum procedam pentru a face Pate de casa – Reteta in imagini:
1. Spalam ficateii, ii curatam de pielitele albe si ii punem la fiert impreuna cu morcovul, ceapa, telina, patrunjelul. Nu adaugam sare, pentru ca se intaresc!
2. Cand incep sa fiarba, spumuim.
Daca nu aveti copilasi care sa pape pateul, puteti pune si putin vin alb 😉
3. Verificam ca legumele si ficateii sa fie fierti. Transferam in vas.
Eu am decis sa las si legumele, pentru ca doar ficatul mi s-ar parea inecacios. Voi decideti daca le scoateti sau nu!
4. Folosind un mixer vertical, pasam.
5. Adaugam untul:
7. Lasam la racit. Adaugam smantana, care va face amestecul mai cremos:
8. Sare si piper dupa gust:
9. Omogenizam si dam la frigider.
Rezultatul Pate de casa – Reteta in imagini:
Impresii:
Daca va doriti un pateu de casa mai cremos, puteti adauga mai multa smantana. De asemenea, puteti pune mai multe legume. Mie mi s-a parut perfect asa – nici piure de legume, nici ficat inecacios. Se poate pastra pentru maximum o saptamana la frigider, in caserole inchise ermetic.
Eu ma declar multumita de alternativa pe care am gasit-o clasicului pate din supermarket si cu siguranta o sa refac reteta. Este simpla, rapida si, cel mai important, stiu ce contine.
Cum vi se pare propunerea mea culinara de astazi? Puteti sa il folositi pentru a face oua umplute!
Va pup si va trimit un zambet!
Arata delicios pana si pentru mine, care nu mananc ficat nici legata si batuta. :)) Culmea e ca pateul imi place, deci clar as gusta. :p
Dana, daca ai gusta, pofteste la bucatarie :))
Eu sunt copilul inca, la mine in casa. :)) Deci daca pun un picior in bucatarie ma mananca mama cu fulgi cu tot. :)) I-am aratat reteta, poate face ea
intr-o vreme faceam foarte des pate in casa :). acum cred ca ne-am lenevit, dar e buuuun!
Asa faci si tu, Alinuta?
Mmmm…e o reteta asa de simpla ca nu am cum sa nu o incerc si eu. Voi pune si vin alb si cred ca va fi delicios…pate cu vin…yummy 😀
Astept impresii, Macy 🙂
Si pun pariu ca e mult mai gutos decat cel din comert:)
Clau, eu zic ca da!
aveam impresia că este mai complicat să faci pateu, dar chiar e simplu. și pare foarte delicios. cu siguranță voi încerca 🙂
Simina, eu sunt asa cu lasagna. Mi se pare mai usor sa mut muntii din loc pana sa o fac – nu stiu de ce.. Dar trebuie sa o incerc o data!!
Ma bucur ca ai vazut ca se face relativ repede si usor 🙂
Yummy! Si eu fac pate de casa de vreo cateva luni cam dupa aceeasi reteta ca si tine. Si n-am de gand sa ma intorc la cel din comert.
Yey, ne potrivim:)
Foarte buna reteta! O incerc si eu cat de curand!
O zi cat mai frumoasa!
Maria, astept impresii. Sper sa ii placa Dienucai!
Va pup!
Eu fac foarte des pate de casa. Si de mult nu mai cumpar din comert, care e plin de euri, numai de ficat nu. Exact asa e si reteta mea.
Lorena, super! Ma bucur ca si tu esti adepta pateului de casa 🙂
Asta e clar o reteta pe care o s-o incerc. Multumesc pentru idee, mie imi place foarte tare ficatul, chiar si pateul din comert, recunosc are un gust nu chiar bun si avand in vedere ca exista alternativa asta mult mai sanatoasa, se merita. Multumesc din nou pentru reteta, pupici 🙂
Ladybug, dupa ce o faci, astept impresii :). Te pup si ma bucur ca ti-am dat o idee buna!
Si eu vreau sa fac de ceva vreme pateu in casa, bunica mea face si ceva asemanator avea reteta, doar ca fara morcoveata si patrunjelul radacina, cred ca nici smantana nu punea. Multumim ptr reteta, cu siguranta o trec in carnetelul de retete,mie imi place mult pateul facut in casa, si este mult mai sanatos!
Carmen, mie mi se pare ca mai schimba gustul, il face mai cremos. La urma urmei, sunt legume, ce poate fi rau la ele? Acum depinde de gusturi 🙂 – mie mi se opreste in gat numai ficat pasat 🙂
Te pup!
Nu am mai facut demult pate de casa, insa cred ca-i cazul sa mai fac, dupa ce mi-ai facut pofta :). Eu mai adaugam si un galbenus de ou fiert!
Ana-Maria, eu pun galbenus cand fac oua umplute. Cam asa procedez. E buna ideea si cu galbenusul – si cu albusul faci bezele! Ce zici? 🙂
Zi frumoasa, draga mea!
si eu fac des . doar nu le fierb, le inabusesc
Doc, o sa incerc si asa!
Mama mea face un pateu de casa si tare e bun. Am sunat-o acum sa-i spun ca trebuie sa puna si ea smantana in el. Abia astept sa ma duc acasa 😀
As face eu maine dar din pacate nu am blender 🙁 Asa ca mai stau cu pofta pana ajung acasa.
Gabriela, cred ca tine de gusturi. Stiu persoane care nu pun smantana, insa asa cum spuneam, mi se pare prea inecacios.
Pofta in cui pana ajungi acasa.. 🙂
Te pup!
Arata bine!Eu de peste un an jumatate am renuntat la carne (ireversibil) si pateuri fac doar din linte,naut,mazare verde fina ,cel putin pana acum! 🙂 Oricum ce e facut de tine acasa e mereu mai gustos si mai sanatos ! Te pup!
Mihaela, te felicit! Eu nu pot sa spun ca mananc foarte multa carnita, insa prepar.. pentru ceilalti.
Abia astept sa iasa mazarea proaspata, asta apropo de ceea ce spui tu 🙂
Te pup!
Yummy. 😀
A fost 🙂
Am facut si eu pate de casa si mi s-a parut inecacios cum spui si tu, o sa incerc cu legumate data viitoare, sper sa fie bun-bun. Mersi de pont 😉
Dami, astept impresii 🙂 Eu zic ca oricum o sa schimbe gustul!
Gata, m-ai convins – trebuie sa fac si eu pate de casa 🙂 ca tot voiam de ceva vreme, aveam si eu o reteta intr-o carte scrisa de Carmen Bruma.
Te pup :*
Pai ia sa faci 🙂 eu una te astept cu impresii.
Pupici!
Revin 🙂 sper sa fac saptamana aceasta. :*
Chiar voiam să caut o rețetă de pate de casă. Ficățeii sunt în frigider, așa că mâine sigur încerc rețeta ta.
Si noi facem pate in casa, eu nu mananc deloc cumparat 🙂
L-am facut si eu dupa reteta ta si a fost delicios <3
Ma bucur! Sa va fie de bine 🙂
Yummy… O sa incerc si varianta cu legume…arata foarte bine!!!
Pingback: Oua umplute - reteta in imagini
[…] Ce am folosit pentru Oua umplute – reteta in imagini: – o lingura de smantana; – o lingurita de mustar; – o lingurita de maioneza (comoda de mine cumpara maioneza); – sare, piper; – un pateu – vedeti doua, dar mi-am dat seama ca ajunge doar una – daca aveti timp, puteti face pate de casa (reteta); […]