O alta planta minune, plina de proprietati pe care noi, europenii, nu prea le cunoastem, este ghimbirul (ginger fiind denumirea in engleza). Desi ciudat, in timpul romanilor ghimbirul era foarte popular.
Acesta poarta denumirea stiintifica de Zingiber officinale si este o specie de planta perena care are nevoie de o temperatura ridicata si de o umiditate permanenta pentru a creste. Este foarte apreciat in bucatariile chinezeasca, indiana, thailandeza. Consumam rizomul de ghimbir, care este mai subtire sau mai gros, in functie de maturitatea plantei si care are forma neregulata, e contorsionat si noduros. Gustul este iute, fiind asemanat cu cel al piperului.
Ghimbirul se foloseste ca si condiment in prepararea dulciurilor, supelor, preparatelor din carne (in plus, atenueaza mirosul de peste, scoici, miel). In diferite bucatarii se foloseste atat crud, cat si fiert. Crud se da prin razatoare si se foloseste in prepararea unor paste; fiert, isi pierde din aroma insa ii creste iuteala.
Ghimbirul este foarte intalnit in bucataria japoneza. Poate l-ai intalnit sub forma marinata atunci cand ai servit sushi, alaturi de pasta wasabi.
Pe langa faptul ca e folosit ca si condiment, ghimbirul este folosit cu succes si ca tratament natural pentru tratarea unor afectiuni.
El este un antibiotic natural, foarte bun antiinflamator si antiseptic pentru organism. Are proprietati diuretice si este indicat in litiaza renala, piatra la rinichi, retentii urinare, infectii urinare.
Mai mult, are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare.
În raceala acționeaza asupra plamanilor, stomacului și splinei. Calmeaza inflamatiile gatului, febra, raguseala. Este recomandat persoanelor apatice, fara pofta de mancare; este un bun stimulent al organismului.
Reumatism, greata, indigestie, probleme de circulatie.. toate pot fi ameliorate urmand un tratament cu ghimbir. Fie consumat proaspat sub forma de rondele, fie fiind consumat ceaiul.
In cosmetica se foloseste in lotiuni care ajuta la tonificarea si regenerarea parului. Lotiunile de corp pe baza de ghimbir intineresc pielea si ii ofera elasticitate. In industria parfumurilor rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata, oferind caldura si personalitate parfumurilor.
Acum ghimbirul se poate gasi cu usurinta si in magazinele noastre proaspat, sub forma de pudra, marinat sau cristalizat.
Eu am avut probleme cu stomacul si tot cautand remedii naturale, am gasit informatii si am primit sfaturi de la fetele de pe Fabs despre ghimbir si am inceput sa il consum sub forma de ceai (va voi arata pas cu pas cum il fac intr-o postare viitoare), fie sub forma de pasta (obtinuta din ghimbir dat prin razatoare, miere si lamaie; se consuma cate o lingurita de pasta dimineata).
Daca sunteti curioasa de modalitatea de a prepara un ceai de ghimbir, dand click pe numele rooooz veti ajunge la articolul dedicat.
Pana una alta, voi consumati ghimbirul? Sub ce forma?
chiar ma gandeam sa cumpar intr-o zi sa vad ce gust are dar n-am mai reusit
e iuteeeeeeeeeeee 🙂