Azi e zi libera. Asa ca am trecut la fabricat articole si mai ales, la facut poze. Cand m-a intrebat o prietena ce fac, i-am spus ca “-Fotografiez un buah pulasan”. Raspunsul meu probabil a facut-o sa ridice o spranceana si mi-a zis sa fiu serioasa!
Asa ca trebuia sa dezleg misterul – de ce sa fiu acuzata ca-s neserioasa, cand eu tocmai asta faceam? 🙂
Buah pulasan este un fruct, deci pe el il fotografiam. Am cumparat mai demult din piata unul, insa nu retinusem numele. In weekend am fost iar in piata si am primit crenguta asta, nu stiu cum sa-i spun altfel, cu fructe pulasan, de la un vanzator. Mi se intampla sa primesc fructe moaca atunci cand merg prin piata :). Ca sa revin, buah Pulasan este originar din Malaezia. Este confundat des cu rambutanul pentru ca seamana destul de mult. Totusi, buah pulasan -ul nu are tepii asa lungi si subtiri. In interior insa ambii sunt la fel.
Buah pulasan face parte din familia Sapindaceae. Se spune ca este mai dulce decat lycheea (litchi) sau decat rambutanul, insa exemplarele pe care le-am avut eu nu mi-au confirmat acest lucru.Numele ‘pulasan‘ vine din cuvantul in malay ‘pulas‘, care inseamna ‘a rasuci’. Cam asa se desface fructul: tragi in parti, cu o rasucire usoara. Eu folosesc intotdeauna cutit, e mai simplu :). Tepii nu sunt duri.
Copacul este ornamental si rodeste cel mai bine dupa un sezon uscat.
Fructul acesta exotic, parfumat, are sambure in mijloc, insa fata de samburele rambutanului, el poate fi consumat, fiind asemanator migdalei.Mie nu imi place textura fructului, e oarecum gelatinos, insa malaezienii il prefera rambutanului. Sucul este delicios in schimb.
Fructele se vand cu 4-5 RM (aproximativ 4-5 lei / kg). Pe cand rambutanul se gaseste in majoritatea lunilor anului, pulasanul se gaseste doar in anumite luni ale anului (spre toamna). In lume mai este cultivat in Filipine, Costa Rica (destul de rar il veti gasi spre vanzare), Thailanda si Indonezia.Daca ajungeti ca turist in Malaezia si il gasitit, incercati-l!
Seamana cu un Lychee. E mare diferenta intre ele? mie imi pare la fel.
Ca si aspect, cam seamana. Dar lycheea e mult mai parfumata, mai aromata. In plus, e un pic mai moale.
Vrem și noi în România așa ceva! În ultima vreme am început să-mi cam fac o listă cu produse exotice, dar n-am de unde le lua! Vreau banane roșii, guave roșii (miezul roșu), guanabana, rambutan, pulasan, durian, baby ananas (e la CORA, dar scump… 12 lei bucata și mai e pe la Selgros, dar necopt), baby banana, sapote, fructul stea, physalis, cartofi violet, kiwi auriu, pepino, pitahaya, un alt fruct de cactus (am mâncat unul din Kaufland prin septembrie… Semăna înteriorul cu un pepene roșu la fel și gustul… Parcă secționai un cactus… Așa arăta… Mama a zis că are gust de sfeclă roșie, mie nu mi s-a părut), kumquats și poate un fruct de seetie (erau prin magazine, dar n-am avut curaj să-l încerc… Ce gust are? îmi părea a fi o grefă necoaptă și mie nu-mi plac grefele). Dumneavoastră ați încercat dorințele mele? Ce știți despre ele și câteva locații de unde să le cumpăr, ar fi ideal să-mi dați. Mulțumesc!
Buna!
Foarte completa lista ta 🙂
Din pacate insa, daca vrei fructe din acestea exotice la preturi decente, ai face bine sa iti strangi banuti si sa calatoresti in tarile calde :).
Acum serios, am incercat majoritatea celor pe care le-ai enumerat si intr-adevar, sunt deosebite. Bananele rosii sunt cele mai gustoase dintre bananele pe care le-am gustat pana acum 🙂
La noi sunt slabe sanse sa le gasesti – si oricum, daca le gasesti, dupa ce ca sunt exagerat de scumpe, nici nu sunt autentice. Crede-ma ca nu are nicio legatura mango-ul pe care il gasim noi in Cora cu cel din Malaezia/Singapore spre exemplu. Si bananele au un gust mai fad.. Daca as fi in locul tau, as pastra lista si-as munci mult, ca sa pot pleca si sa le pot gusta la ele acasa 🙂
Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu locatii.
Ah, am uitat: sweetie e un 2 in 1, portocala cu grapefruit. Mie imi place, desi uneori e destul de uscat, de sec. Pomelo e cam la fel, sa spunem – tot "ruda" cu grapefruitul.