Neata! Ploua si e asa urat in Bucuresti! Asa ca m-am hotarat sa va iau cu mine, plecam depaaaarte 🙂
Dupa cum stiti, acum ceva vreme am inceput usor usor sa scriu despre Thailanda. Dupa ce am pus la punct lucrurile administrative – generalitati si primele impresii in articolele Generalitati si Primele impresii, haideti sa vedem cum a decurs mai departe calatoria 🙂
Dupa cum stiti, acum ceva vreme am inceput usor usor sa scriu despre Thailanda. Dupa ce am pus la punct lucrurile administrative – generalitati si primele impresii in articolele Generalitati si Primele impresii, haideti sa vedem cum a decurs mai departe calatoria 🙂
Dupa ce am ajuns la hotel (cu mare greu – ba pe jos, ba cu transportul in comun), ne-am lasat bagajele, am facut repede un dus si am taiat-o spre Khaosan Road. Locatia hotelului a fost foarte buna, aproape de aceasta strada foarte celebra si animata. Asa ca in prima dupa amiaza ne-am amestecat printre zecile, miile de turisti de pe Khaosan Road si am explorat putin zona. Dupa un somn bine meritat, a doua zi de dimineata, dupa micul dejun, am pornit cu harta in mana spre obiectivele turistice. Aveam cat de cat o imagine a celor care trebuiau vizitate (cam multe pentru o zi!), asa ca am purces la drum 🙂
Inutil sa spun ca pe oriunde treceam erau parcate tuk-tuk-uri si taxiuri, iar soferii te agasau cu intrebari; unii iti luau (ca sa nu zic smulgeau) harta din mana, intrebau ce vrei sa vezi si iti faceau ei un traseu pentru un pret “fair” (corect). Ajungeau pana intr-acolo incat minteau turistul ca anumite locuri sunt inchise si ca ei, mari suflete, mari caractere, il va ajuta pe sarmanul turist (contra-cost, bineinteles) sa nu piarda timpul de pomana.
Spre exemplu: noua ne-au spus ca Palatul regal este inchis pana la ora 13. Ca sa fie mai credibili – am citit pe net si au incercat sa ne faca la fel, te duc la una dintre portile inchise. Evident, daca e poarta inchisa, te conving ca e inchis. Nimic mai fals! Un alt sofer ne-a spus ca a murit nu stiu ce printesa si de aceea palatul e inchis. Nimic mai fals! Asa ca mare atentie la acesti sarlatani. Eu m-am simtit hartuita si nu stiam cum sa scap mai repede de ei. Am reusit ignorandu-i, dupa ce mi-am facut nervi.
Din pacate, informatii clare nu poti obtine nici de la politisti sau paznici, ce or fi ei, din preajma obiectivelor, pentru ca nu stiu engleza. Este groaznic.. cand am gasit pe cineva care vorbea engleza am intrebat cate-n luna si-n stele 🙂
Trecand peste asta, primul lucru pe care l-am vizitat in Bangkok a fost City Pillar Shrine (localnicii il numesc Lak Muang). O explozie de stralucire si nou. Aici veti vedea persoane rugandu-se, aducand ofrande, aprinzand betisoare. Indicat este sa fiti cat mai discreti.
Atentie la semnele de “Take your shoes off”, veti vedea ca in majoritatea locurilor trebuie sa lasati pantofii la intrare. Sfat: luati niste pantofi comozi, pe care ii puteti scoate repede.
Ne-am invartit pe acolo – si ne-am intalnit pentru prima data cu Buddha-, se trece dintr-o cladire in alta, foarte interesant. Am vazut si doua femei care interpretau ceva si mi-a placut ce purtau pe cap – va mai amintiti Teleenciclopedia si imaginile cu femei thailandeze care dansau? Ei bine, eu la asta m-am gandit. Din pacate nimeni nu a putut sa ne explice ce faceau acolo (engleza, bat-o vina).
Sceneta la City Pillar Shrine
Ofrande – florile de lotus au un miros divin!
Altarul, patronat de Buddha de diferite marimiInterior
Dupa City Pillar Shrine, am dorit sa mergem catre tempul budist Wat Po (sau “Buddha culcat” – aici gasim cea mai mare statuie a lui Buddha, suflata cu aur, care are peste 45 de m lungime si 15 m inaltime). Numele vine de la o manastire din India, unde se presupune ca a trait Buddha. In templul acesta, care este unul dintre cele mai mari si mai vechi din Bangkok, veti gasi peste 1000 de statui ale lui Buddha
Ajunsi acolo, am platit o taxa de 50 baht pentru intrare si am mers sa-l vedem pe Buddha! Din pacate, din camera in camera (in fiecare este cate ceva de vazut), cu ochii dupa Buddha si dupa mozaicuri, am ratat intrarea la Buddha culcat. In dreapta erau ghizii, noi n-am stiut, am intrat cumva pe lateral si abia dupa ce am iesit am vazut. As fi vrut sa luam ghid, dar era prea tarziu, iesisem deja din cladire.
Arhitectura
Buddha culcat este impresionant, mi-au placut mult si talpile sale (si desenele aferente!, incrustate in sidef; 3 metri inaltime, 4,5 latime) pe care era interzis sa le atingi. Toata lumea se poza, admira, frumos, deosebit.
Buddha culcat şi Talpile lui Buddha
Se spune ca Buddha avea 108 calitati si veti gasi 108 boluri de aluminiu in care puteti pune drept donatie monede :).
Dupa Wat Po ne-am intros catre Wat Phra Kaew & Grand Palace. Aici, surpriza! Eu purtam pantaloni nici 3/4, dar nici lungi (in fotografii o sa ii vedeti mai scurti, dar erau ridicati de fapt 🙂 ). La poarta au zis ca e ok, pot intra, am cumparat bilet (costa 400 baht/intrarea), insa la intrare ne-au oprit – aveau un semn facut, trebuia ca pantalonii sa nu fie mai sus de acel semn. Si la mine mai lipsea cam un centimetru, poate doi, pana la semn. Ceea ce a insemnat ca nu ne-au acceptat inauntru. Asta e! Am luat banii pe bilete inapoi (mergi la casa cu ele, probabil se intampla des ca turistii sa nu fie intorsi din drum pentru ca sunt imbracati “indecet” si sa le dea banii inapoi) si ne-am indreptat spre Wat Arun (Temple of the Dawn). Asadar, inca un sfat: puratati pantaloni lungi! Nu mi-a parut rau ca nu am putut intra, nu conteaza, oricum era trecut de pranz si stateam cam prost cu timpul. Cu alta ocazie, nu-i bai!
Wat Arun
Am luat vaporasul (ce frumos ii spun, insa el duduia si facea asa urat…) si am trecut o apa murdara, urata (Chao phraya – o vedeti in foto) pana la Wat Arun Rajwararam. Aici intrarea a fost de 50 bath. Bineinteles, cam acelasi episod: Buddha, ofrande, templu, liniste.. Aici erau niste trepte pe care puteai urca pentru a admira mai bine imbinarea culorilor, stilul thai al constructiilor. Templul acesta budist a fost construit in cinstea zeului indian al apusului, Aruna.
Coborand treptele templului Wat Arun
Turnul central, numit Phra Prang, are o inaltime de 79 de metri si este decorat cu mici bucatele de sticla colorata si portelan chinezesc. Wat Arun mai are inca patru turnuri, un pic mai mici, care reprezinta intruchiparea a celor 33 de raiuri de pe pamant. Aici am adus ei eu ofranda lui Buddha: am aprins betisoare parfumate 🙂
Detalii acoperis
The three wise monkeys (Mizaru, Kikazaru, Iwazaru): “see no evil, hear no evil, speak no evil”
O floare deosebita, extrem de bine mirositoare
În depărtare
Wat Arun in peisajul Bangkok-ului
Mai departe, am trecut inapoi cu vaporasul (in jur de 30 baht a fost o calatorie dus-intors, nu mai stiu exact) si de acolo am luat un autobuz (da! in punctul asta am gasit pe cineva care vorbea engleza, v-am spus mai sus) catre Golden Buddha (Traimit). Autobuzele costa fie 6, 6,5,7 sau 8 baht/calatorie, in functie de culoare. Biletele se vand pe loc, e cineva care taxeaza, deci puteti urca fara griji.
Deja autobuzul acesta era mai smecher (primul cu care am fost avea podea de lemn! 🙂 ). Avea chiar si aer conditionat :))
Am mers vreo ora (din cauza traficului) si cu ocazia aceasta mi-am amintit ce frumos e in Bucuresti – mie mi se pare ca Bangkok e de zeci de ori mai poluat ca Bucurestiul meu drag!
Dupa ce am ajuns in statie, am traversat, am mers putin si am ajuns la Buddha de Aur. Se platesc 40 de bahti pentru intrare (pretul este in functie de etajul la care vrei sa urci – pentru etajul 4 la care era Buddha de Aur acesta era pretul). Statuia aceasta chiar este facuta din aur, are aproximativ trei metri inaltime si cantareste cinci tone. Traimit-ul, am uitat sa va zic, se afla in Chinatown, deci daca sunteti interesati, aveti unde sa mai petreceti ceva timp. Eu eram satula de Chinatown din Singapore si din Kuala Lumpur, asa ca am sarit peste.
Buddha de aur
Pentru ca deja era tarzior, am vrut sa mergem la Wat Saket (Golden Mount). L-am vazut repede, nici nu am facut poze cu el. A mai ramas Marble Temple (Wat Benchamabophit), dar nici de el nu mai mai avut timp, pentru ca oboseala si caldura si-au spus cuvantul. Nu stiu de ce, dar nici atunci nu m-a incercat vreo parere de rau. Condamnati-ma, dar eu personal cred ca o zi de umblat prin caldura, praf, mizerie si mirosuri de toate felurile e prea mult pentru mine. Si obiectivele nu sunt grupate, ci rasfirate.. Poate cu alta ocazie :).
Monumentul democratiei, in apropiere de Khaosan
Eleve venind de la scoala (pana am scos camera, pana nu stiu ce, au trecut.. altfel le-as fi rugat sa facem o fotografie – erau foarte dragut imbracate!)
Ne-am intors pe Khaosan Road si am inceput sa intram din agentie in agentie, pentru a rezerva excursia de urmatoarea zi. Aceleasi lucruri, preturi diferite. Fiind deja 18-19, ni se facuse foame, asa ca intram intr-o ultima agentie – nu mai conteaza pretul, rezervam aici. Surpriza! Mama Travel de pe Khaosan Road are cele mai bune preturi – 350 baht/ persoana/excursie cu trei obiective: Floating Market (Piata plutitoare) plimbare cu vaporasul inclusa (in alte parti era 150 de baht, separat de pretul excursiei), podul peste raul Kwai si Tiger Temple (la care platim noi intrarea de 600 bath, aproximativ 60 lei). Am dat banul si a ramas ca a doua zi la ora 7 sa fim in fata agentiei.
Fiind rezolvata excursia pentru a treia zi, ne-am indreptat spre Khaosan Road, am mai luat o sticla-doua de suc de portocale (fresh, ne-a placut foarte mult, cam 2,5 – 3 bath/sticla de jumatate; nu il ratati!) si ne-am hotarat unde sa mancam.
Dupa masa, ne-am mai plimbat pe acolo, ne-am mai uitam pe la tarabe, cine si ce mai vinde si ne-am intors la hotel – urmatoarea zi urma la 6.30 trezirea!!
Ah, am uitat sa va zic: pe drumul catre hotel ne-am oprit pentru un masaj 🙂
Citeşte şi:
Turist in Thailanda – Generalitati
Turist in Thailanda – Episodul 1: Primele impresii
Turist in Thailanda – Episodul 2: Trei zile in Bangkok
Turist in Thailanda – Episodul 3: O zi la templul tigrilor, piata plutitoare si podul peste raul Kwai
Turist in Thailanda – Episodul 4: Cateva nopti in Koh Phi Phi Don
Turist in Thailanda – Episodul 5: O zi pe mare, vizitand Maya Bay, Monkey Beach, Viking Cave, Bamboo Island si Shark Point
Turist in Thailanda – Episodul 6: Ca de final…
Turist in Thailanda – Episodul 1: Primele impresii
Turist in Thailanda – Episodul 2: Trei zile in Bangkok
Turist in Thailanda – Episodul 3: O zi la templul tigrilor, piata plutitoare si podul peste raul Kwai
Turist in Thailanda – Episodul 4: Cateva nopti in Koh Phi Phi Don
Turist in Thailanda – Episodul 5: O zi pe mare, vizitand Maya Bay, Monkey Beach, Viking Cave, Bamboo Island si Shark Point
Turist in Thailanda – Episodul 6: Ca de final…
Divin…Thailanda si Egiptul sunt primele pe bucket list-ul meu. Cred ca, cu fiecare episod al excurisei tale si thailanda se aproie tot mai mult de locul fruntas al listei.
O saptamana frumoasa! Pupici
Merita vazuta o data-n viata.. ce sa spun 🙂 Eu per total nu am ramas cu senzatia de "mai vreau".
Multumesc la fel, Dee!
asa-mi place sa citesc despre excursii 🙂
astept si continuarea cu multa nerabdare ;).
Saptamana viitoare urmatorul episod 🙂
Wow! O cu totul alta lume. Imi place cum scrii, ai un stil relaxat, lejer. Si stiu ca am ramas cu ceva informatii din povestile tale. 🙂
🙂 Am pus accent pe detalii care ar putea interesa viitorii turisti mai mult decat pe trairile mele.. 🙂
Superb! Multumim pentru poze si informatii 😀
Cu placere, Arianaa! Va urma 😀
Totul pare atat de diferit fata de lucrurile cu care suntem invatati. Cred ca e o experienta unica. Oricum jos palaria pentru cat ati umblat intr-o singura zi.
De curiozitate cat a costat biletul de avion pana acolo? Cate escale ati facut?
Gabriela, nu am zburat din Romania. Eu am mers mai intai in Malaezia si de acolo dupa vreo luna am plecat in Thailanda si Singapore. Pana in Kuala Lumpur am ajuns cu o singura escala la Istanbul 🙂
Foarte frumoase fotografiile ♥ Mi s-a facut dor de tine :*
Wow! Cati Buddha de aur! Practic in ziua aia ai vizitat vreo 5 Buddha 😀
Cred ca a fost o zi obositoare! Mie in general nu-mi place sa ratez nimic, nimic, dar cand conditiile pe drum sunt ca acolo…nu stiu cum m-as simti 😀
Pingback: Turist in Thailanda - Episodul 3: O zi la templul tigrilor, piata plutitoare si podul peste raul Kwai
[…] şi: Turist in Thailanda – Generalitati Turist in Thailanda – Episodul 1: Primele impresii Turist in Thailanda – Episodul 2: Trei zile in Bangkok Turist in Thailanda – Episodul 3: O zi la templul tigrilor, piata plutitoare si podul peste raul […]
Pingback: Turist in Thailanda - Episodul 4. Cateva zile si nopti in Koh Phi Phi Don
[…] incheiat episoadele, asa cum am promis! Asadar.. Iata ca au trecut si cele trei zile petrecute in Bangkok. Noroc cu excursia de o zi la piata plutitoare si la templul tigrilor care a mai salvat situatia si […]