Buna dimineata! Chiar daca nu am reusit sa pregatesc postarea urmatoare despre Istanbul, am folosit fideaua de kadayif pe care am cumparat-o de acolo si inainte sa va vorbesc despre ce mi-am luat, am si terminat-o :). Dar n-am ce sa fac, eram foarte curioasa de cum iese kadayiful facut in casa, asa ca am facut reteta in weekend. Stiti ca imi plac mult dulciurile turcesti si ati vazut deja ca fac destul de des baclava.
Cataiful (sau kadayiful) se face cam la fel (ma refer la sirop), insa diferenta este ca acum vom folosi fidea fina si nu foi. Gasim fideaua speciala si in magazinele turcesti din Bucuresti (o putem inlocui de asemenea cu cele mai subtiri paste de la Baneasa, sunt unele care imita fideaua aceasta fina foarte bine). Eu am luat-o din Istanbul cu aproximativ 20 de lei.
Pe mine personal nu ma leaga nicio amintire de acest dulce, insa am prietene care isi amintesc ca in copilarie consumau asa ceva.
Ingrediente pentru Kadayif – Reţetă în imagini:
400 gr fidea speciala pentru cataif
un pachet unt
nuca (300 grame)
fistic (100 grame – puteti pune mai mult)
Sirop:
800 gr zahar
1,2 litri apa
zeama de la jumatate de lamaie
cateva linguri de apa de trandafiri
Cum procedam pentru a face Kadayif:
1. Mai intai punem apa si zaharul intr-o craticioara pentru a prepara siropul. Acest lucru dureaza cel putin 30 de minute, pentru ca dorim un sirop legat, cu o consistenta mai groasa.
2. Cat se face siropul ne apucam de montat kadayiful. Portionam untul pe care il bagam la cuptorul cu microunde pentru a se topi.
3. Punem jumatate din cantitatea de taitei de cataif in tava.
4. Adaugam untul topit:
5. Amestecam si apoi nivelam:
6. Siropul fierbe – atentie, lasati-l la foc mic, pentru ca vor sari stropi destul de greu de scos de pe plita..
7. Dupa ce am vazut ca totul e in regula cu siropul, ne indreptam privirea din nou catre tava. In care am pus nuca peste cataiful cu unt 🙂
8. Si fistic…
8. Adaugam restul de fidea cataif:
9. Bagam la cuptor pentru 30 de minute la 180 grade. Asa arata cataiful dupa acest timp – usor rumenit!
10. Intre timp am oprit si siropul, s-a legat cat de cat (depinde de voi cat doriti sa-l lasati sa fiarba, al meu crd ca a stat vreo 45 de minute). Adaugam sucul de la jumatatea de lamaie:
11. Apa de trandaifir. Apoi bagam la frigider siropul:
12. Revenim la cuptor, asa arata cataiful:
13. Avem doua variante:il mai lasam 10 minute la cuptor pana se rumeneste bine sau setam cuptorul astfel incat caldura sa vina de sus (eu asta am facut si s-a ars un pic.. sa nu va luati cuptor Franke, da?)
14. Portionam kadayiful:
15. Turnam siropul peste el:
16. Ornam artistic si cataiful e gata!
Gata de lasat la odihnit, pentru ca il vom servi cand se raceste complet.
Si o portie pentru voi:
Impresii despre Kadayif – Reţetă în imagini: Cu cat puneti mai mult zahar sau cu cat fierbeti mai mult siropul, cu atat kadayiful va fi mai apropiat de adevaratul cataif turcesc. Dureaza cam o ora pregatirea propriu zisa si vreo 3-4 pana la racirea completa.
Este foarte bun la gust si aromat, mi-a placut. Fisticul face toti banii, merita, il ador!
Voi ati facut vreodata cataif? Ce amintiri aveti legate de acest dulce turcesc?
Mmmm, yummy.:)
Pupici
🙂
Eu sunt din Constanta, unde comunitatea turceasca e destul de mare, si mancam foarte des cataif cand eram mica, deci muuulte amintiri ma leaga de acest desert. Singura diferenta era ca in cel luat din cofetariile din Cta nu se punea fistic, dar era acoperit cu frisca proaspata. Cred ca atunci a inceput sa imi placa frisca, desi nu am mai gasit vreo frisca in comert care sa aiba acelasi gust. Ma bucur asa mult ca ai scris despre el, o sa incerc sa il fac si eu zilele astea. Te pup
Anul Sabatic, ai dreptate, stiu si de varianta cu frisca, dar mi s-a parut ca ar fi prea mult. Nu am mancat niciodata cu frisca pe deasupra din cate imi amintesc.
Daca il faci, vino cu o parere te rog 🙂
Pupic!
Niciodata,dar e o reteta interesanta:)
Este, Claudia 🙂 Trebuie sa faci macar o data baclava sau kadayif 🙂
Vai, ce bine arata :X . Cum ai aavut rabdare sa astepti sa se raceasca ?Cred ca am mancat cand eram mica , arata cam la fel ,dar era prea dulce pentru mine .
Mada :)) trebuia sa fac pozele, altfel imi infingeam dintii intr-o portie :))
divin… aveam impresia ca se face mult mai greu, nu stiu cum de nu am facut niciodata pana acum, doar mananc mereu si kadayif si baclava. 😀
pana nu pui mana sa faci, pare greu.. 🙂
dureaza mai mult decat la un chec la care mixezi 5 minute, dar greu nu e 🙂
cred ca ar fi cam prea dulce pentru mine. desi ma indop cu ciocolata, spre exemplu baclavaua ma lasa lata dupa doua inghitituri :)). e aproape un paradox :)).
:)) eu n-am treaba, imi plac toate, sunt o fericita :))
M-ai imbolnavit! sunt mare fan cataif si salivez. Dar de cumparat unde s-ar putea gasi?
Ana, daca esti din Bucuresti, sunt multe magazine turcesti (pe Mosilor, Iancului, Colentina stiu eu cateva, iti zic mai exact daca e cazul).
Daca nu esti din B, mergi intr-un sueprmarket si cauta de la Baneasa, au niste fidea fina care se potriveste 🙂
Splendid, multumesc ca mi l-ai reamintit! Il iubesc! Dar cel mai mult iubesc guylash-ul lor, acel dulce al zeilor……….pacat ca in Cluj nu exista magazin cu produse turcesti, sa-mi cumpar foile :(:(:(……. astept concediu, sa savurez din nou ……………
Maria, sunt sigura ca voi aveti alte bunatati! Iti faci plinul in vacanta, e bine si asa! 🙂
Poate gasesti la rafturile cu produse internationale, in supermarketuri.
Mi-a lasat gura apa etapa dupa etapa prezentata!!!:))
Foarte harnicuta si priceputa!
Bravo, Adina!
Kisses!
Ilda
Lavender Thoughts
Multumesc, Ilda! Gatitul este o pasiune de-a mea, din pacate n-am unde sa fac pozele care ar trebui.. dar pana o sa am o casa maaaare cu bucatarie maaare si cu soare, ne descurcam si asa 🙂
Pup si eu, multu de vizita!
Imi faci pofta! Arata tare bine 😀
🙂
Imi aminteste de copilarie si-mi face o pofta imensa. Prin toate magazinele sunt cu ochii-n patru dupa fideaua pt kadaif.
Ai gasit, Ruxi? Auzisem ca sunt si in Auchan unii foarte foarte fini, pretabili.
Vai de mine…tocmai mi-am amintit ca am vazut reteta asta la un matinal pe cand eram la liceu prin clasa a 10a. Cred ca era Petrisor bucatar si mi-a lasat gura apa cand am vazut ce a iesit. I-am zis mamei sa facem si noi doar ca … nu stiu ce s-a intamplat si n-am mai facut. Apoi am uitat complet de acest desert pana astazi. Foarte tare, foarte tare. Arata delicios draga mea dar serios ca aproape 1kg de zahar la un desert ma cam sperie.
Gabriela, dar nu e desert pe care sa il mananci numai tu, ca sa bagi un kg. oricum e si foarte dulce… eu mereu cand fac baklava sau kadayif impart :))
Ce-mi place cum l-ai decorat! Nu am mancat niciodata, dar mereu m-am intrebat cum o fi. Imi aduc aminte ca citeam in La Medeleni despre el si ma tot intrebam ce o fi cataiful (acolo asa era scris, cred). O sa iau de la mall cu prima ocazie, de facut n-as vrea sa fac, am de dat jos niste kg.
Multumesc 🙂 fisticul acesta e ff fotogenic, ce e drept 🙂
Te pup!
Nu am facut si nu prea ma atrage dar stii ce fac zilele astea??? Baclavaaa :D. Abia astept.
Te pup!
Fede, astept invitatie la baclava :))
Am o reteta de baclava, te poti inspira din ea – tot in imagini.
sunt curioasa de rezultat, poate ne spui 🙂
pupic.
Yummy, arata delicios. Desi nu sunt mare fana a dulciurilor turcesti pentru ca, contin extrem de mult zahar.