Buna dimineata, dragelor! Astazi am lasat toaaaaaaaaate postarile deoparte pentru ca m-am suparat. Nici nu stiu de cat timp prepar acasa crema de zahar ars si am observat ca nu o am la rubrica de Retete in imagini! Pai se poate asa ceva? Un dulce atat de.. dulce :), aratos, rapid, usor de facut sa nu fie la loc de cinste pe blogul meu? Ntz, ntz!
Asa ca haideti sa facem impreuna astazi crema de zahar ars. Eu zic ca e o idee rapida, dulce si calda pentru zilele care vin!
Avem nevoie de:
– 200 gr zahar brun (puteti pune 150 gr zahar alb);
– 3 oua;
– cateva picaturi de esenta de rom;
– stafide;
– 500 ml lapte.
Cum procedam:
1. Intr-o tigaie de teflon punem zaharul la caramelizat. Eu las de obicei 50 gr pe care le pun in crema propriu zisa, pentru ca imi place sa fie mai mult zahar caramelizat/sirop la servire.
Trebuie sa recunosc ca prima oara cand am caramelizat zahar brun am avut ceva emotii, gandindu-ma ca nu se va topi la fel de frumos precum cel alb. Insa practica mi-a aratat ca nu e nicio diferenta!
2. Intr-un castronel punem apa calduta si doua-trei picaturi de esenta de rom peste stafide:
Intre timp, zaharul incepe sa se caramelizeze:
Intr-un vas curat punem restul de zahar si ouale si incepem sa mixam.
Adaugam laptele si mixam pana cand zaharul nu se mai simte:
Revenim la tigaia de teflon in care am pus zaharul la caramelizat si in care am mai amestecat din cand in cand. Dupa ce s-a topit bine zaharul, inclinam tigaia pentru ca zaharul caramel sa se intinda pe peretii ei:
Adaugam amestecul format din oua+lapte+zahar:
Inainte de a da vasul la cuptor adaugam si stafidele care s-au inmuiat deja:
Bagam tava/tigaia/vasul la cuptor pentru 30-35 de minute, 175 grade. Crema de zahar ars este gata atunci cand incepe sa se desprinda de pe peretii vasului si arata ca o masa densa, inchegata.
Decoram si servim:
Nu cred ca mai este nevoie de prezentare pentru crema de zahar ars; eu va recomand sa o faceti cand se anunta musafiri – mixati repede, o bagati la cuptor si cat va aranjati, crema este gata :). Sau o puteti face in zilele reci de iarna, pentru a papa ceva dulce si pentru a va incalzi. Puteti adauga si esente de rom sau vanilie, in functie de preferinte.
Cum vi se pare reteta pe care v-am propus-o astazi? Voi faceti crema de zahaar ars? Daca da, care este reteta voastra secreta? 😀
Cat de delicios arata! Mi-ai facut pofta de zahar ars, este unul din deserturile mele preferate:-)
🙂 Tu o faci la fel? Pupici!
Cu stomacul plin de dulciuri si tot salivez… 🙂
Cu stomacul plin de dulciuri si tot salivez… 🙂
Facem si de asta 😀
Intr-o vreme, faceam frecvent crema de zahar ars. M-am mai potolit!:))
Daca ar vedea/ar auzi sotul meu, ar plange sa-i fac! 😛
Intrebare de matza curioasa: cine are rabdare sa faca fotografii la toate etapele operatiunii, in timp ce tu prepari?:)
Te pupacesc, draga Adina!
Ilda
Lavender Thoughts
Ilda, fa-i o surpriza in cazul asta 😀
Eu imi fac pozele.. nu ai vrea sa vezi cum arata camerele mele, pline de faina sau de oja.. le curat intre, altfel ar face serpi :))
Pupici!
Ma crezi ca eu nu am facut niciodata? 🙂
Miha, e o ocazie buna 😀
Omg! Salivez!
Arata demential. ;))
Trebuie sa o incerc si eu.
Pupici
Multumesc, Dee!
Pupici
Eu tot incerc tot felul de reteta si crema de zahar ars inca nu am facut, ar trebui sa-mi fie rusine asa ca maine sau saptamana viitoare o voi incerca si cum ai explicat-o asa de simplu si de frumos o voi incerca pe a ta 😀 de abia astept 🙂
Macy, chiar, tu ai niste retete asa exotice si nu ai facut crema de zahar ars? MMM… 🙂 astept impresii. Pupici!
Wow,un adevarat deliciu!:)
Asa e 😀
Arata foarte bine, delicios si rapid! Noi nu am incercat cu stafide 🙂
Te pup :*
Di, poti adauga multe, pentru gusturi diverse 😀
Pupici!
Nu ne-am gandit 😀 ce alte idei/ variante mai ai?
Cu ceva mai acrisor cred ca ar fi iar gustos, ca sa contrasteze dulcele 🙂
Te pup:*
Yummy, ce-mi place! Nu am facut-o niciodata, dar mereu o mananc cu drag cand o face mama. Ar trebui sa incerc sa o fac, vad ca nu e greu deloc, doar ca nu-mi gasesc accesoriile de la mixer.
Olivia, poti folosi si telul 😀 Astept impresii, daca o faci. Pupici!
Foarte frumos prezentata reteta
din pacate m-am ocupat numai de preparatele culinare specifice de Craciun, sarmale etc
Arata atat de bine cremaaa … supeeer.
Inca nu am incercat cuptorul nou :)) ce-i drept mi-e cam teama :)) dar d-abia astept sa vad cum se descurca
Anca, si la mine e la fel, preparatele clasice. Dar m-am plictisit de ele.. mai schimbam meniul.
Eu zic sa incerci cuptorul cat mai repede, daca arde intr-o parte sau mai stiu eu ce, sa il poti returna/schimba 🙂
Pupici!
Bubulina gospodina frumoasa, te-am nominalizat aici, poate iti faci timp printre pregatiri si de un mic concurs. pupici
http://federova.blogspot.ro/2013/12/cum-iti-asterni-asa-dormi-ca-intr-un-vis.html
Fede, vazusem invitatia cand am aprobat-o, dar efectiv nu am avut timp.. Bafta!
Super arată!! Şi eu fac, dar cu 1 litru de lapte, să ne ajungă :))) Zahăr nu mai ştiu exact cât pun, dar varianta cu stafide nu am încercat-o niciodată, nici nu m-am gândit că aş putea adăuga ceva în compozitie. Eu o ştiam aşa simplă şi cremoasă.
Dami, adevarul e ca se poate adapta in functie de gusturi; daca vrei mai dulce, mai pui zahar. SImplu, nu? 🙂
Pupici!
hmmm… arata delicios. Eu gatesc versiunea cruda, doar cu oua batute si zahar, dar cred ca voi face si versiunea ta caramelizata la cuptor, doar fara stafide 😉
Nu stiu versiunea cruda – poti detalia? Pupici!
Mmmm!n-as refuza o portie:)
🙂
VREAU!!!
ooo ce bunatate !
Daaaa,vreau
yummy
Ciurezu Cristian: oala ai, mega image ai.. baga mare :)))
corect
Ciurezu Cristian: eu si Denisa asteptam acum invitatie 😀