Acum vreo lună am început să citesc serios despre vaccinul HPV. Cu ocazia asta, am scris pe contul meu de instagram (@Adina.Arustei), câteva dintre concluziile pe care le-am tras. Cea mai importantă: m-am hotărât să fac acest vaccin. Spre surprinderea mea, am primit atunci mesaje în care mi se mulțumea pentru că l-am pomenit – unele fete nu știau de existența lui – iar altele mă întrebau despre vaccinarea efectivă. Până la ce vârstă se poate face, cum se procedează în cazul fetițelor etc.
Pentru a mă lămuri, eu am făcut o programare la medicul meu ginecolog și am discutat pe larg cu ea despre acest subiect. Atât medicul meu ginecolog cât și cel de familie mi-au recomandat să fac acest vaccin, iar în acest articol voi relata experiența și răspunsurile pe care le-am primit. Acest articol are rol informativ – vă sfătuiesc să vorbiți cu medicul vostru pe subiect!
Ce este vaccinul vaccinul HPV (cunoscut și ca vaccinul anti-HPV)
În primul rând, trebuie să stabilim ce este acest vaccin și care e rostul lui.
Vaccinul anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.
România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.
Cancerul de col uterin poate afecta femeile de orice vârstă. El reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă cervixul (colul uterin). Deși există mai multe cauze care pot duce la instalarea bolii, cea mai frecventă este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).
HPV poate cauza 6 tipuri de cancer: cancer de col uterin, vaginal, vulvar, penian, anal si orofaringian.
Testarea periodică Babeș-Papanicolau este foarte importantă – cu ajutorul ei se evidențiază potențiale schimbări survenite la nivelul colului uterin.
Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – au fost descoperite până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare: tipurile 16 si 18. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin.
40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzeaza veruci genitale, iar 12 dintre acestea au risc cancerigen crescut. Virusurile se transmit prin orice tip de contact sexual (oral, anal, vaginal), prin atingere si frecare cu tegumentele genitale infectate, nefiind nevoie de penetrare pentru transmitere. De asemenea, contactul sexual protejat (cu prezervativ) nu poate preveni infectarea.
România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV
Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Ea este cea mai frecventă și mai des întâlnită infecție virală a tractului genital. Se consideră că aproape fiecare personă activă sexual a fost infectată/va fi cel puțin o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină apariția verucilor sau a negilor (la nivelul pielii), iar altele au risc cancerigen crescut.
Cum se face vaccinarea? De ce?
Vaccinarea se face în scop profilactic, adică are scopul de a preveni infecția. Ea nu vindecă în niciun caz cancerul de col uterin sau nu poate vindeca o infecție deja existentă.
Pot preveni infecția cu HPV dacă ma vaccinez?
DA. Vaccinurile disponibile previn infecția cu anumite tipuri de HPV. Dintre cele trei disponibile pe piață (Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix), medicul meu mi-a recomandat Gardasil 9, deoarece acesta oferă cea mai completă protecție antivirală.
Rolul vaccinului este de a stimula sistemul imunitar să producă anticorpi care nu vor permite virusului odată contactat să intre în celule și să le infecteze.
Cine trebuie să facă vaccinul HPV?
Administrarea vaccinului HPV poate începe de la 9 ani, atât în cazul fetelor, cât și băieților.
Până la ce vârstă putem face vaccinul HPV?
Studiile arată că eficiența vaccinului este mai mare atunci când este făcut la vârste mai cât mai fragede (evident, ne referim la 9 ani+), înainte de începerea activității sexuale.
Vârsta vaccinării a fost extinsă la adulți (femei și bărbați) până la 45 de ani. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că scade șansa de a fi fost expus/ă virusului. Dacă aveți peste 45 de ani, vă recomand să discutați cu medicul vostru.
Câte doze de vaccin HPV sunt necesare?
Până la vârsta de 15 ani, fetițelor li se vor administra două doze.
Între 15-18 ani, prin Campania de vaccinare anti-HPV, două dintre ele sunt acoperite de Ministerul Sănătății (adică se pot face gratuit ca și pentru segmentul 11-14 ani, iar pe a treia o plătiți. Înțeleg că acest lucru s-a schimbat și că până la 18 ani fetele pot beneficia de toate cele trei doze diferite, dar nu găsesc exact informația).
Luați legătura cu medicul de familie pentru mai multe detalii și pentru a face cererea de vaccinare.
Din păcate, băieții nu au parte de gratuitate.
Peste 15 ani se vor administra trei doze: una în ziua 0, a doua peste două luni, a treia peste șase luni.
Ce analize trebuie să facem înainte de vaccin?
Așa cum v-am spus până acum, testul Babeș-Papanicolau arată dacă există vreo leziune la nivelul colulul. El trebuie făcut anual.
În cazul meu, îl aveam făcut din ianuarie, dar m-am gândit să îl fac din nou, ca să mă asigur că e totul în regulă. Mai jos veți vedea răspunsul medicului.
Ce este genotiparea HPV?
Auzisem despre genotipare și nu eram convinsă că este necesar să o fac. Întotdeauna am avut PAP-ul ok, așa că am întrebat medicul ce părere are despre această gentipare.
Mai întâi, trebuie să știm că genotiparea este un test care ne indică o infecție cu HPV (dacă este cazul), precum și tulpinile virale care sunt prezente prin determinarea ADN-ului HPV-ului. Se face exact ca și testul Papanicolau, prin recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Medicul meu recomandă această genotipare, pentru a vedea exact situația înainte de vaccin.
Eu am vrut să fac Papanicolau și genotipare separat, în altă zi, însă medicul mi-a spus că între cele două trebuie să existe o pauză de minim 3 luni și că îmi recomandă să iau în schimb un pachet care conține Papanicolau + genotipare (examen citologic și testare HPV efectuate simultan din aceeași recoltare).
Prețurile pe care le-am găsit acum (august 2022) sunt:
- clinica Micomi – Genotipare HPV 37 tipuri – 520 lei. Pachet cu papanicolau 620 lei
- Synevo – genotipare HPV cu 32 tipuri – 326 de lei. Pachet cu papanicolau (dar cu mai puține tipuri la genotipare) – 357 lei
- Regina Maria (la București e mai scump, după cum arată în aplicație. Totodată, menționez că eu am prețurile cu discount de abonat) – genotipare cu 32 de tipuri: 470 de lei. Genotipare cu 28 de tipuri: 306 lei
Pachet Genotipare 32 tipuri + Papanicolau: 450 lei. - clinica Sante – Genotipare HPV 33 tipuri: 303 lei (au reducere acum). Pachet genotipare cu PAP: 333 lei.
Notă: deși am notat prețul atunci când am fost la clinică tocmai ca să vă ofer informații verificate, se pare că prețul este de fapt 370 de lei. Sau 350. Sau… nici ei nu știu, fiecare persoană cu care am vorbit are o variantă. Eu am achitat 370, însă prin prisma acestui fapt (rea voință, oameni slab pregătiți, nici nu știu cum să spun, eu nu vi-i recomand. Am făcut analiza pentru că eram acolo, însă dacă aș fi avut timp, aș fi plecat la Synevo).
Când se face genotiparea?
Exact ca la testul Papanicolau: în a 10-14-a zi de la ciclul menstrual. Cu 48 de ore înainte se recomandă evitarea raporturilor sexuale, folosirea irigatoarelor etc.
Revenind la vaccin…
De unde iau vaccinul?
Vaccinul HPV se poate procura prin pre-comandă din farmacii. Eu va trebui să fac trei doze, așa că am primit trei rețete. Medicul mi-a recomandat să iau pe rând vaccinul (și nu pe toate trei odată), pentru că sunt necesare condiții speciale de păstrare. De asemenea, de cum îl primesc, trebuie să fac tot posibilul pentru a ajunge într-o unitate medicală, unde mi se va administra.
Prețul aproximativ al unei doze este de 700 lei, depinzând, bineînțeles, de farmacia din care îl cumpărăm. După ce voi face genotiparea, mă voi interesa de asta și voi reveni cu update la acest articol.
În ce cazuri este contraindicată vaccinarea?
Femeilor însărcinate sau pacienților cu reacții alergice la ingrediente. Este important să nu faceți două vaccinuri în aceeași lună (de exemplu împotriva Covid și HPV).
Cred că am acoperit toate întrebările pe care le-am primit pe instagram de la voi. Vă reamintesc că acest articol are un rol informativ – opinii medicale și informații specifice vouă primiți de la medicul vostru.
Mi-a fost recomandată de una dintre voi platforma Protejează-te de HPV, dezvoltată de MSD România, al căruit conținut este avizat atât de Ministerul Sănătății, cât și de ANMDM, așa că o las aici ca resursă. Mulțumesc!
Mai multe resurse:
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-analize/genotipare-hpv-papilomavirusul-uman-32-genotipuri?gclid=CjwKCAjwlqOXBhBqEiwA-hhitJukVsKFTaw71d6r6KNks9QP0nMEyKTCnzoJLmxCALB2lHpv323ajxoCBCsQAvD_BwE
https://www.clinicamicomi.ro/?page_id=92
https://www.synevo.ro/shop/adn-hpv-genotipare/
https://www.ms.ro/2021/09/03/ministrul-sanatatii-ioana-mihaila-vaccinarea-gratuita-anti-hpv-extinsa-la-fete-pana-la-18-ani/
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-trebuie-sa-stii-despre-vaccinarea-anti-hpv
insp.gov.ro
www.cancer.gov
https://www.cdt-babes.ro/articole/cancerul_de_col_uterin_prevenire_vaccinare.php
https://www.sanador.ro/genotipare-hpv
https://www.synevo.ro/shop/adn-hpv-genotipare/
Photos by: Mufid Majnun, CDC & Louis Reed
Pingback: Vaccinul HPV - experiența mea cu cele trei doze - AdinaArustei.Ro
[…] luna august 2022 ați aflat din articolul meu Vaccinul HPV – ce am aflat de la medic despre el faptul că începusem să mă documentez serios despre acest tip de […]