Pentru ca n-am mai postat de ceva timp o reteta si aveam deja postarea creata, astazi o sa vorbim despre ceva bun 🙂 – mai exact, despre melci cu cocos.
Intr-una din zilele weekendului (dar un weekend destul de indepartat, de acum vreo 2 luni 🙂 ), am inceput sa scot de prin frigider ce era in plus :). Moment in care am ajuns la doua cutii de lapte de cocos. M-am panicat repede, pentru ca am citit ca vor expira intr-o luna. Asa ca nedorind sa le arunc, am purces la fabricarea unor melci cu lapte de cocos si fulgi de cocos, aromati, pufosi si gustosi 🙂
Pe cand imi aranjam frumos ingredientele, am vazut ca de fapt laptele de cocos expira… in 2012. Dar daca tot m-am apucat de facut, am mers inainte cu procesul de preparare.
Ingrediente necesare:
– 140 g lapte cocos (se gaseste la raionul cu produse internationale si e in jur de 5 lei cutia de 200 ml);
– 100 g lapte caldut;
– 2 galbenusuri – pe al treilea il vom folosi pentru a unge melcii inainte de a-i baga la cuptor;
– 500 g faina;
– esenta de vanilie;
– 40 g unt;
– o lingurita si jumatate drojdie uscata;
– un praf de sare;
– 70 g zahar;
– 30 g fulgi de cocos (neindulciti)
Dupa ce am cantarit cantitatile necesare, am folosit:
Cum facem melci cu cocos:
Eu am trisat putin, in sensul ca am pus aluatul la facut in masina de paine :). Daca il faceti la mana, urmati pasii de mai jos si apoi framantati manual.
1. Se amesteca faina, fulgii de cocos, untul topit (la microunde), drojdia, zaharul si sarea in cuva masinii de paine.
2. Adaugam apoi ingredientele lichide – laptele de cocos, laptele caldut:
Esenta de vanilie:
3. Separam galbenusul de albus, adaugam doua galbenusuri:
4. Alegem programul pentru aluat dospit (11 la masina mea) si intr-o ora si 25 de minute masina ne anunta ca a terminat treaba 🙂
In cazul in care faceti aluatul de mana, rezultatul trebuie sa fie elastic, nelipicios. Il puneti deoparte la crescut pentru aproximativ 30 minute, la loc ferit de curent, caldut sau pana isi dubleaza volumul.
5. Scoatem aluatul pe un tocator/o suprafata pe care am pudrat faina.
6. Impartim in 10 bucati si facem ca un snur din fiecare, apoi le formam in forma de melc.
7. Va mai amintit de galbenusul ramas singur? Acum a venit momentul sa il folosim – il amestecam si ungem fiecare melc.
8. Bagam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la 175 de grade. Melcul este copt atunci cand are suprafata aurie.
Si servim – eu, alaturi de o cafea cu lapte, rasfoind un ghid:
Pufosenie:
Observatii: data viitoare voi folosi jumatate din cantitati, pentru ca melcii ies destul de mari. Daca sunteti singure acasa, ca mine, 10 bucati inseamna …prea mult!
Albusurile le-am folosit pentru niste bezele rapide, le voi posta si pe ele in curand 🙂
Reteta este luata de pe Culinar, de la Kiken hana.
foarte fain. Pentru mine cred ca n-ar fi mult… 😀
Meeeeg, tu imi faci pofta de la prima ora??:* Esti o harnicuta!!
Pot sa te iau la mine acasa sa imi faci prajiturele si manichiuri dragute?:o3
It's Friday Somewhere: daca n-ai colega de camera/apartament… 🙂
reteta de tinut minte pt mami, dar dupa post [;))]
Iar salivez la bunatatile tale. Cum masina "de facut" paine nu am si nici priceputa la framantat manual nu sunt, nu o sa ma incumet sa incerc aceasta reteta.
Nu am vazut insa nici o retata a tortului diplomat, dar corecteaza-ma daca gresesc si daca exista una. Chiar vreau sa-l incerc.
Maria, nu am avut nicio ocazie ca sa fac diplomat (tort)… Nu are cine sa il pape, eu in perioada asta ma multumesc cu ciocolata speciala de sarbatori 🙂
Cu prima ocazie, cand o sa il prepar, o sa fac si fotografii.
Cosulet, daca va place cocosul, e neaparat de incercat 🙂
ce simpatici sunt!! imi place si mosuletzul 🙂
Arata delicios! o sa o incerc si eu 🙂
cu ce as putea sa inlocuiesc laptele de cocos?:)
cu ce as putea sa inlocuiesc laptele de cocos?:)
Mira, ai putea pune un borcanel de iaurt. Sau lapte normal, dar s-ar putea sa subtieze compozitia prea mult. Eventual mai pui o lingura de faina.
Daca nu pui lapte de cocos, n-o sa mai aiba aceeasi pufosenie si aroma de cocos.. Chiar il gasesti cam peste tot in supermarketuri! Mega Image, Billa, Auchan, Carrefour, Cora. 🙂
trebuie sa o incerc si eu neaparat:P