Am cumparat de curand doua reviste cu retete (vedeti in poza sursa inspirationala) si mi-au cazut ochii pe reteta aceasta. Neaparat m-am pus sa o fac, pentru ca suna asa de bine! Dureaza destul de mult sa o facem, pentru ca trebuie sa asteptam sa se raceasca etc – asta ca sa stiti de la inceput. Dar rezultatul merita, macar o data-n viata.
Va impartasesc si voua reteta, sper sa va faca cu ochiul!
De ce avem nevoie:
– 150 gr orez;
– 700 ml lapte;
– 2 oua;
– 165 gr zahar (reteta spunea 275 gr, mi s-a parut prea mult la cantitatea de lapte! Asa ca am scazut din zahar si a iesit destul de dulce; puteti reduce chiar la 150 grame);
– 200 gr unt;
– un plic zahar vanilat;
– 2 cuisoare (puteti pune 4-5 pentru o aroma mai puternica, mie mi-a parut rau ca nu am mai pus);
– 4 portocale.
Cum procedam pentru a face Tarta parfumata cu portocale si orez – Reteta in imagini:
1. Spalam bine portocalele si la doua dintre ele radem coaja.
2. Punem laptele intr-o craticioara si adaugam peste el coaja de portocala si cuisoarele.
3. Lasam sa fiarba la foc potrivit.
Dupa ce laptele a fiert, il acoperim si lasam deoparte cam 2 ore, pentru a se raci. Pauza publicitara, va faceti unghiile, mergeti la o plimbare in parc – va descurcati voi.
4. Dupa ce a trecut timpul si banuim ca laptele e deja rece, revenim la locul faptei. Il strecuram..
5. Il transferam inapoi in vas, pentru a-l pune iar la foc.
Adaugam orezul spalat bine in cateva ape (eu a trebuit sa il si aleg, desi e Riso Scotti……):
6. Adaugam un praf de sare peste lapte:
7. Amestecam zaharul vanilat cu 100 gr zahar:
8. Adaugam zaharul in vas si lasam sa fiarba la foc mic. (La mine a durat cam 30 de minute).
9. Intre timp, ne ocupam de cele doua portocale carora le-am ras coaja. Le taiem in cubulete (generic denumite cubulete 🙂 ) si feliem si celelalte doua portocale. Va recomand sa folositi un cutit zimtat.
10. Luam un vas de yena si il ungem bine cu unt:
11. Adaugam zaharul ramas:
Il distribuim si pe peretii vasului – se va lipi datorita untului:
12. Taiem feliile de portocale in doua sau in sfarsit, le folosim pentru a crea un model pe fundul vasului. Eu am facut asa ceva:
Intre timp, laptele a fost absorbit de orez si totul arata cam asa:
13. Oprim focul si adaugam untul, putin cate putin. Amestecam dupa fiecare bucata.
14. Separat batem cele doua oua si le adaugam. Dam drumul focului in cuptor, pentur a se incalzi intre timp. Ouale incorporam prin rasturnare:
Lasam la racit (iar!). Eu am profitat de vreme si am scos vasul afara si s-a racit mult mai repede.
15. Dupa ce amestecul este caldut (n-am avut rabdare!), adaugam portocalele taiate.
Amestecam si transferam totul in vasul de jena (yena).
16. Bagam in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30-40 minute. Ideea e ca amestecul sa se intareasca. (eu am lasat la foc mai mic, 160 grade pentru 40 minute). Verificati din cand in cand.
17. Fiindca era tarziu, eu am inchis cuptorul si intalnirea si fotografierea cu rezultatul final a avut loc a doua zi. Am scos din cuptor:
18. Cu ajutorul unui cutit am trecut pe marginea vasului. Apoi am pus o farfurie peste:
Cu o miscare brusca, am rasturnat:
Tarta a colaborat, s-a desprins frumos :). Siiiiiiiiiiiii iata cum arata:
Repede la taiat si pozat, pentru ca mi-era poftaaaaaaaaa…
O incercare de poza artistica :))
Concluzii si observatii:
Mi-a placut gustul, predomina portocala (evident), insa se simte si o urma fina de vanilie. Reteta nu cerea zahar vanilat de care am pus eu – puteti folosi si simplu sau chiar deloc. Pe cealalta parte, puteti pune esenta daca va doreste sufeletlul.
Folositi o tava mai mare decat a mea! Neaparat! Pentru ca zaharul de pe fundul vasului se caramelizeaza si se ridica la suprafata. Mie mi-a picurat in cuptor de cateva ori, deci nu uitati sa alegeti o tava ori mai lata, ori mai inalta!
Puteti renunta la coaja portocalelor pe care le puneti pe fundul vasului, depinde de gusturi. Eu am vrut sa respect reteta..
Dupa cum v-am mai spus, am micsorat cantitatea de zahar, pentru ca mi s-a parut prea mult cea data de reteta. Gustati si vedeti cum vi se pare. De asemenea, puteti pune in lapte mai mult zahar din cantitatea totala. Va ramane mai putin pentru pus pe fundul vasului, dar nu e tragedie – acesta oricum se topeste si se caramelizeaza usor.
O puteti orna cu frisca sau ce altceva mai doriti. Mie mi se pare destul de plina de calorii si asa, asa ca am renuntat si-am lasat-o goala precum a iesit din tava muma.
Per total imi place foarte mult, o voi mai face. Imi place orezul din ea, imi place portocala din ea!
Pentru alte intrebari, sunt pe aici 🙂
Daca va place, poftiti de va faceti si voi! 😀
Arata tare bine:D
Merci, Aminara 🙂
Iti dai seama ca acum trebuie s-o fac?? :)) sa vedem cand, dar cred ca dupa Pasti.
Pai sa o faci, cat mai sunt portocalele zemoase 🙂
Ce bun poate fi! Felicitari!!! :*
Merci frumos!! Pupicei inapoi!
Mmm cred ca e si foarte delicios… 😉
Parfumat si delicios! 🙂
Asta da prajitura de primavara!
Sunt o mare amatoare de portocale asa ca voi fi cu siguranta una dintre persoanele care o vor incerca!
Ma bucur, Aurora 🙂 sa-mi spui ce a iesit daca o vei incerca.
Te pup!
Yummm, cred ca o voi incerca si eu. Doar de putin timp liber am nevoie, altfel nu am nici o scuza ;)):*
🙂
Am sa incerc si eu reteta asta:)Pare usurica.Am sa vad ce mi-o iesi:)
🙂
buna 🙂
buna dimi!of…as manca numai deserturi?dar trebuie sa ma las d dulciuri:(
De multe ori am o lista cu retete pe care vreau sa le incerc neaparat, dar dau de o reteta care le ia locul la toate, cum e si cu aceasta reteta :)) Saptamana viitoare fac rost de ingrediente si o incerc, iubesc parfumul portocalelor 😀
Astept impresii, Macy :*
Arata de vis,imi place mult aroma portocalelor si cu siguranta o voi incerca!Spor si la bucatarit,ca vad ca te pricepi!Pupici!
Cristina, multumesc! nu sunt eu vreo maestra, dar imi place sa mai fac una alta 🙂
Pupici!
Stefania Petcu: tu gusti doar, familionul papa tot 😛
Si totusi ar fi buna o portie, nu are chiar asa multe calorii, sunt sigura:)
si asa:)
wow ,ce bine arata ,am notat si reteta aceasta ,vreau sa o fac si eu ,multumesc 🙂
astept impresii 😀
am facut-o a doua zi dupa ce am citit reteta ,mai ales ca era cu portocale ,fructele mele preferate ,ce pot sa zic ,o bunatate ,s-a mancat pe loc ,noi suntem mari consumatori de dulciuri facute acasa ,cand mai ai retete noi sa le postezi ,iti multumesc 🙂