Beau ceai oricand si oriunde. Acasa am zeci de cutii si cutiute cu diferite arome. Cel mai mult consum ceai verde, insa de ceva timp am inceput sa prepar ceai de ghimbir, de anason.. Astazi vreau sa vorbesc despre ceaiul de anason, care este foarte sanatos. Voi incepe cu o scurta trecere in revista a anasonului.
Anasonul stelat (ILLICIUM VERUM) este un condiment putin cunoscut pe continentul nostru. Se foloseste mai ales la prepararea dulciurilor sau la aromatizarea fructelor. In alte tari insa, este intrebuintat pe scara larga pentru condimentarea mancarurilor de toate felurilor, a carnatilor, bauturilor. Poate ne va mira, dar el este cunoscut chiar de pe vremea romanilor, care il foloseau pentru a prepara prajituri pe care le serveau dupa o masa copioasa.
Anasonul este o planta din familia patrunjelului. Cel mai bun anason este exportat din Spania, insa Turcia este un mare producator.
In engleza il puteti gasi sub denumirea anise sau star anise (datorita formei stelare).
Ce stie sa faca Ceaiul de Anason? Sau, altfel, de ce sa consum ceai de anason?
Dupa cum am spus mai sus, stie sa dea un gust placut, aromat mancarurilor in general. Indienii il folosesc frecvent atunci cand prepara orezul sau alte mancaruri specifice, alaturi de scortisoara, boabe de mustar etc.
Mai mult, anasonul ajuta la digestie. Lupta impotriva balonarilor, calmeaza durerile simtite in abdomen si favorizeaza evacuarea gazelor, deoarece contine uleiuri volatile cu proprietati carminative. Asadar, este un remediu natural care ajuta la calmarea durerilor de stomac.
Inca un mare plus ii este dat anasonului de faptul ca lupta impotriva grasimilor nedorite si a depunerii lor. Actiunea sa principala are loc la nivelul aparatului digestiv, ceea ce inseamna ca ajuta la indepartarea kilogramelor nedorite. Anasonul contine urmatorii compusi: fier, calciu, fosfor, potasiu, sulf, vitamina B1, B2, vitamine din complexul A. Toti acestia determina o mai buna functionare a metabolismului, ajutand la o digestie eficienta.
Gata cu teoria, sa ajungem la practica! 🙂
Pentru ca in ultima vreme m-a cam suparat stomacul – si acum o inteleg pe Ana cu problemele ei – am inceput sa consum ceaiul de anason. Pe langa aroma deosebita pe care o imprastie, este bun la gust, chiar gustos as putea spune.
Cum prepar eu ceaiul de anason?
Fierb aproximativ 250 ml de apa, o transfer intr-o cana si adaug anason. Acopar pentru cateva minute, apoi adaug lime/lamaie si miere (uneori). Servesc rapid, pentru ca daca este consumat mai tarziu, isi pierde din proprietati.
V-am convins sa-l incercati? 🙂
Deşi nu seamănă şi nu este înrudit cu anasonul, anasonul stelat poartă acelaşi nume cu acesta deoarece au mirosuri asemănătoare. Pimpinella Anisum = anason, iar anasonul stelat=ILLICIUM VERUM. 🙂
Anonim, m-ai bagat in ceata 🙂 imi amintesc ca atunci cand il cumparam vrac din Malaezia, asa scria pe eticheta (ma refer la denumirea pe care am pus-o eu)
La cautari pe google imi arata lucruri diferite.. ai dreptate.
Iti multumesc pentru comentariu!
Cate bucati de anason pot sa adaug in 250 ml?
Buna! Canita de mai sus are 250 ml. Poti pune mai putin prima data, sa vezi cum ti se pare. O steluta si un pic 🙂 Pentru un gust mai concenrat, mai adauga.
Daca nu iti place gustul, fa un ceai de tei de exemplu si adauga anasonul dupa; acopera, lasa cateva minute si apoi consuma.
Sper sa iti faca bine!