Nu ştiu la voi, însă la mine, când era vorba de găluşte de griş, totul devenea o alba-neagra. Oare ies şi de data asta tari ca piatra (iuţi ca săgeata?…). Uneori da, alteori nu.
Asta până când am găsit o reţetă de găluşte de griş perfecte. De fiecare dată îmi ies super super pufoase şi gata, am zis că o voi trece fără doar şi poate în carnetul cu reţete pe care îl voi lăsa nepoţilor. Dar până atunci vă spun şi vouă secretul!
Ingrediente necesare pentru găluşte de griş – o porţie, cât pun de obicei la o oală cu supă de aproximativ 4 litri.
-un ou
-griş. Nu scriu cantitatea de griş pentru că oul poate fi mai mic, mai mare, mai L, mai S. Procedeul ne interesează în mod deosebit. Pot intra trei-patru linguri cu vârf de griş. Este important să pregătim compoziţia şi să o punem în oală, fără a aştepta.
-o lingură de ulei
-un praf de sare.
Cum facei cele mai bune găluşte de griş – reţeta mea:
1. Separ gălbenuşul de albuş.
2. Pun praful de sare peste albuş, apoi albuşul spumă cu ajutorul mixerului sau cu un tel. Albuşul îşi dublează volumul şi se întăreşte.
3. Într-un castron micuţ amestec gălbenuşul cu uleiul.
4. Pun gălbenuşul peste albuşul bătut spumă şi adaug câte o lingură de griş.
5. Pentru a ameste grişul folosesc fie o spatulă, fie o lingură, iar mişcările sunt de sus în jos, pentru ca albuşul să nu se pleoştească. Încorporez grişul.
6. Amestecul pentru găluşte este gata atunci când seamănă cu o smântână care se ţine de lingură. Dacă scăpaţi prea mult griş, puneţi un pic de lapte în compoziţie.
7. Pun câte o lingură din amestec în oala dată la foc mic, acopăr cu un capac şi las 5 minute. Apoi întorc găluştele şi le mai las 5 minute, tot cu capacul pus, tot la foc mic.
Am făcut de zeci de ori găluşte de griş pufoase (dacă aveţi copii, vă puteţi inspira de pe Super-Mami.ro la acest capitol) şi cred că fix acesta este secretul: să batem oul separat.
Supă de roşii cu găluşte
![Cum faci cele mai bune găluşte de griş Cum faci cele mai bune găluşte de griş](https://adinaarustei.ro/wp-content/uploads/2011/08/supa-de-rosii-cu-galuste-si-carne-de-pui-1.jpg)
![Cum faci cele mai bune găluşte de griş Cum faci cele mai bune găluşte de griş](https://adinaarustei.ro/wp-content/uploads/2011/08/supa-de-rosii-cu-galuste-si-carne-de-pui-1.jpg)
Voi cum faceţi găluşte de griş perfecte?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Yumm, Megutz, foarte fain. Mie doar prima oara mi-au iesit bine, a doua oara ghiulele si am renuntat. Acum o sa incerc iar cu metoda ta :*
Sa incerci – albusul batut garanteaza reusita 🙂 ai grija sa nu pui prea mult gris, vezi tu textura – nici prea moale, dar nici sa stea lingura teapana in amestec :))
Pupicelus, te astept cu impresii 🙂
Gata, le-am executat! Au iesit perfecte! Poate un pic de gris in plus ar fi trebuit, nu s-au dezintegrat dar sunt foarte foarte pufoase si usurele. ce bine, supa cu galuste este preferata mea si mi-era tare ciuda ca nu-mi ies :*
Yay! Ma bucur ca au iesit! de-acum, la galuste inainte! :))
te pup.
uite chiar o sa incerc ca intotdeauna am probleme cu galustele….
Pingback: Taitei de casa - Reteta in imagini
[…] M-a multumit rezultatul, asa ca va invit sa-mi fiti alaturi la o noua reteta in imagini :. Galuste pufoase am facut, facem si taitei si gata, ciorbele si supele sunt la putere In primul rand, avem nevoie […]
Arată foarte bine,de obicei eu le fac ca in prima descriere,însă m-ai făcut tare curioasă,data viitoare o sa incerc si a doua variantă. Ps :având in vedere ca eu stau f mult in bucătărie imi pica foare bine articolele despre si cu mâncare😃😍
Mmm ce bine arata!!!! Se vede ca sunt pufoase si gustoase!
Da <3
Vai Ce bune mi-au ieșit cu rețeta data de tine varianta a doua, o nebunie ! Mulțumim ptr rețeta
Carmen, ma bucur tare mult sa aflu asta! La galuste inainteeeeeee! 🙂 Pupici, sa va fie de bine!
Sunt în plin proces de supa cu găluște. Și cautam disperata reteta ta. Sunt asa bucuroasa ca am găsit-o 😁❤️Mulțumim ca ai împărtășit-o cu noi!
Au iesit pufosenii? 🙂