Nu ştiu la voi, însă la mine, când era vorba de găluşte de griş, totul devenea o alba-neagra. Oare ies şi de data asta tari ca piatra (iuţi ca săgeata?…). Uneori da, alteori nu.
Asta până când am găsit o reţetă de găluşte de griş perfecte. De fiecare dată îmi ies super super pufoase şi gata, am zis că o voi trece fără doar şi poate în carnetul cu reţete pe care îl voi lăsa nepoţilor. Dar până atunci vă spun şi vouă secretul!
Ingrediente necesare pentru găluşte de griş – o porţie, cât pun de obicei la o oală cu supă de aproximativ 4 litri.
-un ou
-griş. Nu scriu cantitatea de griş pentru că oul poate fi mai mic, mai mare, mai L, mai S. Procedeul ne interesează în mod deosebit. Pot intra trei-patru linguri cu vârf de griş. Este important să pregătim compoziţia şi să o punem în oală, fără a aştepta.
-o lingură de ulei
-un praf de sare.
Cum facei cele mai bune găluşte de griş – reţeta mea:
1. Separ gălbenuşul de albuş.
2. Pun praful de sare peste albuş, apoi albuşul spumă cu ajutorul mixerului sau cu un tel. Albuşul îşi dublează volumul şi se întăreşte.
3. Într-un castron micuţ amestec gălbenuşul cu uleiul.
4. Pun gălbenuşul peste albuşul bătut spumă şi adaug câte o lingură de griş.
5. Pentru a ameste grişul folosesc fie o spatulă, fie o lingură, iar mişcările sunt de sus în jos, pentru ca albuşul să nu se pleoştească. Încorporez grişul.
6. Amestecul pentru găluşte este gata atunci când seamănă cu o smântână care se ţine de lingură. Dacă scăpaţi prea mult griş, puneţi un pic de lapte în compoziţie.
7. Pun câte o lingură din amestec în oala dată la foc mic, acopăr cu un capac şi las 5 minute. Apoi întorc găluştele şi le mai las 5 minute, tot cu capacul pus, tot la foc mic.
Am făcut de zeci de ori găluşte de griş pufoase (dacă aveţi copii, vă puteţi inspira de pe Super-Mami.ro la acest capitol) şi cred că fix acesta este secretul: să batem oul separat.
Supă de roşii cu găluşte
Voi cum faceţi găluşte de griş perfecte?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Yumm, Megutz, foarte fain. Mie doar prima oara mi-au iesit bine, a doua oara ghiulele si am renuntat. Acum o sa incerc iar cu metoda ta :*
Sa incerci – albusul batut garanteaza reusita 🙂 ai grija sa nu pui prea mult gris, vezi tu textura – nici prea moale, dar nici sa stea lingura teapana in amestec :))
Pupicelus, te astept cu impresii 🙂
Gata, le-am executat! Au iesit perfecte! Poate un pic de gris in plus ar fi trebuit, nu s-au dezintegrat dar sunt foarte foarte pufoase si usurele. ce bine, supa cu galuste este preferata mea si mi-era tare ciuda ca nu-mi ies :*
Yay! Ma bucur ca au iesit! de-acum, la galuste inainte! :))
te pup.
uite chiar o sa incerc ca intotdeauna am probleme cu galustele….
Pingback: Taitei de casa - Reteta in imagini
[…] M-a multumit rezultatul, asa ca va invit sa-mi fiti alaturi la o noua reteta in imagini :. Galuste pufoase am facut, facem si taitei si gata, ciorbele si supele sunt la putere In primul rand, avem nevoie […]
Arată foarte bine,de obicei eu le fac ca in prima descriere,însă m-ai făcut tare curioasă,data viitoare o sa incerc si a doua variantă. Ps :având in vedere ca eu stau f mult in bucătărie imi pica foare bine articolele despre si cu mâncare😃😍
Mmm ce bine arata!!!! Se vede ca sunt pufoase si gustoase!
Da <3
Vai Ce bune mi-au ieșit cu rețeta data de tine varianta a doua, o nebunie ! Mulțumim ptr rețeta
Carmen, ma bucur tare mult sa aflu asta! La galuste inainteeeeeee! 🙂 Pupici, sa va fie de bine!
Sunt în plin proces de supa cu găluște. Și cautam disperata reteta ta. Sunt asa bucuroasa ca am găsit-o 😁❤️Mulțumim ca ai împărtășit-o cu noi!
Au iesit pufosenii? 🙂