Se pare ca zilele acestea am stat mai mult prin bucatarie, asa ca mai am o idee de gatit pentru voi. 🙂
Nu prea agreez mezelurile, crenvurstii si alte tipuri de alimente de acest gen, asa ca daca vrem neaparat carne (si vrem, ca oameni suntem si ne trebuie proteina 🙂 ), cumpar carne si o gatesc. Fie ca iau piept de pui, pulpa de porc sau carnita de vita, prefer sa o iau ca bucata si apoi sa o toc eu acasa, sa o portionez etc.
Destul de des cumpar muschiulet de porc. Il prepar fie doar condimentat si il servim ca pe o pastrama (nu stiu alta comparatie, dar sunt sigura ca stiti la ce ma refer), fie fac si un sos pe langa el si garnitura si il transform in fel principal de mancare.
Muschiuletul care e vedeta postarii de azi a costat in jur de 8 lei. M-am hotarat sa fac o postare cu imagini pentru a una dintre metodele in care prepar eu pas cu pas un muschiulet.
Ce-am facut cu el:
L-am curatat si l-am spalat bine, apoi l-am sters cu un prosop de hartie. Am sters surplusul de apa.
Aveam curatat un usturoi si l-am taiat in feliute. Cu un cutit ascutit am impuns din loc in loc muschiuletul si am impins usor cate o bucata de usturoi, ca intr-un buzunarel.
Asa arata impanat:
Mai apoi am trecut la condimentarea propriu zisa.
Eu am un amestec de condimente cumparat de departe si el contine cam de toate: chilli, piper, turmenic, coriandru, chimen si altele. Amestecul este perfect si ingredientele sunt condimente uscate macinate.
Am pus muschiuletul intr-un vas de yena (jena) si am inceput sa il condimentez. Pe langa amestecul de care v-am spus mai sus, i-am pus si niste piper rosu, jumatate de foaie de dafin, cimbru cules toamna asta 🙂 si sare.
Am stropit cu ulei. Apoi am acoperit cu folie alimentara si am dat la frigider la macerare pentru cateva ore, pentru ca aromele sa intre in carne si sa se imprieteneasca.
Dupa cateva ore, am scos muschiuletul din frigider, am indepartat folia si am adagat cam un deget de apa. Am setat cuptorul la 175 de grade si am pus pentru inceput 40 de minute ca timp de coacere. Dupa acest timp l-am intors si am mai lasat cam 30 de minute. Aici conteaza si daca aveti cuptor cu ventilatie, electric etc.
Daca il vreti mai bine facut, mai adaugati apa (in cazul in care se evapora) si mai lasati-l la cuptor, verificand din cand in cand. Eu am lasat si mai mult de atat in cuptor uneori, pentru ca focul era mai domol. Depinde de voi 🙂
Dupa ce s-a racit bine, taiem cu un cutit ascutit:
In fotografie se vede usturoiul – de obicei, eu il dau deoparte :). Carnea este frageda, moale si foarte gustoasa.
Sunt sigura ca multe dintre voi pregatesc cam in acelasi stil acest tip de muschiulet, dar de asemenea, sunt fete incepatoare si pe ele sper sa le ajut cu aceasta idee, mai ales ca e o reteta in imagini 🙂
Chiar, voi cum pregatiti muschiuletul? Sunt sigura ca daca imi impartasiti din experienta voastra o sa invat multe! 🙂
Uite, ca eu nu fac asa…Al meu vrea mancarea calda sa fie:P. Dar arata bini tare ce aif acut tu aici!!! Si vezi ca sunt la munca si imi faci "foame"!!
@Catallina: EE, daca vrea cald poate sa-si incalzeasca :)) pui o felie-doua-trei langa omleta de dimineata si gata. 🙂
Meg eu o sa incerc aceasta retete folosind piept de pui. Si o sa il gauresc peste tot cu usturoi. In general usturoiul nu imi face bine (pentru ca am un stafilococ care se irita atunci cand mananc acest ingredient), dar doctorul a insistat sa mananc cat mai mult pentu ca intareste sistemul imunitar.
Multumesc pentru reteta!
eu nu l-am facut niciodata asa, sincer. Eu iau o bucata mare, o feliez si o bag asa taiata cu mirodenii la cuptor. Ies bucati de friptura, eu asa o numesc 🙂 Sau am mai facut rulada. Am taiat carnea in doua, dar fara a desprinde bucatile una de alta (le-am lasat prinse intr-o parte) am batut bine carnea ca sa nu fie groasa, am, pus chestii inauntru, am rulat si la cuptor cu ea. Apoi cand o feliez iese foarte frumoasa mai ales ca eu pun ardel gras rosu si da aspect super