Iubesc sushi-ul. Da, am zis-o si o repet. As manca sushi zilnic. In perioada in care am stat in Asia, chiar asta faceam :D. Sa spun ca era de cateva ori mai ieftin? Normal, mult mai ieftin si oarecum la fel de gustos. La capitolul acesta nu pot sa fac mofturi, sushi gustos am servit si in Romania, si acolo.
Nu e prima data cand fac sushi acasa. Imi place cum iese, insa singura problema e ca nu imi permit sa fac cu peste crud. Nu stiu cat de proaspat este pestele acesta.. asa ca il inlocuiesc cu peste afumat sau de care am. Astazi am gatit trei rulouri de sushi si pana seara a mai ramas unul :). Trebuie sa precizez de la inceput ca reteta este inspirata de pe forumul Culinar, de la Iri (daca nu ma insel).
Sa trecem la fapte – nu e greu, trebuie doar sa aveti rabdare 🙂
De ce avem nevoie:
In primul rand, de
-orez special pentru sushi – 300 gr;
-foi Nori – 3 ;
-peste / 1 ou din care facem omleta (va spun imediat ce si cum) / castravete / surimi si ce mai vreti sa folositi;
– otet special;
-pentru modelarea rulourilor: un pad din bambus (veti vedea in imagini)
Pentru servit:
-ghimbir marinat;
-pasta wasabi;
-sos de soia.
Puteti gasi aceste produse ca si kit pentru sushi :), set complet sau le puteti lua pe bucatele. Eu am luat set din Auchan Titan (Bucuresti), de la Sushi Point si a fost in jur de 80 de lei (poate 90? Pana in 100 de lei oricum), dar se gasesc si in Carrefour – la raionul de peste gasiti ghimbirul marinat si pasta wasabi si restul ingredientelor la Produse internationale. Intre noi fie vorba, setul de sushi e de vreo 7-8 ori mai scump in Romania…Cum procedam:Incepem cu orezul special pentru sushi. Eu de obicei pun doua canite, dar acum am cantarit ca sa va spune exact cantitatea:
Cele 300 gr de orez se spala pana ramane apa curata.
Se adauga aproximativ 500 ml apa (1 cana orez la 1,5 de apa) si se lasa pentru 30 de minute la odihnit.
Dupa cele 30 de minute, orezul arata asa:
Se transfera craticioara pe foc si lasam la foc mediu pana incepe sa fiarba.
In acest moment, dam focul la mic si lasam inca 10-15 minute, amestecand usor din cand in cand. Dupa acest timp, se acopera cu un capac si se mai lasa 10 minute.
Intre timp, eu am facut o omleta dintr-un ou. Pur si simplu am batut bine un ou, am adaugat putin sare si am pus intr-o tigaie de teflon. Cand s-a facut pe o parte, am intors omleta. Mai apoi, am taiat castravetele, omleta si pestele in fasii.
Dupa ce orezul s-a racit, adaugam patru linguri de otet special si amestecam usor, cu atentie, pentru a nu strivi orezul. Eu am folosit o furculita pentru a-l aerisi.
Acesta este padul despre care va vorbeam la inceputul postului; este ca un covoras care ne va ajuta sa modelam ruloul:
Avand toate ingredientele la indemana, incepem sa facem sushi-ul. Luam o foaie nori si o intindem pe pad, cu suprafata lucioasa in jos
Udam mainile si intindem orezul pe aproape toata suprafata foii nori:
Punem fasii din ce vrem noi:
Si incepem sa rulam, ajutandu-ne de pad:
Strangeti usor. Acum putem modela cum vrem ruloul: triunghi, patrat, cum vrem noi. Eu le-am lasat acum rotunde si a iesit asa:
Am repetat operatiunea pentru al doilea rulou si pentru al treilea:
Si asta e productia pe azi 🙂
Le-am transferat la frigider si mai tarziu cu un cutit bine ascutit, am inceput sa le tai.
Lama se va murdari si taierea va fi afectata din cauza orezului, spalati-o. Iata cateva rulouri..
Pentru servire, am scos din frigider sosul de soia, pasta wasabi si ghimbirul:
Si am transferat pe platouase.
Rezultatul final:
Se serveste cu pofta :). Sushi-ul se lasa cam 30 de minute la temperatura camerei si apoi se consuma.
Chiar daca e o reteta lunga, mie imi place sa o fac pentru ca sushi-ul iese gustos si este de efect la o masa. Va invit sa o incercati si sa imi povestiti cum v-a iesit!
Arata foarte frumos, te pricepi!!! ;;)
Meg, prietenul meu vrea sa ii fac ciorba de burta si azi cred k voi incercca sa fac. Nu am facut pana acuma:D Ma voi bucatari si eu azi!!
@Catallina: n-am facut niciodata, nu te pot ajuta cu idei :).
Azi nu voi iesi din casa asa ca ma bag si eu in bucatarie mai tarziu, vreau sa fac o tarta cu legume 🙂 Cred ca fac si poze 🙂
Ia si tu camera langa tine si invata-ne cum sa facem ciorba de burta!
:*
Auleu:)) Cine stie ce fel imi va iesi!? Parca am emotii!! In general, nu ma laud, dar gatesc bine:D! Sper sa imi iasa ciorba de burta. La mine acasa, maica-mea nu prea a facut si na! nu am invatat,ca sa zic asa:D. Sa vad ce imi va iesi!
mama cum arata… o sa fac si eu…that's a fact…felicitari…pupici
@Cata: trebuie sa iasa bine 🙂 cauta o reteta pe net sau ia dintr-o carte de bucate/reviste si nu vad de ce ar fi probleme 🙂
Eu vreau sa incerc ciorba de pui a la grec o data, nici de aia n-am facut. Sa vad cand..
@Sakura: sa faci, astept dovada 😀
Arata mai bine ca preparatul din restaurant!!!
Eu nu mai suport pestele, cand eram mica am mancat pana mi s-a aplecat. Dar cred ca are un gust exceptional, pentru ca sushi-ul are atat de multi fani.
Observ ca esti fana a bucatariei asiatice: ai tot felul de ingrediente speciale, cum nu mi-a fost data sa vad 🙂
Sunt un pic invidioasa pe tine ca ai stat in Asia. Cand eram mica visam sa ajung, sa traiesc si sa mor in Japonia :))
Ce fain arata!!! Bravo!
@Nimph: oops i did it again 🙂 merci! :*
@Aurora: mi-ar placea si mie sa ajung in JP odata, dar cat am fost prin preajma mi-a fost frica.. au fost cutremure mici, in tara nu s-a auzit de ele, dar au fost.. 🙁
Ar trebui sa incerci sushi autentic, cu peste crud – s-ar putea sa te indragostesti iremediabil de el 🙂
A fost odata (ca niciodata) o oferta la Lidl de sushi congelat. Am incercat, dar i-am zis pas 😛