Fiindca se gaseste dovleac peste tot, era si timpul pentru o placinta cu dovleac parfumat :). Asa ca am cumparat un monstru din piata si m-am luptat cu el aproape o ora ca sa il curat frumos.
De obicei il fac cu aluat, insa acum lenea a fost mare si am folosit foi de placinta (nu foitaj! atentie, cele doua sunt diferite) cumparate. Eu iau intotdeauna de la Bella.
Am folosit:
– jumatate dovleac – cam 680 grame
– condimente (cuisoare, scortisoara, ienibahar) – eu am avut un mix de condimente pe care le-am adaugat si apoi le-am scos; voi le puteti pune macinate.
– doua pliculete de zahar vanilat
– un pachet unt pentru uns foile (- in functie de pachetul cu foile pe care le cumparati, unele pot avea mai putine – cititi cantitatea indicata pe pachet); din acesta, o bucata o folosim la calirea dovleacului.
si
– un pachet de foi de placinta
Cum am procedat pentru a găti Placinta cu dovleac – Reteta in imagini:
1. Am ataiat dovleacul in doua si cu ajutorul unei lingure speciale, am curatat jumatatile (pe una am bagat-o la congelator):
Asa arata jumatatea curatata. Am taiat cuburi/bucati mai mici:
Si le-am transferat intr-un chopper, multumindu-i inventatorului chopperului ca a existat si ca a inventat asa ceva:
In cateva secunde a rezultat…….
Super rapid, nu? 🙂 Puteti da si pe razatoare, insa eu prefer sa depun cat mai putina munca 🙂
2. Am taiat jumatate din bucata aceasta de unt si am pus-o intr-o cratita de teflon, la foc mediu:
3. Am adaugat dovleacul maruntit si condimentele. Am amestecat si am lasat la foc mic:
4. Cat dovleacul se caleste, pregatim tava. Va fi gata cand e moale. Lasati-l la foc mic si amestecati din cand in cand. In timpul in care se caleste, un miros fabulos ne va inunda bucataria :D. Daca vreti, mai adaugati zahar. Depinde de dovleac, gustati cu incredere umplutura!
Rasfiram un capat al foilor, topim unt in cuptorul cu microunde:
5. Incepem sa asezam foile in tava; ungem tava cu unt, punem o foaie, apoi ungem iar cu unt si adaugam o foaie etc.
Eu am impartit foile in trei si am pus de doua ori umplutura; puteti pune doar o singura data, la mijlocul foilor.
5. Asa arata inainte de cuptor (foile mele au fost cam proaste, s-au tot rupt):
6. In cuptorul preincalzit la 175 grade, bagam tava pentru aproximativ 20 de minute. Dupa 20 de minute ne uitam la ea si-o analizam 🙂
E gata cand e aurie deasupra. Eu am tinut-o 30 de minute, dar depinde de cuptorul fiecaruia.
7. O taiem cand se mai raceste si o pudram cu zahar si scortisoara.
Rezultatul, Placinta cu dovleac – Reteta in imagini – gata de servit:
Mai multa vorba decat munca! :-). Liz v-a prezentat cam acelasi lucru pentru o placinta cu mere. Orice umplutura ati folosi, foile sunt o alternativa la indemana si mult mai rapida decat aluatul!
Va invit sa incercati aceasta placinta cat dovleacul se mai gaseste pe piata! 🙂
imi place dovleacul …
Cat imi place dovleacul-placintar!
Eu il mamanc adesea copt simplu, cu putina scortisoara deasupra. Alteori il fac umplutura pentru foi de placinta, ca tine sau il pun intre foi de pandispan.
Arata delicios si mi-ai facut mare pofta!
mie nu imi prea lace dovleacul, asa ca de data asta o sa las sa treaca asa iarna (dar am o lada maaare cu mere pentru alternativa) insa nu am putut sa nu observ condimentele cu anason pe care eu le adoooor in ceai. Inca un pic si am terminat punguta. Am baut multe ceaiuri si ies super cu condimente de astea ♥
Mmmm, ce bine arata :). Si mami meu imi face cozonac cu dovleac dar si prajitura 🙂 . Mi-ai facut pofta 😛
@Aurora: as vrea si eu sa fac copt, dar n-am mai apucat.. 🙁 Poate in weekend.
@Liz: ai pus condimentele asa in cana cu ceai, ca si cum ai fi pus ceai vrac? 🙂 Eu nu am folosit decat acum punguta. mai am una sau doua 🙂
cred ca a iesit aroma faina!
@Raluca: sunt sigura ca mamei tale ii iese mult mai fain, dar daca ti-am facut pofta, tot e un pas 😀 🙂
da, am pus in cana de ceai pliculetul, miere, lamaie si cateva condimente. Adica vreo doua bilute de alea, un cuisor, o steluta (e un exemplu doar). Apoi am pus ceva deasupra sa mai stea asa ceaiul si am scos pliculetul si condimentele si l-am baut. Iese bestial. Cred ca dupa ce termin punguta ma duc sa caut separat condimente de astea poate sunt si pe la noi.. Daca nu, macar niste cuisoare 🙂
Anason este cu siguranta, cuisoare sunt..
si scortisoara baton iti trimit eu daca vrei, ca am luat .. un pic mai multa, sa zicem :)))
Pingback: Dovleac copt pentru bebeluşi şi copii - bucuria toamnei - Super-Mami.Ro
[…] rămâne poate fi reciclat în brioşe, în vafe, plăcintă sau facem rapid o supă cremă de […]