DESPRE & CONTACT

AdinaArustei.Ro
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
noiembrie 4, 2011 In Lifestyle, Să gătim împreună!

Tarta/prajitura cu gutui parfumate – Reteta in imagini

Marti m-am apucat sa fac o tarta cu gutui, pentru ca le aveam si nimeni nu voia sa le consume si ar fi fost, si ele, ca si merele, condamnate la intalnirea cu gunoiul.. Asa ca mi-am luat inima in dinti si m-am gandit: “-Ce as putea face cu ele?”. Mi-am amintit de o tarta foarte gustoasa si parfumata, pe care am mai facut-o si anul trecut de cateva ori in acelasi sezon. Reteta este luata de la Kikenhana de pe Culinar.
Pregatiti-va pentru o noua reteta in imagini, cu muuuulte poze! Pentru o reusita sigura 🙂
Ingrediente aluat:
-250 gr zahar (cat mai fin, insa nu pudra!)
-500 gr faina (eu am folosit doua oua mari, asa ca am mai adaugat 50 de grame pentru ca s-a simtit moale la mana)
-coaja de la o lamaie/portocala
-2 oua
– 250 gr unt
-jumatate de lingurita de praf de copt (nu-l vedeti in poza, n-am avut, se poate si fara el :), dar e bine sa puneti)

Ingrediente umplutura:
-doua gutui;
-gem (optional).

Cum procedam:
In primul rand trebuie sa facem aluatul. Pentru asta insa este nevoie ca untul sa fie la temperatura camerei. Il taiem cubulete si il lasam sa se moaie.
1. Avand untul moale, bagam in functiune mixerul la viteza mica.

Il batem spuma, pana arata asa:

2. Adaugam zaharul si continuam sa mixam:

3. Batem bine si adaugam ouale pe rand, mixand in continuare:

4. Adaugam coaja de lamaie/portocala, moment in care ne este gadilat in mod placut simtul olfactiv 😀

5. Incepem sa adaugam faina in care am adauga praful de copt in ploaie, incet.

6. Mixam la viteza mica, pentru ca aluatul incepe sa se ingroase.Mixerul nu va mai face fata.

Cand simtim ca mixerul merge greu, il dam deoparte ca sa nu-l chinuim degeaba. Cred ca am pus cam jumatate din cantitatea de faina. Eu m-am oprit cand aluatul arata asa:

7. Bagam mana in functiune 😀 – inglobam restul de faina si rezulta urmatorul aluat:

Pe care il bagam la frigider pentru minimum 20 de minute.
Cat sta el linistit la frigider noi ne ocupam de umplutura.
1. Punem apa la fiert intr-o oala; curatam gutuile.
2. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam gutuile (usor, sa nu va stropiti cu apa fierbinte):

3. Le lasam cateva minute in apa clocotita; eu le-am lasat vreo 5 minute pentru ca voiam sa le dau prin robot. Voi puteti sa le lasati mai mult, verificati-le cu furculita si cand aceastra intra usor in ele, le scoateti. Apoi le pasati.
Le scoatem la scurs, dar nu le lasam decat un minut, doua, ca sa nu se usuce prea mult.

4. Intre timp ungem o tava cu unt si faina.

5. Ne intoarcem la gutui, eu le-am pus in robot si le-am maruntit in cateva secunde 🙂

6. Lasam la racit si scoatem aluatul din frigider.
—
Observatie: Eu am ales sa impart aluatul in doua si sa fac o tarta si o praji. Voi puteti folosi o tava mai mare sau pe cea de la aragaz.
8. Cu ajutorul sucitorului sau cu ce vreti voi, intindeti o foaie. Pudrati usor faina pe staniol/planseta. De obicei, eu intind foaia, pun vasul peste ea si apoi, cu o miscare brusca, intorc totul.

9. Dupa ce inlaturam staniolul, intindem frumos foaia si pe peretii vasului si intepam din loc in loc cu furculita:

10. Punem umplutura, nivelam (iata si al doilea vas, pentru cele doua procedee prin care se ajunge la rezultatul final – o prajitura sau o tarta):

11. Cu ajutorul unui cutit sau a unei role de taiat saratele (eu n-am, am ratacit-o pe undeva), taiem fasii pe care le vom pune deasupra tartei. Pentru tava dreptunghiulara am facut o alta foaie si pur si simplu am  pus-o peste umplutura:

12. Am incercat sa fac un model cu ajutorul fasiilor, insa nu stiu la ce ma gandeam si n-am calculat corect :)) Cred ca voiam sa fie o panza de paianjen.N-a fost sa fie 🙂
13. Printre fasiile de aluat puneti gem. Aici eu am ales sa golesc borcanele :), asa ca am pus dulceata de afine si de cirese. Pentru aspect frumos, voi puneti de un singur fel.
Asa arata inainte de cuptor:

14. Bagam vasul de Jena in cuptorul preincalzit la 175-180 grade si o lasam pana prinde o culoare aurie, cam 30-35 de minute. Mie imi plac vasele de Jena pentru ca pot sa vad daca se arde praji :))
15. Pudram in nestire cu zahar farin. Eu am pus si scortisoara 🙂
Si iata productia: o tarta sau o placinta/prajitura!

Este foarte parfumata si gustoasa. Din punctul meu de vedere este perfecta asa, usor acrisoara. Daca vreti sa fie mai dulce, puteti adauga peste gutui doua-trei linguri de zahar. Ar merge mai ales la prajitura tip placinta, cu doua foi, pentru ca la tarta dulceata influenteaza si ea gustul.
De asemenea, aluatul poate fi folosit cu umplutura de mere, de exemplu. Calim merele si procedam fix la fel. Aluatul, ca tot veni vorba despre el, este dulce, sfaramicios, fraged.
Cum vi se pare reteta? O stiati?

Share14
Pin
14 Shares
reteta reteta in imagini
Previous StoryConcurs cu premii Farmec!
Next StoryManichiura cu oja Classics

Related Articles

  • Desert cu faina de orez
  • Pate de casa - Reteta in imagini

7 replies added

  1. Liz noiembrie 4, 2011 Răspunde

    ce misto arataaaaa 8-> Pot sa vin si eu la o portie?

  2. MeG noiembrie 4, 2011 Răspunde

    Offf, numa' vino, ca fac 20 numai pentru tine! 🙂 special 🙂
    Prima data cand am facut-o era mult mai aratoasa, dar acum nu stiu ce radicali extrageam eu din aluatul ala ca n-a iesit :))

  3. auroratoma noiembrie 5, 2011 Răspunde

    Mmmmmmmm, cat de apetisanta este! Eu fac ceva asemanator, dar cu mere, cum ai mentionat in finalul poastarii.

    Am facut de curand dulceata de gutui cu pere. Este una dintre dulceturile mele preferate :X Gutuile au o aroma deosebita si sunt numai bune de folosit la prajituri si tarte!

    Te pup!

  4. MeG noiembrie 5, 2011 Răspunde

    @Aurora: multumesc! Mie imi place enorm de mult cu gutui crude. Cred ca de aceea o fac doar toamna..:)

  5. Alina noiembrie 6, 2011 Răspunde

    uuu! mi-e pofta!!nu mi aduc aminte sa fi facut eu vreo praji cu gutui.

  6. MeG noiembrie 6, 2011 Răspunde

    @Alina: poti incerca, mai sunt gutui pe piata. Daca te tenteaza aroma…. 🙂

  7. Alina noiembrie 13, 2011 Răspunde

    hai ca am facut-o si am si postat-o pe blog:)

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Despre mine

Adina Aruştei

Bună şi bine ai venit pe blogul meu! Te invit să păşeşti cu încredere într-o lume plină de culoare şi frumos.  Citeşte mai mult...

Scriu și pe

Adina Aruştei

Hai şi pe Facebook!

Facebook

Comentarii recente

  • Top 5 irigatoare bucale pe care să le încerci - AdinaArustei.Ro la Cum alegi un irigator (duş) bucal? Modele şi recomandări
  • 20 de idei de pachet pentru școală - inspirație #4 - Super-Mami.Ro la Chec pufos cu fructe sau cu cacao
  • Ce să faci cu copilul în Istanbul - mini vacanța noastră de 1 iunie la Turist in Istanbul: Generalitati
  • Şamponul pentru cai - mit sau adevăr? la Cum îngrijeşti pielea cu dermatită seboreică
  • Unde Gasesc Gardasil 9 - Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Vaccinul Impotriva HPV la Vaccinul HPV – experiența mea cu cele trei doze

Articole mai vechi

Hai și pe Instagram!


adina.arustei

View

Sept. 7

Open
Ce ai alege? Swipe left pentru variante:

Ce ai alege? Swipe left pentru variante: ...

47 6

adina.arustei

View

Aug. 31

Open
It's nice to be important, but it's more important to be nice 🙂‍↕️
Which one is wiser for you? 🙀
---
#thoughts #backtoblack

It`s nice to be important, but it`s more important to be nice 🙂‍↕️
Which one is wiser for you? 🙀
---
#thoughts #backtoblack
...

94 5

adina.arustei

View

Aug. 5

Open
La mai puțin de două ore de București se află salina Slănic și după ce am fost acolo, cred că merită să o recomand.
Galeriile se află la 208 metri sub pământ și sunt absolut impresionante! 😍 
Aerul sărat din Salina Slănic e incredibil și curată tot. 🧘‍♀️✨ Dacă n-ai fost încă, well... trebuie să mergi! 💙
Înainte de a pleca, află de pe www.Super-Mami.ro ce trebuie să iei cu tine. Avem articol dedicat 🎉
---
#salinaslanic #visitromania #romania #romanian

La mai puțin de două ore de București se află salina Slănic și după ce am fost acolo, cred că merită să o recomand.
Galeriile se află la 208 metri sub pământ și sunt absolut impresionante! 😍
Aerul sărat din Salina Slănic e incredibil și curată tot. 🧘‍♀️✨ Dacă n-ai fost încă, well... trebuie să mergi! 💙
Înainte de a pleca, află de pe www.Super-Mami.ro ce trebuie să iei cu tine. Avem articol dedicat 🎉

---
#salinaslanic #visitromania #romania #romanian
...

73 2

adina.arustei

View

Iul. 14

Open
După drumul sushi-ului de acum ceva timp, încep drumul pastelor 😜
Cine și ce paste recomandă în București? Unde le găsim pe cele mai bune? 
Swipe swipe, poate îți fac poftă și îți vin idei 😶‍🌫️🍝
---
#pastalover #pasta #italianfood #italiano

După drumul sushi-ului de acum ceva timp, încep drumul pastelor 😜
Cine și ce paste recomandă în București? Unde le găsim pe cele mai bune?
Swipe swipe, poate îți fac poftă și îți vin idei 😶‍🌫️🍝

---
#pastalover #pasta #italianfood #italiano
...

55 5

adina.arustei

View

Iun. 23

Open
9 ani de Ingriduț,
9,(9) motive pentru care o iubesc. Hm. Doar atâtea?...
La mulți ani, copil rupt din soare! ♥️
---
#birthdaygirl #9th #nineyearstogether
#birthday

9 ani de Ingriduț,
9,(9) motive pentru care o iubesc. Hm. Doar atâtea?...

La mulți ani, copil rupt din soare! ♥️

---
#birthdaygirl #9th #nineyearstogether
#birthday
...

104 17

adina.arustei

View

Iun. 17

Open
Happiness is... Fresh #lavender. With a twist 🌹
Cui îi mai place lavanda? 💜
---
#happiness #mood #lavender #nature #shareyourvibe

Happiness is... Fresh #lavender. With a twist 🌹
Cui îi mai place lavanda? 💜
---
#happiness #mood #lavender #nature #shareyourvibe
...

50 5

adina.arustei

View

Iun. 7

Open
Opriți internetul, stați așa un pic, că treaba-i foarte serioasă!
Vreau să vă fac cunoștință cu niște Mofturi. Așa le-a zis mama lor, Mofturi, că eu le-aș fi zis "Mai vreau, da' nu mai pot".
Deci mofturi, da' nu de alea de copil, că-i gheața prea rece, roșia prea roșie și laptele prea alb.
Nu. 
Vorbim aici - sau mai bine zis, voi și priviți, noi am degustat 🫣 - ozn-urile dulciurilor, din punctul meu de vedere. 
Cine mă cunoaște știe că foarte rar refuz dulce și sunt zile în care întreb prin birou CINE și CE ARE. Așa că privesc cu interes si fac  diferite topuri. Degustând, ofc 🙈
Nimic convingător de la începutul anului, daaaar Mofturile... 
tot avem zilele astea libere, profitați și mergeți pe strada Tunari 85 la @mofturidulci .Atât zic.
Și mai întreb și: ghicește cineva ce gusturi au Mofturile mele? 😁🦄
Ps: Da, știu, Bezea are fața aia oropsită pentru că a trebuit să se mulțumească doar cu mirosul 🤕
--
#bucharest #musttryinbucharest #yummy

Opriți internetul, stați așa un pic, că treaba-i foarte serioasă!
Vreau să vă fac cunoștință cu niște Mofturi. Așa le-a zis mama lor, Mofturi, că eu le-aș fi zis "Mai vreau, da` nu mai pot".
Deci mofturi, da` nu de alea de copil, că-i gheața prea rece, roșia prea roșie și laptele prea alb.
Nu.
Vorbim aici - sau mai bine zis, voi și priviți, noi am degustat 🫣 - ozn-urile dulciurilor, din punctul meu de vedere.
Cine mă cunoaște știe că foarte rar refuz dulce și sunt zile în care întreb prin birou CINE și CE ARE. Așa că privesc cu interes si fac diferite topuri. Degustând, ofc 🙈

Nimic convingător de la începutul anului, daaaar Mofturile...
tot avem zilele astea libere, profitați și mergeți pe strada Tunari 85 la @mofturidulci .Atât zic.

Și mai întreb și: ghicește cineva ce gusturi au Mofturile mele? 😁🦄

Ps: Da, știu, Bezea are fața aia oropsită pentru că a trebuit să se mulțumească doar cu mirosul 🤕
--
#bucharest #musttryinbucharest #yummy
...

25 0
Mai multe... @adina.arustei

  • Termeni & Condiții
  • Confidenţialitate

Copyright ©2024 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Hai în comunitatea AdinaAruştei.ro! Urmăreşte-mă pe Facebook:

AdinaAruştei.Ro