Marti m-am apucat sa fac o tarta cu gutui, pentru ca le aveam si nimeni nu voia sa le consume si ar fi fost, si ele, ca si merele, condamnate la intalnirea cu gunoiul.. Asa ca mi-am luat inima in dinti si m-am gandit: “-Ce as putea face cu ele?”. Mi-am amintit de o tarta foarte gustoasa si parfumata, pe care am mai facut-o si anul trecut de cateva ori in acelasi sezon. Reteta este luata de la Kikenhana de pe Culinar.
Pregatiti-va pentru o noua reteta in imagini, cu muuuulte poze! Pentru o reusita sigura 🙂
Ingrediente aluat:
-250 gr zahar (cat mai fin, insa nu pudra!)
-500 gr faina (eu am folosit doua oua mari, asa ca am mai adaugat 50 de grame pentru ca s-a simtit moale la mana)
-coaja de la o lamaie/portocala
-2 oua
– 250 gr unt
-jumatate de lingurita de praf de copt (nu-l vedeti in poza, n-am avut, se poate si fara el :), dar e bine sa puneti)
Ingrediente umplutura:
-doua gutui;
-gem (optional).
Cum procedam:
In primul rand trebuie sa facem aluatul. Pentru asta insa este nevoie ca untul sa fie la temperatura camerei. Il taiem cubulete si il lasam sa se moaie.
1. Avand untul moale, bagam in functiune mixerul la viteza mica.
Il batem spuma, pana arata asa:
2. Adaugam zaharul si continuam sa mixam:
3. Batem bine si adaugam ouale pe rand, mixand in continuare:
4. Adaugam coaja de lamaie/portocala, moment in care ne este gadilat in mod placut simtul olfactiv 😀
5. Incepem sa adaugam faina in care am adauga praful de copt in ploaie, incet.
6. Mixam la viteza mica, pentru ca aluatul incepe sa se ingroase.Mixerul nu va mai face fata.
Cand simtim ca mixerul merge greu, il dam deoparte ca sa nu-l chinuim degeaba. Cred ca am pus cam jumatate din cantitatea de faina. Eu m-am oprit cand aluatul arata asa:
7. Bagam mana in functiune 😀 – inglobam restul de faina si rezulta urmatorul aluat:
Pe care il bagam la frigider pentru minimum 20 de minute.
Cat sta el linistit la frigider noi ne ocupam de umplutura.
1. Punem apa la fiert intr-o oala; curatam gutuile.
2. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam gutuile (usor, sa nu va stropiti cu apa fierbinte):
3. Le lasam cateva minute in apa clocotita; eu le-am lasat vreo 5 minute pentru ca voiam sa le dau prin robot. Voi puteti sa le lasati mai mult, verificati-le cu furculita si cand aceastra intra usor in ele, le scoateti. Apoi le pasati.
Le scoatem la scurs, dar nu le lasam decat un minut, doua, ca sa nu se usuce prea mult.
4. Intre timp ungem o tava cu unt si faina.
5. Ne intoarcem la gutui, eu le-am pus in robot si le-am maruntit in cateva secunde 🙂
6. Lasam la racit si scoatem aluatul din frigider.
—
Observatie: Eu am ales sa impart aluatul in doua si sa fac o tarta si o praji. Voi puteti folosi o tava mai mare sau pe cea de la aragaz.
8. Cu ajutorul sucitorului sau cu ce vreti voi, intindeti o foaie. Pudrati usor faina pe staniol/planseta. De obicei, eu intind foaia, pun vasul peste ea si apoi, cu o miscare brusca, intorc totul.
9. Dupa ce inlaturam staniolul, intindem frumos foaia si pe peretii vasului si intepam din loc in loc cu furculita:
10. Punem umplutura, nivelam (iata si al doilea vas, pentru cele doua procedee prin care se ajunge la rezultatul final – o prajitura sau o tarta):
11. Cu ajutorul unui cutit sau a unei role de taiat saratele (eu n-am, am ratacit-o pe undeva), taiem fasii pe care le vom pune deasupra tartei. Pentru tava dreptunghiulara am facut o alta foaie si pur si simplu am pus-o peste umplutura:
12. Am incercat sa fac un model cu ajutorul fasiilor, insa nu stiu la ce ma gandeam si n-am calculat corect :)) Cred ca voiam sa fie o panza de paianjen.N-a fost sa fie 🙂
13. Printre fasiile de aluat puneti gem. Aici eu am ales sa golesc borcanele :), asa ca am pus dulceata de afine si de cirese. Pentru aspect frumos, voi puneti de un singur fel.
Asa arata inainte de cuptor:
14. Bagam vasul de Jena in cuptorul preincalzit la 175-180 grade si o lasam pana prinde o culoare aurie, cam 30-35 de minute. Mie imi plac vasele de Jena pentru ca pot sa vad daca se arde praji :))
15. Pudram in nestire cu zahar farin. Eu am pus si scortisoara 🙂
Si iata productia: o tarta sau o placinta/prajitura!
Este foarte parfumata si gustoasa. Din punctul meu de vedere este perfecta asa, usor acrisoara. Daca vreti sa fie mai dulce, puteti adauga peste gutui doua-trei linguri de zahar. Ar merge mai ales la prajitura tip placinta, cu doua foi, pentru ca la tarta dulceata influenteaza si ea gustul.
De asemenea, aluatul poate fi folosit cu umplutura de mere, de exemplu. Calim merele si procedam fix la fel. Aluatul, ca tot veni vorba despre el, este dulce, sfaramicios, fraged.
Cum vi se pare reteta? O stiati?
ce misto arataaaaa 8-> Pot sa vin si eu la o portie?
Offf, numa' vino, ca fac 20 numai pentru tine! 🙂 special 🙂
Prima data cand am facut-o era mult mai aratoasa, dar acum nu stiu ce radicali extrageam eu din aluatul ala ca n-a iesit :))
Mmmmmmmm, cat de apetisanta este! Eu fac ceva asemanator, dar cu mere, cum ai mentionat in finalul poastarii.
Am facut de curand dulceata de gutui cu pere. Este una dintre dulceturile mele preferate :X Gutuile au o aroma deosebita si sunt numai bune de folosit la prajituri si tarte!
Te pup!
@Aurora: multumesc! Mie imi place enorm de mult cu gutui crude. Cred ca de aceea o fac doar toamna..:)
uuu! mi-e pofta!!nu mi aduc aminte sa fi facut eu vreo praji cu gutui.
@Alina: poti incerca, mai sunt gutui pe piata. Daca te tenteaza aroma…. 🙂
hai ca am facut-o si am si postat-o pe blog:)