Neata! Incerc sa mai alternez postarile, pentru a nu vorbi numai despre unghii 🙂 Asa ca astazi va prezint o reteta simpla simpla! 🙂
V-am povestit acum vreo doua saptamani despre melcii cu cocos. Atunci ati vazut ca mi-au ramas 3 albusuri de ou pe care a trebuit sa le folosesc intr-un fel – pe principiul: nimic nu se arunca :). Ei bine, nu chiar nimic… dar ma straduiesc.
Asadar, mi-a venit ideea sa fac bezele. Am cautat pe net proportii si am hotarat sa scad din zahar, pentru ca numai cat ma gandeam la cat zahar folosesc fetele in retete imi crestea glicemia.
Reteta este relativ simpla. Nu uitati ca am adaptat-o gusturilor mele – daca vreti o bezea mai dulce, mai teapana, puneti mai mult zahar (cam 90 gr/albus).
Asa ca am folosit:
– 210 g zahar pudra
– 3 albusuri.
Cum procedam:
1. Intr-un vas de sticla (nu plastic!) curat, fara urma de grasime, punem cele 3 albusuri si un praf de sare.
2. Cu ajutorul mixerului, mixam pana cand albusurile se intaresc bine bine.
Cam asa de bine….
3. In acest moment incepem sa adaugam zaharul pudra, mixand in continuare:
4. Mixam, mixam, pana cand bezeaua devine sticloasa. Puteti gusta in acest moment si daca le vreti mai dulci, mai adaugati zahar.
5. Impartim bezeaua in cate parti vrem – eu am avut trei: in una am pus esenta de banane, in una esenta de cafea iar in cealalta scortisoara. In momentul acesta mi-am dat seama ca o sa coc la bezele pana maine dimineata, la cata compozitie a iesit!!
6. Transferam bezeaua intr-un pos si incepem sa o punem in tava, pe hartia de copt.
Le vedeti turtite pentru ca eu le-am si aplatizat un pic atunci cand le-am pus. Voiam sa le lipesc cate doua, cu crema (ceva contrastant, eventual o crema de lamaie) si de aceea am facut banuti :). Seamana cu macaronsurile, nu-i asa? Si ele cam in acelasi mod se fac.
7. Bagam tava la cuptorul preincins la temperatura mica. Eu am cuptor Franke (nu va luati, nu merita banii) si tot ce pot sa va spun e ca temperatura setata era sub 165 grade, la minim. Nu imi arata cat e ea.. Deci minim sa fie. Am lasat usa cuptorului intredeschisa si am copt la foc mic pentru aproximativ 80 de minute. Ideea e ca ele sa se si usuce. Am mai rupt din cand in cand cate o bezea pentru a vedea cum e interiorul.
Aici vedem productia la hectar :))
Si prezentarea cu sectiunea aferenta:
Observatii:
Pentru a coace bezeaua obtinuta din trei albusuri am avut nevoie de …trei tavi. Alta data voi face dintr-un singur albus, clar!
Mariti cantitatea de zahar pentru o bezea mai inalta, mai teapana. Eu in final n-am mai facut si crema pentru a uni cate doi banuti pentru ca am plecat in oras 😀 Dar sunt foarte gustoase si asa, mai ales cele cu aroma de banane!
Va recomand sa aveti totul pregatit de dinainte. Si aici ma refer la tava in care ati pus deja hartie de copt, posul etc. Daca vreti sa adaugati culoare, pregatiti-o si pe ea din timp! Eu nu le-am avut pregatite si din acest motiv mi s-a mai lasat un pic bezeaua. Trebuie lucrat cu ea repede si amestecat dupa fiecare aroma adaugata.
Ei, cum vi se pare reteta pe care tocmai v-am propus-o? 🙂 Ati facut vreodata bezele?
Ce bine arataaaaaa. Mi-e pofta de bezele! 🙁
Eu am facut acum vreo 10 ani, cand eram prin generala. Mi-au iesit oribil….s-au ars :))))))Din pacate nu am cuptor electric, asa ca nu ma pot arunca sa le prepar. De aceea evit sa fac si macarons 🙁 Tie ti-au iesit perfecte ca aspect!
@Alina: multumesc 😀 daca ti-e pofta, incearca-le si tu 😉 e foarte simplu.. numai sa ai rabdare 🙂
@Aurora: eu am pus pe gaz, nu pe cuptorul electric si au iesit asa :). Stiu ca bezelele sunt inalte, spritate, si ale mele nu prea seamana: mai mult sunt macaro-bezele.
Dar gustul conteaza si e foarte bun 🙂
Nu am facut niciodata .Nu credeam ca sunt asa de usor de facut :O Mersi pentru idee >:D<
Cu placere – si pentru mine a fost prima data cand am facut 🙂 Voi mai incerca sa le refac, cu siguranta!
Ti-au iesit perfecte, Mewut!!!!
Merci, Nimph! >:D<
Faine ti-au iesit!
Eu am facut o data, dar nu ma mai incumet. In schimb am facut Pavlova, tot bezea (uriasa) mi-a placut mai mult rezultatul.
Ioana.. nu stiu ce e Pavlova. Singura conexiune pe care o fac sunt Pavlov si cainele lui 🙂
Poate incepi si tu sa pui retete 🙂
Pavlova e o prajitura din *blat* de bezea cu fructe (capsuni) si frisca. Pe mine m-a cucerit definitiv.
Retete fara imagini poate pun, nu-s asa sigura pe mine cat sa le pozez.
Hmm, nici eu nu am cele mai frumoase poze si explicatii, dar invat exersand 🙂
Cu imagini, fara, m-ai facut curioasa de varianta ta 😉 am gasit pe net ceva retete, arata foarte bine..
Meg, daca-mi dai voie sa-ti dau un sfat, ceva ce m-a invatat cel mai bun prieten al tatei, cofetar de meserie. Dupa ce bati albusurile spuma si adaugi si zaharul, trebuie sa pui vasul in care se afla compozitia deasupra altuia, plin cu apa si aflat pe foc. Si bati cu telul pana se intareste. Apoi, cand vine vremea sa le coci, trebuie incalzit cuptorul foarte bine inainte, apoi stins si bagate bezelele. Bezelele se lasa pana dimineata in cuptorul incins, fara insa sa mearga focul. Asa ele se usuca perfect. Si daca vrei pricomigdale, poti pune nuca pisata bine ininate de a pune bezelele pe vasul cu apa.
Ana, multumesc de postare, that's a keeper! 🙂 O sa incerc si asa, dar daca apa e fierbinte-vasul se va incalzi-nu va fi afectata bezeaua? albusul la cald nu se moaie?
mi-am adus aminte de bunica. ea le face de sarbatori absolut superbe. cel mai mult imi placeau cele facut cu nuci tocate. mi-am adus aminte de copilarie si cred ca zille astea fac si eu 🙂
Gospodina mica:*!! Eu am facut azi ciorbita de vita, un pandispan si snitele:D. Vad ca ai schimbat la comentarii..:D
hihi, tu esti gospodina maaare pe langa mine 🙂 eu numai cu dulcegarii umblu 😛
Nu am schimbat nimic eu, cred ca Blogger s-a autosesizat.. imi poti spune, te rog, daca primesti si pe mail raspuns? merci :*
Arata delicios. Dar nu cred ca merg facute cu indulcitor, eu sunt anti zahar. Poate incerc o varianta cu albus de ou, indulcitor si faina de migdale pt o consistenta mai vascoasa.
Ohh, unde as putea gasi faina de migdale? am o reteta de macarons la care imi trebuie.. 🙂
am incercat sa fac odata eu, nu stiu ce reteta am folosit dar au iesit guma de mestecat :)) si intra degetul in ele lejer. de atunci nu m-am mai apucat
mie imi plac alea care-s un pic moi la mijloc 🙂
Mama mia, n-am mai mancat bezele de cand eram mica. Arata tare bine produsul final
n-am mai mancat de mult. cand o sa am niste albusuri de "reciclat" o sa fac 🙂
Hello,de unde ai cumparat esenta de banane?:d
Buna! Esenta e luata din Malaezia :).
ce bine arata ,esti o gospodina buna 🙂
🙂 sunt si foarte bune 😉
Pingback: Oua umplute – reteta in imagini | AdinaArustei.ro
[…] de maioneza: O intind dezordonat, ca pe niste valuri Cu ajutorul unui pos (ati mai vazut la bezele cum il folosesc) voi sprita in fiecare jumatate de ou compozitie: Transfer ouale in valurile […]