Sirop:
– 150 gr zahar;
– 300 ml apa;
– 1 plic zahar vanilat (puteti pune simplu);
– esenta rom (am pus doua lingurite – puteti pune o fiola sau dupa gust);
– 2-3 linguri zeama lamaie;
– coaja de lamaie (am avut lime, din pacate; voi luati lamaie).
Pentru pus pe deasupra: nuca si miere.
Cum procedam:
Eu am folosit masina de facut paine pentru aluat, programul care include si dospirea. Am pus in cuva in urmatoarea ordine ingredientele:
1. Apa + laptele caldute
2. Untul topit la microunde:
3. Oul..
4. Zaharul..
5. Plicul de drojdie..
6. Faina si sare:
7. Am pornit programul; dureaza 1 ora si 25 minute.
In timp ce masina framanta aluatul, eu m-am apucat sa fac siropul.
1. Am pus apa intr-o craticioara, am adaugat zaharul:
2. Zaharul vanilat..
3. Esenta de rom..
Si am lasat sa fiarba la foc mic. Este important ca focul sa fie mic, pentru ca altfel lichidul sare si improasca si incleie tot.
Am ras si lime-ul intre timp (aveam si putina coaja de lamaie) – il vom adauga peste sirop atunci cand acesta se mai raceste (trebuie sa fie caldut, nu fierbinte):
Cand siropul incepe sa fiarba (cam 30 de minute), il dam deoparte. Yup, asa arata cratita…
Punem foaie de copt pe o tava, ca sa o avem la indemana:
Aluatul e gata. Il scoatem pe o suprafata usor infainata si il impartim in doua. Apoi iar in doua si tot asa.
Cum modelam mucenicii:
Facem un snur din fiecare biluta de aluat (putem sa stropim usor cu ulei pentru a ne fi mai usor:
Impartim iar (de data asta in bile mai mari, ma plictisisem de facut :D).
Repetam procedeul si acum avem toti sfintisorii in tavi (mie mi-au trebuit doua tavi).
Ii bagam la loc ferit si caldut cam o ora pentru a mai creste. (eu i-am bagat in cuptorul inchis)
Dupa ce a trecut aproximativ o ora, spargem separat un ou si amestecam galbenusul + doua linguri de lapte. Ungem fiecare sfintisor:
Tot acum ii adaugam si 2-3 linguri de zeama de lamaie:
A venit si momentul in care ne ocupam si de nuca. O puteti toca la chopper sau o puteti da prin masina de tocat, insa mie imi place ca nuca sa fie mai mare, asa ca am pus-o intr-o punga tip zip (este mai tare, mai rezistenta – nu incercati cu pungi subtirele),
si cu tocatorul de carne i-am aratat cine da ordine in casa 😀
Am dat cu spor si-a rezultat nuca maruntita fix cat am vrut eu!
Intre timp, cat eram eu cu securea in mana :)), sfintisorii s-au copt.
Ii scoatem si le facem baita in sirop – fierbinti fiind – (l-am transferat intr-un vas mai mare):
Ii ungem cu miere…
Si presaram nuca din belsug peste ei.
O parte din productie:
Pun si unul de anul trecut, mult mai fotogenic si cu un decor mai dragut (anul asta n-am fost cuminte si n-am mai primit flori buhuhu):
Yamy..ce bine arata!
Merci! 🙂
foarte gustosi !Maine face si soacra mea 😀
Sa aveti pofta!
Arata foarte bine!! Pofta buna! Si eu voi face maine dimineata. Prietenul meu deja saliveaza numai cand se gandeste 😀
Sa-ti iasa grasi si gustosi! 😀
Meg,de ce imi faci asta?Eu nu am timp sa gatesc maine,dar sigur fac sambata…
Buni si sambata!!
yamyyy.. am pus si eu in masina de paine ingredientele:D sa vedem ce o iesi..da nu m-am gandit sa fac pozici..da pot sa fac macar de acu:)
Sa ii papi cu placere!
Ah ce bine arata! Pe cand pot sa-ti fac o vizita? 🙂
Raluca, facem special pentru vizite 🙂
arata foarte bine.
eu am mancat de ambele feluri, insa cei modovenesti sunt mai buni 🙂 anul acesta n-am, dar cred ca la anul fac si eu.
Hm, la noi in sud se face un fel de ciorba cu mucenici, dar e foarte buna 😀 Am mancat si moldovenesti, si mi-au placut si astia foarte mult.
ce buuuni :X
N-am mancat nici un fel de mucenici anul asta… Ai tai arata foarte bine, oricum stiam deja ca esti foarte priceputa in domeniu, deci nu ma asteptam la altceva 🙂
Multumesc, Maria, esti tare draguta sa spui asta 😀
Abia aștept să-i mănânc pe sfințișori!
uf, eu nu stiu daca mai fac, am facut aseara cozonac.. 🙂 vedem maine ce feeling am 🙂
Eu i.am facut de aseara….ca am fost mai odihnita…si bine am facut…ca astazi Sofia toata ziua m.a iubit 😀 daca o tin in brate ma pupa non stop si ma strange de gat :))
Anton Sandita: sa va fie de bine!