Atunci când vine vorba despre dulcegării turceşti, sunt prima. Îmi place tare mult baclavaua, însă o consum pe cât posibil la ea acasă sau o iau de la un magazin turcesc autentic, unde sunt sigură că nu o îndoaie cu griş. Sau că nu îi pun 5 kile de zahăr, ca să mă usture în gât. Saaaaau, pur şi simplu, fac baclava turcească acasă. Cum? Veţi afla urmărind reţeta mai jos:
Ingrediente necesare pentru baclava turcească:
– 1 pachet de foi speciale pentru baclava. Eu cumpăr de la magazinele turceşti din zonă. Un pachet costă 25 de lei şi are aproximativ 45 de foi. Puteţi folosi şi foi de plăcintă, însă nu au aceeaşi calitate şi fineţe.
– 200 grame unt;
– 650 gr nucă măcinată (folosiţi robotul).
Ingrediente pentru siropul din baclavaua turcească:
– 1 litru apă;
– 800 gr zahăr;
– 3 linguri apă de trandafiri (o găsiţi tot la magazinele turceşti sau la raioanele cu produse internaţionale din supermarketuri).
– zeama de la jumătate de lămâie.
Foile de baclava sunt extrem de subţiri. Prima oară am luat câte două-trei fără să îmi dau seama.
Cum facem baclava turcească acasă:
Urmărește clipul de pe contul meu de Instagram (@Adina.Arustei) și urmează pașii de mai jos:
View this post on Instagram
Trebuie să vă spun din start că asamblarea baclavalei va dura ceva. O să faceţi febră musculară la degete tot pensulând şi iar pensulând, însă rezultatul va merita! Aşadar:
- Pregătim siropul. Punem zahărul într-o crăticioară şi adăugăm apa. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până se leagă, amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Vă recomand să aveţi o lingură de lemn special pentru siropuri, dulceaţă etc.
Când se răceşte bine, adăugăm apa de trandafiri şi lămâia. Vă recomand să pregătiţi siropul de seara, iar dimineaţa să adăugaţi apa şi lămâia şi să continuaţi cu baclavaua. - Tăiem untul în cubuleţe şi îl topim pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde. Avem nevoie de el în stare lichidă pentru a unge foile de baclava.
- Cu ajutorul unui penson culinar, întindem unt pe fundul şi pe pereţii tăvii. Aşezăm prima foaie de baclava şi (am împărţit la trei numărul total de foi pentru că vreau să pun două straturi de nucă. Punem 7 foi, le ungem pe fiecare cu unt, punem nucă, apoi alte 7 foi şi untul aferent, nucă, apoi restul de foi).
Alternăm: foaie, unt, foaie, unt etc – jumătate din cantitatea de nucă – foaie, unt, foaie, unt etc – restul de nucă, foaie, unt – ultima foaie de baclava trebuie să rămână uscată. - Aprindem cuptorul setându-l la 175 de grade.
- Folosind un cuţit ascuţit, tăiem baclavaua în romburi.
- Băgăm tava în cuptorul cald pentru 30 de minute, setând treapa de căldură de jos.
- Setăm treapta de căldură de sus pentru încă 5-10 minute, pentru a rumeni frumos baclavaua.
- Adăugăm o parte din siropul rece peste baclava şi auzim cum sfârâie. După 10 minute, timp în care ea trage acest sirop, adăugăm şi restul de sirop.
- Baclavaua se serveşte rece, deci o lăsăm la odihnit.
Nouă ne place foarte mult această baclava, pentru că nu e extrem de dulce. E aromată de la apa de trandafiri, iar lămâia o echilibrează perfect. Dacă o veţi face şi voi, vă recomand să staţi pe lângă cuptor cât timp este înăuntru, pentru că un cuptor electric este diferit de cel pe gaz. Să nu cumva să se ardă!
Aţi făcut vreodată baclava turcească? Cum a ieşit?
eu am facut bacalva de cateva ori si am folosit foi de placinta din comert iar pentru sirop am folosit inclusiv miere pentru ca imi place sa fie mai dens siropul si stiam ca se pune siropul fierbinte peste baclavaua scoasa proaspat din cuptor, tot deodata si lasata apoi la racit ca asa se imbiba mai repede.Stiu ca mierea daca trece de temperatura de 70 grade, parca, este toxica…dar tinand cont ca fac rar prefer asa 😛
Da, normal ca poti pune si miere. Si orice alte arome vrei tu – de exemplu apa de portocal!
Cu cat fierbi mai mult la sirop, cu atat se schimba consistenta 🙂
Totul bine si frumos, pana la partea cu unsul. Acolo mi se pare treaba migaloasa…
Din curiozitate o sa incerc si eu, dar neaparat sa mai fie cineva langa mine, ca altfel n-am rabdare 😀
O sa ma uit de apa de trandafiri, habar n-aveam ca se pune si asa ceva.
Arata foarte bine si sunt convinsa ca a fost gustoasa!
Eu ascult muzica in timp ce pensulez 🙂 Intr-adevar, dureaza, dureaza..
ar merge mai repede daca ai o tava mai lata, pentru ca foaia sa nu mai trebuiasca impaturita ca la mine.
Spor :*
Am uitat: in general la dulciurile turcesti se pune apa de trandafir, apa de portocal, mult fistic, nuca.
Mie imi place sa o folosesc si la prajituri si la clatite (o sa fac pentru saptamana viitoare clatite in acest fel 😉 ).
Astept impresiile tale daca te hotarasti sa o faci!
mmm…. bun!!! o sa incerc si eu 😀
Nu am facut niciodata,mi se parea complicat,dar nu este chiar asa greu.Yamiiii,arata minunat,am o pofta…!
Adina, multumesc 🙂
Nu e chiar complicat, doar ca dureaza ceva mai mult asamblarea. Rezultatul insa merita! 🙂
Arata bestial 😀
Pacat ca eu sunt amatoare de mancare rapida ;))
Te pup
arata delicios ! tine-o tot asa 🙂
🙂 Multumesc!
Aaaaaaai fost in Turcia? 😀 Istanbulul e pe primul loc in dorintele mele de "duca". 😛 Si baclavaleleeeee, ai ai ai ce bune sunt!
Am fost, Dana, si mi-a placut tare mult. Chiar mi-aar placea sa mai dau o tura, cat de curand. Am vazut ca nu e nici foarte scump.
TIn pumnii sa ajungi si tu si sa-ti faci plinul de baclavale autentice!
Am sa incerc si eu claaaaar!!! Arata fantastic!!!
Multumesc 🙂
Trebuie sa incerc si eu! Ti-a iesit super! 🙂
Te astept cu impresii, Simo 🙂