De obicei, fac varză cu carne toamna. Mă leagă o amintire tare dragă de acest fel de mâncare, unul dintre preferatele bunicului meu. Îl fac cu gândul la el, la copilăria mea frumoasă și liniștită, cu multe animale împrejur și cu mult aer curat. Cu dimineți cu ceai cald, cu seri cu lapte cald, proaspăt mult, băut direct din căldare.
Varza cu carne este mai mult decât un fel de mâncare – este o amintire. Așa că indiferent de anotimp, caut varză și… purced la a o prepara.
Ingrediente necesare:
- 800 g carne – eu iau mereu măcar un pic de costiță + macră de porc
- 500 ml apă (pentru mai multă zeamă, puteți dubla cantitatea)
- 400 ml sos de roșii (făcut în casă am eu) sau roșii suculente tăiate cubulețe
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 2-3 ardei
- o varză de aproximativ 2.5 kg
- dafin, piper, sare
- 500 ml borș
Cum gătești varză cu carne:
- Tai carnea în bucăți și o pui în apă la fiert. De obicei folosesc oala sub presiune, dar poți acoperi cu un capac.
Eu mă feresc de călit ceapa, foarte rar fac asta, așa că legumele le pun împreună după ce las carnea la fiert cam 15-20 de minute.
Cât fierbe carnea, curăț legumele și toc varza. - Adaug morcovii, ceapa, ardeiul. Sosul de roșii încălzit separat
- Pun jumătate din varza tocată, las 5 minute la fiert, apoi adaug. Varza este voluminoasă, însă se înmoaie și face loc și celeilalte jumătăți tocate.
- Adaug dafin, piper boabe, 2-3 linguri de sare, acopăr și las la fiert încă vreo 15 minute. Mai amestec din când în când, ca să nu se lipească.
- Dau focul la mic, scot capacul și adaug borșul încălzit separat. Și mult cimbru!
- Gust, mai adaug sare dacă e nevoie și las din nou la fiert pentru 10-15 minute – mie îmi place varza moale, bine fiartă.
Între timp fac și o mămăligă – mi se pare că varza cu carne nu merge fără mămăligă, așa că nu lipsește de lângă ea.
Dacă vă ajută, găsiți pe contul meu de instagram – adică aici, @Adina.Arustei – și un scurt videoclip.
Voi gătiți varză cu carne? Cum faceți?