Înainte să am fetiţa am făcut tăiţei de casă ocazional. Păi de ce să mă chinui, când pot să întind mâna la ei, să îi pun în coş, să îi plătesc şi după aia să îi arunc în ciorbă? Cam acesta era gândul meu.
Însă odată cu venirea ei pe lume am început să gătesc mai mult şi mai des. Aşa am decis că trebuie să încerc să fac tăiţei de casă – sunt proaspeţi şi ştiu ce pun în ei. Chit că nu or ieşi cei mai fini, cei mai frumoşi, cei mai subţiri – ai mei sunt şi îi prefer celor din comerţ.
Ingrediente necesare:
– 2 ouă. Eu folosesc mereu ouă de ţară, de aici şi culoarea mai galbenă
– 150 g făină şi câteva linguri în plus. De fapt, ţineţi aproape punga de făină, pentru că va trebui să folosiţi atât la aluat, cât şi la întins.
– o jumătate de linguriţă de sare.
– opţional, dacă vreţi să faceţi tăiţei coloraţi sau cu arome, puteţi pune turmeric, spirulină, praf de sfeclă etc.
Cum faci tăiţei de casă – hai să gătim împreună, zic:
Avem două variante. Ori punem ingredientele la maşina de făcut pâine, pe programul de pizza sau aluat simplu, fără creştere (la maşina mea asta înseamnă program de 15 minute), ori ne suflecăm mâinile şi ne apucăm de treabă.
Azi vom merge pe varianta doi şi vă explic imediat cum facem tăiţeii aceştia faini.
1. Punem făina şi sarea într-un bol, facem o adâncitură şi adăugăm cele două ouă. Ne putem folosi de o lingură pentru a face aluatul sau putem face asta cu mâna.
2. Rezultatul – un aluat nelipicios se pune pe masa pudrată cu faină. Pudrăm şi pe deasupra, luăm sucitorul şi începem să întindem o foaie cât mai subţire. Punem un praf de făină, întindem. Întoarcem aluatul. Punem iar un praf făină. Iar întindem foaia.
3. Atunci când ajungem la o foaie subţire, pudrăm cu făină jumătate din foaie şi pliem în două. Punem iar făină pe deasupra şi iar întindem cu sucitorul. Repetăm aceste operaţiuni împăturind foaia de mai multe ori. Făina este necesară pentru ca straturile să nu se lipească între ele. Veţi vedea că foaia va fi subţire, dar fermă, pentru că făina se va îngloba şi distribui.
4. Tăiem foaia în fâşii înguste, le suprapunem şi apoi tăiem tăiţeii cu un cuţit gros.
5. Adăugăm un alt praf de făină peste tăiţeii tăiaţi şi îi răsfirăm, apoi îi lăsam întinşi o jumătate de oră pentru a se usca.
Tăiţeii astfel rezultaţi pot fi folosiţi imediat sau eu una îi pun în punguţe individuale la congelator. Din cantitatea de mai sus scot aproximativ patru punguţe.
Îi puteţi folosi atât în ciorbe şi borşuri de casă, dar şi în deserturi (Tăiţei cu lapte, spre exemplu) sau chiar pe post de paste. Puteţi vedea cum îi folosesc eu pentru cea mică aici.
Chiar dacă avem de întins la foaie şi poate că nu e cel mai plăcut lucru, rezultatul final merită şi chiar vă recomand să încercaţi. Mai subţiri, mai groşi, nu contează aşa mult aspectul, ci gustul!
Voi faceţi tăiţei în casă?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Sigur ca facem si taitei de casa,doar ca eu ii fac fara apa,la 100 gr. faina 1 ou,un strop de sare si ies perfecti.Merita sa cumperi o "masinuta " de intins ,acum sunt destul de ieftine. Poti sa pastrezi si in pungi de hartie.Gasesti la mine pe blog cum ies.Sa ai spor si sa-i mananci cu placere.
Kabea, am mai auzit de masinarii de astea, insa nu am avut ocazia sa vad pana acum. Ai?
Am si vreau sa-ti spun ca nu te chinui nici cu framantatul,faci foaia cat de subtire vrei,iar taietei ii faci si foarte subtiri,dar si un pic mai lati.Am facut un mic colaj,nu-i foarte clar,dar iti poti face o idee din postare.Poti sterge link-ul sau nu publica.Sper sa-ti fie de folos.http://coltpestritkabea.blogspot.ro/2012/06/karina-si-taieteii.html
Nu am facut niciodata singura, mama mai face cateodata dintr-un ou, sare si faina si ii foloseste o data pe toti. Sunt mult mai buni decat cei din comert, dar migalooosi!
Daaa, ai spus cuvantul perfect care-i caracterizeaza: migalosi! 🙂
I-as face si eu, dar trebuie sa stai sa tot intinzi foaia. Eu si la placinta ma chinui multa timp pana reusesc sa intind doua foi si simt ca imi ard mainile. Poate cu o masina pentru taitei (cum este cea mentionata de KaBea) treaba ar fi mult mai usoara.
Eu compensez la placinta cu faptul ca face masina aluatul. Deci ea face aluatul, eu il intind, parte-parte, deci nu comentez 🙂
Mai, stii ce imi place foarte mult la blogul tau? Felul cum reusesti sa imbini machiajul cu unghiutele, cu mancarea, cu toate chestiile… mai demult, citeam pe net ca daca iti faci un blog, trebuie sa stabilesti dinainte ce vrei sa contina, nu sa devina o amestecatura… dar uite ca la tine vad de toate si imi place. Cred ca imi transform si eu bloguletul… 😛
Bibelou, ma gandesc ca majoritatea dintre noi au ocupatii de genul. Ne mai facem o manichiura, mai bem un ceai, mai cumparam un produs, mai facem ceva bun.. De aceea imi place sa le amestec si nu ma limitez doar la sfera de frumusete.
Stim cate putin din fiecare! 🙂
Multumesc de apreciere.
si la masa nu ne inviti? ca ne-ai facut o pofta :))
Ce tare estiiiii!
M-am gandit si eu sa fac dar ma gandeam ca e "musai si neaparat" sa ai aparatul acela special si m-am lasat pagubasa. ;))
Pupici
Daca ar fi vreodata sa ma apuc de gatit, cred ca m-as apuca de prajituri :)) Sunt singurele care par fun to do:D
Eu iubesc supele cu muuuuuulti taietei de casa. Mama e raspunzatoare de prepararea lor asa ca nu stiu ce pune in aluat…la taiat o mai ajut si eu. Acum ca ma gandesc mai bine data viitoare o sa incerc si eu.